אינטל מתכננת להקים בישראל את מפעל השבבים המתקדם בעולם
לפי מקורות בתעשייה מדובר בהשקעה של למעלה מ-5 מיליארד דולר; פס הייצור החדש יהיה בטכנולוגיה של 10 ננומטר, טכנולוגיית ייצור עתידית הצפויה להיכנס לשימוש רק בעוד מספר שנים
אינטל מקיימת דיונים מתקדמים עם משרד התמ"ת ורשות המסים לבחינת פעילותה בישראל במהלך השנים הקרובות. מקורות בתעשייה מסרו ל"כלכליסט" כי החברה מתכוונת להשקיע למעלה מ-5 מיליארד דולר בהקמת מפעל ייצור השבבים המתקדם והמשוכלל בעולם - דווקא בישראל.
מדובר בהקמת מפעל חדש באחד מהמוקדים הקיימים של אינטל או בהרחבת מפעל קיים. פס הייצור החדש יהיה בטכנולוגיה של 10 ננומטר, טכנולוגיית יצור עתידית הצפויה להכנס לשימוש בעוד מספר שנים ותאפשר ייצור מעבדים קטנים, יעילים וחסכוניים מאי פעם. בראיון לפני כשבועיים ב"כלכליסט", נשיא חברת השבבים ARM הסביר כי בעזרת טכנולוגיית ייצור של 10 ננומטר יהיה ניתן ליצור שבבים בגודל תאי דם.
טכנולוגיית היצור המתקדמת ביותר בעולם כיום היא 22 ננומטר, ורוב המפעלים בעולם - של אינטל ושל חברות אחרות - עדיין אינם תומכים בטכנולוגיה
לא ידוע כעת על דיונים על הטבות, הקלות או מענקים הקשורים ספציפית להקמת המפעל החדש, אבל כל הצדדים מנהלים מזה למעלה משנה דיונים על גובה המענקים למפעל החדש של אינטל המוקם בקריית גת ולהרחבת הפעילת בבית שאן. יש להניח כי גובה ההשקעה הנוספת של אינטל בישראל יהיה תלוי בגובה המענק והטבות המס שממשלת ישראל תעניק לבסוף. כמו כן, מקורות בתעשייה מסרו כי אינטל תשקול להקים את המפעל המשוכלל בישראל רק אם הממשלה תציע לה תנאים תחרותיים.
תכנון המס של אינטל
בנוסף, ל"כלכליסט" נודע אתמול כי אינטל שוקלת להעביר חלק מההון שנצבר לה בישראל - לפי ההערכות העומד על 12 מיליארד שקל - מחוץ לארץ, במטרה ליהנות מתוכנית חדשה לזיכוי מס בארצות הברית, ולאחר מכן תשיב אותו לישראל. במידה שתעשה זאת, היא תיאלץ לשלם מס בסך 600 מיליון דולר לרשות המסים.
אינטל היא המעסיקה הפרטית הגדולה ביותר בישראל וקיבלה עד היום סדרה של מענקים להקמה והרחבה של מפעלים בשווי כולל של 1.4 מיליארד דולר. לפי ההערכות, הדיווחים הרבים לאחרונה בתקשורת על המגעים בין אינטל וממשלת ישראל הינם במסגרת מאמץ של כל הצדדים בפרשה להפעלת לחץ על מנת להגיע להסכם סופי.