$
גדעון בן נון

בועה באג"ח הדולרית

כיום הריביות באג"ח האמריקאיות מגלמות הפסד. זה לא יימשך לנצח

ד"ר גדעון בן נון 14:3622.01.12

המשבר בשווקים הפיננסיים דחק את המשקיעים מהעולם אל חופי המבטחים שמספקת ארה"ב באמצעות הדולר. בימים האחרונים אנו עדים לתיקון קל במגמה, עם היחלשותו של המטבע האמריקאי.

 

ירידה זו מעט מבלבלת לאור הנתונים הטובים בכלכלת ארה"ב. ההסבר למגמות בתקופה הקרובה מגיע מכיוון שוק האג"ח. המגמות בשוק יכולות להצביע על התהליך הבא: התשואות בשוק האג"ח בארה"ב נכנסות לתקופת עליה. במהלכה ייתכנו הפסדים ולכן משקיעים יימנעו מהדולר. בסופה נמצא תשואה גבוהה יותר בשוק האג"ח הדולריות ולכן נראה חזרה אל הדולר.

 

מכאן שאנו צפויים לתקופה של חולשה בדולר אולם מדובר בירידה לצורך עליה בלבד. ככל שמשך הירידה יתקצר, כך עוצמת העלייה שתבוא לאחריה - תהיה חזקה יותר.

 

מחוף מבטחים אל ים סוער

 

ההתעצמות של הדולר אינה מבוטלת לאור הסיכונים הקיימים בכלכלה האמריקאית, בעיקר הצמיחה השברירית והחוב הפדראלי העצום. כל זה לא הפריע למשקיעים מהעולם לנהור אל שוק האג"ח הדולריות, בתשואות אפסיות. גם האג"ח הפדראליות וגם האג"ח הקונצרניות בארה"ב חוו ירידה משמעותית בתשואה, עקב ביקושים גבוהים שהעלו את מחירן.

 

הדבר הביא לתופעה אבסורדית למדי, לפיה בתקופת המשבר האחרון העולם ביקש לרכוש אג"ח דולריות בתשואות אפסיות: העולם ביקש לרכוש אגרות חוב אמריקאיות ללא ריבית והדבר הוריד את התשואה. לדוגמה, באג"ח ל- 5 שנים התשואה ירדה אל 0.8% שיעור הדומה לעלות העסקה כלומר, העולם הפקיד את כספו בדולרים ללא ריבית.

 

 

 

נראה כי בתקופה הקרובה הדבר עומד להסתיים. כלכלת ארה"ב מגלה סימני התאוששות. ההתאוששות אמנם מהוססת אבל היא רצופה וממושכת והדבר יקדם את הציפיות לעלייה בריבית. ציפיות אלה עשויות לתת את אותותיהן בשוק האג"ח האמריקאיות ולהפוך את המגמה, קרי, לרוקן את הבועה.

 

חדשות רעות אך זמניות

 

כיצד יתבצע ריקון הבועה? על ידי ירידה במחירים ועלייה בתשואות. מדובר בחדשות לא טובות למחזיקי האג"ח, שיסבלו מירידות המחירים בתקופת התאמה זו. משך הזמן של תקופת התאמה זו יקבע את המהלכים בשנה הקרובה. ככל שהוא יהיה מהיר וקצר, כך המאפיינים הבועתיים יתרוקנו במהירות ולאחר מכן שוק האג"ח האמריקאי ישלם תמורה גבוהה יותר למשקיעים בו. לאחר תקופת ההפסדים באג"ח, עם תשואות גבוהות יותר ועם התאוששות כלכלית, המשקיעים יחזרו אל שוק זה בתנאים טובים יותר. במלים אחרות, לאחר עליית התשואות, הדולר יהיה שוב אטרקטיבי, ובגדול, אולם רצוי שתקופת העלייה בתשואות תהיה מהירה.

 

עד אז, העולם עשוי להוריד את המשקל מהדולר ולעבור לזהב וכן לשוקי אג"ח של מדינות ומטבעות בעלות ריבית גבוהה יותר ואף יורדת. דוגמה טובה לכך הוא הדולר האוסטרלי וכן מטבעות של שווקים מתעוררים, אשר סבלו בתקופה האחרונה. לפיכך, לאחר השתהות קצרה בחודשים הקרובים, הדולר עשוי לשוב למגמת ההתחזקות לאורך 2012.

 

הכותב הוא מנכ"ל שקל אג'יו המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x