האם דוקינס יציל תינוקות שנשבו?
דוברו המודרני של דרווין חיבר ספר ילדים, והוא מלבב
דמי החנוכה שאביא השנה לבני נוער הם מתנה אחרת, נושאת לפיד הרציונליות והמחקר. הם מתאימים לבני 10 עד 15 - אך למרבה הצער רק לכאלה שקוראים אנגלית היטב. הם חומר קריאה מרתק וקסום, שמחזק את שרירי המוח באותו חג נס פך השמן, שבו גם שרים ש"נס לא קרה לנו".
אני ממליץ על ספר חדש פרי עטו של ריצ'רד דוקינס, הביולוג המפורסם בדורנו, מחבר "הגן האנוכי", שמיועד לבני נוער ומדבר גם הוא על נסים, אבל מספר את סיפורם אחרת, עם הרבה יותר סקרנות ותשוקה, והרבה יותר חריפות שכל ביקורתית. שמו "The Magic of Reality" (ובתרגום חופשי לשמו המלא: "קסם המציאות: איך לדעת מה אמיתי"), והוא נמכר בארצות הברית כספר וברחבי העולם גם כאפליקציה צבעונית לאייפד.
דוקינס הוא דוברו ומפרשו העיקרי של צ'רלס דרווין, אבי תורת האבולוציה. הוא החל את הקריירה שלו ברבי־מכר פורצי דרך על אופן פעולת המנגנון האבולוציוני, ועבר לתקוף את מתנגדי האבולוציה בספרים לוחמניים ושנויים במחלוקת כגון "יש אלוהים? האשליה הגדולה של הדת" שהתפרסם בעברית ב־2008, ושהוא אחד מכתבי התביעה החריפים ביותר נגד דת, כל דת שהיא, ומהמסמכים המובילים של החילוניות המודרנית. דוקינס גם היה אחד ממספידיו הבולטים של כריסטופר היצ'נס, עיתונאי־אקדמאי בריטי, סופר ספרי מדע רב־זכויות ואתאיסט במפגיע, יש האומרים להכעיס, שנפרד מהעולם אך לפני שבוע. הוא לא ציפה לנס, דרך אגב, וכזה לא קרה לו.
ספרו החדש של דוקינס הוא הראשון שבא לעשות נפשות בקרב הנוער: הוא מלא איורים קסומים של דיוויד מקיאן, שבגרסת האייפד קמים לתחייה, ועיקרו מוקדש להזמת סיפורי מעשיות נפוצים ולא מדעיים, מיתולוגיות וטענות על נסים, ולהראות איך המציאות יפה, מעניינת ומשכנעת מהם.
איך נבראה האדמה, מי היה האדם הראשון, למה יש יום ולילה, איך נוצרים החורף והקיץ, מהי הקשת בענן, מי מרעיד את האדמה, איך יודעים מה גילם של אדם, חיה או צמח, איך מזהים כוכב לכת במרחק אלפי שנות אור ומהם בדיוק נסים וקסמים, ממה הם עשויים ואיך הם מתרחשים, אם בכלל. השאלות האלה מטרידות ילדים וגם מבוגרים, ואלה גם אלה מתפתים לאמץ את התשובות החותכות שמסורת אבותיהם מציעה. דוקינס מספר את הסיפורים המקוריים מדתות העמים ואגדותיהם, מקיאן מאייר אותם בכישרון, ואז השניים ממשיכים ומסבירים מדוע הסיפורים האלה אינם יותר מבדיות - ומציגים את התשובה האלטרנטיבית, של המדע. אחת התופעות המשעשעות שהספר יצר בארצות הברית הוא נטייתם של קוראים רבים בני אמונות שונות לקבל בהנאה את ההפרכה הקולעת של מיתוסי כל הדתות האחרות בעולם - מלבד אלה של דתם שלהם, ולחשוב שדווקא אצלם דוקינס טעה.
יש מי שיאמר שבימים אלה, של מתח גואה בין חרדים לחילונים, לא נחוצות עוד סיבות לחיכוך. ויש מי שכמו דוקינס והיצ'נס המנוח דווקא ידגלו בחידוד העימות התרבותי, לדוגמה באמצעות ספר ילדים מלבב, אבל שאינו מנסה להתחבב ולהעמיד פני "הידברות", כשמו של ארגון חרדי להחזרה בתשובה. הוא חמוש עד שיניו בעובדות בנות בדיקה, חשיבה ביקורתית ושפה בהירה, הוא קל לבליעה ועיכול מספריו האחרים של דוקינס, אבל ייתקע בגרונם של מי שמתעקשים לדבוק במיתוסים הודיים או ויקינגיים, או בסיפורי בריאה מקראיים. דוקינס ישוב ויתבע מקוראיו הצעירים שהתחנכו על ברכי אמונות מסורתיות להסביר למה הם מבטלים את אגדותיהן של כל התרבויות האחרות אך עדיין דבקים ללא פקפוק באלה שסופרו להם, ומנסה, ולדעתי אף עשוי להצליח, לשכנעם שהמציאות החפה מאלים וספרי קודש עולה ביופייה על כל מיתוס.
באנו חושך לגרש, אומר דוקינס. באנו לפזר את ראיית העולם המיסטית שמכתיבים לנו כוהניו של אל עליון. ובסיפורים קלים ואיורים שמחים הוא מנסה לפתות את הילדים לפסוע אל האור.