מה תיעוד החיים מלמד?
והיכן אפשר לקרוא דו"חות על חייו של ממציא גאון
זה עשרות שנים שהמתמטיקאי והממציא סטיבן וולפראם אוסף ומתייק נתונים דיגיטליים על חייו: העתקים מכ־300 אלף אימיילים שכתב מאז סוף שנות השמונים, ונתונים שמשווים בין הדואר הנכנס והיוצא שלו; תיעוד של יותר מ־100 מיליון הקשות המקלדת שעשה מאז 2002; כל האירועים שנרשמו ביומן הממוחשב שלו מאז שנת 2000 לפרטיהם, נתונים על שיחות הטלפון שלו מאז 2003, כולל שעת ההתחלה ואורך השיחה; ובשנתיים האחרונות הוא גם חיבר לעצמו פדומטר דיגיטלי שסופר את כל אחד מהצעדים שהוא עושה, בין אם הוא צועד על מתקן אימוני ההליכה שלו ובין אם ההליכה הרבה יותר פרוזאית. ומובן שיש לו תיעוד וגיבוי של כל תוכנית מחשב, מסמך או קובץ אחר שעבד עליו אי פעם, בכל הגרסאות שבהם נשמרו - יותר ממיליון ומחצה במספר.
וולפראם אינו סתם חובב טכנולוגיה כפייתי, אלא יזם מהחשובים בעידן האינטרנט, וגאון שזכה כמה פעמים לתשומת לב עולמית. את ספרו הראשון, שעסק בפיזיקה גרעינית, כתב לפני גיל 15. הוא היה הזוכה הצעיר ביותר בפרס מקארתור היוקרתי, שמכונה "מלגת הגאונות". וגם בבגרותו, לאחר ש"הלך הילד", נשאר הפלא. הוא פיתח את תוכנת "מתמטיקה" שהיא היום כלי נפוץ בקרב חוקרים שעובדים עם מודלים תיאורטיים, מכלכלנים עד אסטרונומים. ב־2002 פרסם את "A New Kind of Science", ספר בן 1,200 עמודים שמציע להחיל כללים של מדעי המחשב בחקר מדעי הטבע. לפני שלוש שנים הוא השיק את מנוע התשובות wolframalpha.com, אתר חיפוש וניתוח תוצאות שמתחרה בגוגל "מלמעלה", ומתיימר להביא לגולש לא רשימת תוצאות, אלא ידע ערוך ומעובד שאפשר לנתחו. וולפראם הוא מחלוצי טכנולוגיית "החיפוש הסמנטי", שהמירוץ לפיתוחה הגיע לשיא השבוע, כשפורסם שגוגל תשמיש את החיפוש הסמנטי בקרוב.
יצירתיות וכישרון כשל וולפראם הם נדירים, ומעניין להתחקות אחר חייו ופעילותו. וולפראם הוא סנדלר נדיר. לא רק שאינו הולך יחף ונעזר בתוכנות שפיתח כדי לתעד את חייו - הוא גם מזמין את כולם לנעול את אוסף הנעליים שלו. בבלוג החדש שלו (http://is.gd/XMqjfA) הוא מפרסם דו"חות עם הנתונים שצבר על חייו במשך השנים הארוכות ומשתף את התובנות. הוא מראה בגרפים צבעוניים איך הדואר הנכנס שלו מגיע בכמויות בבוקר, והדואר היוצא שלו נשלח בשעות הקטנות של הלילה. הוא מגלה ש־7% מהקשות המקלדת שלו הן על מקש המחיקה Backspace. הוא מראה שבשני העשורים החולפים שעות השינה והיקיצה שלו כמעט לא השתנו, וכך גם שעת ארוחת הערב המשפחתית והזמן הקצוב שהוא מקדיש לאימיילים. בעשורים האלה אפשר גם לראות את פריון העבודה המדהים שלו נפרט לגורמים.
לאיסוף ולניתוח של נתוני חייו וולפראם מציע שם: אנליטיקה אישית, Personal Analytics. הוא לא הראשון שחשב על זה. המעצב עובד פייסבוק ניקולס פלטרון מתעד את חייו בצורה דיגיטלית בבלוג feltron.com, ובכירי מיקרוסופט גורדון בל וג'ים גמל מפתחים שנים את מערכת MyLifeBits שנועדה לתעד, לכמת ולאחסן כל רגע בחיים עצמם. ב־2009 פרסמו את הספר "Total Recall", שמתאר את הניסוי המתמשך שלהם עם המערכת בחייהם. עוד חברות כגון יבמ מפתחות מערכות ל"הקלטה ואחזור" של החיים, וכבר החלו לעלות שאלות בנוגע לתפקיד הזיכרון ומעמד הפרטיות ביום שבו תיעוד החיים מסביב לשעון יהיה נורמה.
אבל וולפראם כעת "מעלה כיתה" את הכימות העצמי. הוא מרחיב את רשימת התובנות הבריאותיות, המקצועיות והאישיות שאפשר לחלץ מכך ומבטיח להעלות לבלוג שלו גם את ניתוחי החשבונות, התיקים הרפואיים, המעקב אחרי תנועותיו באמצעות GPS ועוד פרטים שמצטברים רק אצל אדם כפייתי שאינו משליך דבר. המוטיבציה שלו היא לעזור לפתח מדע שמתאר את מורכבות חיי היומיום. המסקנות יהיו הרווח שלנו, ויעזרו להפוך את חיינו ליותר מובנים. ומדויקים.