פישר: "תוספת לתקציב הביטחון תחייב העלאת מסים"
במסיבת עיתונאים לרגל הצגת דו"ח בנק ישראל אמר הנגיד כי מצבו של מעמד הביניים השתפר בשנים האחרונות, וכי יש ירידה "נדירה" בשיעור העוני - עקב שיעור האבטלה הנמוך
נגיד בנק ישראל סטנלי פישר הגיש הבוקר את דו"ח בנק ישראל לשנת 2011. במסיבת עיתונאים שכינס אמר פישר כי "מצב המשק טוב, אך לא מצוין". לדבריו, מצבו של מעמד הביניים השתפר בשנים האחרונות, ויש ירידה "נדירה" בשיעור העוני - עקב שיעור האבטלה הנמוך.
פישר אמר: "מבחינת המדיניות הפיסקלית, ישנם לחצים מתמידים להגדיל את התקציב, ויש לכך נימוקים שלא ניתן לבטל אותם בהינף יד: היה שינוי משמעותי בסביבה הגיאופוליטית, הן הקרובה והן מול איראן, ולכן יש דרישה להעלאת תקציב הביטחון. תקציב הביטחון מהווה תמיד סוגיה מורכבת מאוד, משום שקשה להעריך את האיומים שצריך להיערך לקראתם. זהו תפקידה של הממשלה להחליט מהי ההוצאה הרצויה על תקציב הביטחון. ואולם אם הממשלה לא תשמור על מסגרת ההוצאה שהוחלט עליה, יהיה עלינו, הציבור הישראלי, לשלם - ולשלם באמצעות העלאת מסים. ישנן הוצאות חיוניות, איני מזלזל בהן, אבל על הוצאות כאלו צריך לשלם באמצעות מיסים ולא באמצעות העלאת הגירעון, שהוא כבר כעת צפוי להיות גדול מהתוואי שנקבע עבורו בחוק הפחתת הגירעון.
"יש לנו גם נטייה לבצע מדי פעם התאמות קטנות בתקציב, כדי למנוע פגיעה בקבוצה כזו או אחרת, כמו, לדוגמא, הנסיונות להפחית את המיסוי על הדלק. משחקים אלו אינם מביאים בסופו של דבר לתוצאה חיובית – עדיף שנשמור על תוואי המיסוי שהחלטנו עליו מראש".
עוד אמר פישר: "דו"ח בנק ישראל מצביע על כך שבשנים האחרונות ישנה מגמה, אם כי לא מאוד חזקה, של ירידה בשיעורי העוני, תופעה נדירה יחסית בישראל. הדו"ח מצביע על כך שזוהי בעיקר תוצאה של ירידה בשיעורי האבטלה, והעובדה שאנשים שמחפשים עבודה מצליחים, בממוצע, למצוא אותה יותר בקלות, ובכך לשפר את מצבם הכלכלי. הדוח מציג גם ניתוח לגבי מצבו של מעמד הביניים, שהשתפר בשנים האחרונות מבחינת ההכנסה הריאלית שלו".
בדבריו שב הנגיד והתייחס לנושא עמלות הבנקים. "יש לחץ להוריד את העמלות", אמר הנגיד, "ויש אכן עמלות בנקאיות שצריך להפחית. אבל אי אפשר לבקש להוריד בהרבה כל עמלה. אנו צריכים בנקים רווחיים כשדי שהם יוכלו לתת אשראי".
בהתיחסו למשבר החובות באירופה, אמר פישר כי הפחד ממשבר פיננסי באירופה קטן בהרבה, בעיקר הודות לפעולות הנמרצות שבהן נקט לאחרונה נגיד הבנק האירופי המרכזי החדש, מריו דראגי. יחד עם זאת, העריך פישר כי ארופה לא תצליח להיחלץ מהמשבר הפיננסי ללא מיתון.
פישר כרך את המשבר באירופה עם המצב בישראל ואמר כי: "מצב המשק טוב, אבל לא מצוין. שיעור הצמיחה מכובד, אבל היא עדיין ברמה הממוצעת של 2008-2004, וזאת בעיקר בגלל המצב במשק העולמי".