$
אמיר ארגמן
אמיר ארגמן אנליסט אופנהיימר דעות אנליסט המאקרו הבכיר בבנק ההשקעות אופנהיימר ישראל לכל הטורים של אמיר ארגמן אנליסט אופנהיימר דעות

האם הגיעה עת העלאת הריבית בארה"ב?

השוק מאמין בשלב זה לפד והוא מעריך כי עד אמצע שנת 2013 הריבית לא תעלה מעל ל-0.25%

אמיר ארגמן 09:4906.04.12

הכירו את ג'ון טיילור. האדון הנכבד הוא כלכלן אמריקאי אשר הציע את חוק טיילור לראשונה בשנת 1993. מטרתו של חוק טיילור היא לקדם יציבות מחירים ותעסוקה מלאה על ידי הפחתה סיסטמטית של אי הוודאות והגדלת האמינות של המדיניות המוניטארית העתידית המיושמת על ידי הבנק המרכזי.

 

החוק

גם נועד להיות כלי עזר למניעת פערי זמן בין מדיניות מוניטארית נדרשת למדיניות המיושמת בפועל. החוק, אגב, מייצר בסופו של דבר נתון חשוב מאוד והוא: כמה צריך הבנק המרכזי לשנות את הריבית הנומינאלית בתגובה לשינויים באינפלציה, תוצר או נתונים מאקרו כלכליים אחרים.

 

למרות שהפד לא מצהיר מפורשות שהוא עוקב אחרי חוק טיילור (וחבל שכך), אנליסטים רבים טוענים כי החוק נותן ביטוי טוב למדי למדיניות שננקטה בפועל על ידי הבנק המרכזי. ג'ון טיילור, אגב, כתב מאמר בסוף שנות ה-2000 בו טען כי גרינספאן לא פעל בהתאם לחוק טיילור (כפי שניתן יהיה לראות בהמשך) ולכן הווה חלק משמעותי ביצירת בועת הנדל"ן בארה"ב.

 

אז מדוע אני מטריד אתכם עם כל המידע הזה?

 

מזה חודש חוק טיילור קובע כי הגיעה עת העלאת ריבית בארה"ב. למעשה, על פי חוק טיילור המפורסם בבלומברג ניתן לראות כי הריבית הנומינאלית אמורה לעמוד על 0.55% (היום היא בטווח של 0-0.25%), וזו למעשה הפעם הראשונה מאז תחילת שנת 2009 שאנו רואים מצב כזה.

 

השוק מאמין בשלב זה לפד והוא מעריך כי עד אמצע שנת 2013 הריבית לא תעלה מעל לרמה של 0.25%, ואין זה מקרי מאחר ועד לנקודת זמן זו "התחייב" הפד לא לעלות ריבית. מנגד, נזכיר כי הפד לא התחייב אך רמז כי הוא לא יעלה ריבית גם עד לסוף שנת 2014, והנה, שימו לב כי השוק לא מחכה אף רגע ומתחיל לגלם העלאות ריבית כבר ביולי 2013. למעשה, בסוף שנת 2013 השוק רואה ריבית של 0.4%, ביוני 2014 כמעט 0.6%, ובתחילת שנת 2015 ריבית הקרובה ל 1%.

 

נציין במאמר מוסגר כי הפד לא באמת מחויב לשווקים עד אמצע 2013 וסביר להניח כי אם הוא יראה צורך אמיתי, הוא יפעל להעלאת הריבית כבר לפני. העניין הוא שאנחנו לא רואים סיבה לדאגה ולהערכתנו העלאת ריבית לא תהיה בארה"ב באופק הזמן הנראה לעין.

 

לסיכום, חוק טיילור הוא אינדיקאטור חשוב שיש לעקוב אחריו. מנגד, הוא חוק "טיפש" במובן שהוא ניזון מנתונים רשמיים של שיעור אבטלה ואינפלציה, אשר לעיתים מייצגים עיוותים סטטיסטיים או לחצים זמניים (השפעת הסחורות על ה CPI לדוגמה). אנו מעריכים כי בעת הנוכחית הן המציאות והן ברננקי יודעים היטב כי חוק טיילור לא ישנה משמעותית את המדיניות שננקטה עד כה, אם כי יש לקחת בחשבון שהדבר יעורר יותר ביקורת מכיוונם של כלכלנים או גורמים פוליטיים שיבחרו לנגח את הפד.

 

הכותב הוא אנליסט המקרו הבכיר של בנק ההשקעות אופנהיימר ישראל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x