עדיף צבא מקצועי?
החשש הוא שבצבא מקצועי כזה יישארו מעט אנשים איכותיים עם מוטיבציה, מעט אנשים בינוניים עם מוטיבציה, והרבה אנשים שאין להם חלופות כלכליות משתלמות יותר, ומצטרפים לצבא לשנים ארוכות כיוון שאף מקום אחר לא יסכים לשלם להם יותר
פרופסור יקר,
מה עדיף: צה"ל שחובה לשרת בו כמו היום, או צבא קטן ומקצועי בתשלום? טענה נפוצה בעד צבא מקצועי היא שהוא ימשוך בעלי מוטיבציה ואת הטובים ביותר, ויוכל לשמור עליהם. מצד שני, משלמים שם משכורת. מה עדיף?
אלכס
אלכס שלום,
השאלה שלך חשובה ומעניינת כיוון
אז בוא נחשוב על הצבא, ומה שהיה קורה אם היה נהפך מחובה לכולם לצבא מקצועי שמשלם משכורות, ויכול לבחור את מי לגייס ולפטר את מי שלא טוב. שינוי מהותי אחד בו הוא שהוא היה הופך למשהו שאנשים בוחנים כחלופה כספית. גם האנשים עם המוטיבציה הכי גבוהה היו יודעים בכל רגע כמה הם יכולים להרוויח מחוץ לצבא וכמה בתוכו, והיו חושבים על זה. וזה היה מוביל לכך שבטווח הארוך, מי שחושבים שיש להם חלופה טובה יותר, יבחרו בה.
ככה זה. מהרגע שהצבא מגדיר עצמו כגוף משלם המשכורת נעשית בסיסית ומרכזית, ואנשים מתחילים לחשוב עליה, להשוות אותה, ולייחס לה חשיבות לא פחות גבוהה מאשר לערכים כגון תרומה, התנדבות וחשיבות לאומית, שהיו נחלשים. זו תופעה מוכרת: ברגע שקיימים כמה שיקולים שאחד מהם הוא מחיר, המחיר, כיוון שהוא ספציפי ומדויק, מושך יותר תשומת לב וגורם לאנשים להתרכז בו. וכך, השיקול הכלכלי לא יבוא כחיזוק לפטריוטיות, אלא עשוי להתחרות בה, ולנצח.
החשש הוא שבצבא מקצועי כזה יישארו מעט אנשים איכותיים עם מוטיבציה, מעט אנשים בינוניים עם מוטיבציה, והרבה אנשים שאין להם חלופות כלכליות משתלמות יותר, ומצטרפים לצבא לשנים ארוכות כיוון שאף מקום אחר לא יסכים לשלם להם יותר. לכן, אני חושב שלמדינה עדיף לא להקים צבא מקצועי.
אפשר לחשוב על מקומות אחרים שבהם התופעה כבר קיימת. לדוגמה, לחשוב מי האנשים שבוחרים בקריירה של עסקנות פוליטית, ובבוא היום גם נכנסים לכנסת. אבל זו שיחה עצובה שעדיף לוותר עליה כרגע.
שאלות לדן אריאלי: askdan@calcalist.co.il