לתשומת ליבו של נתניהו: בנק ישראל מתנגד להגדלת יעד הגירעון ל- 3% מהתוצר
נגיד בנק ישראל סבור כי הממשלה צריכה לגשר על הפער בין ההכנסות וההוצאות שלה באמצעות העלאת מסים. פישר ציין בכמה הזדמנויות כי גירעון בסדר גודל כזה יגדיל מאד את תשלומי הריבית השנתיים של הממשלה
נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, ציין לאחרונה בכמה הזדמנויות כי לדעתו, צריכה הממשלה לגשר על הפער בין ההכנסות וההוצאות שלה באמצעות העלאת מסים, ולא בדרך של הגדלה ניכרת של היעד הגירעון. לדבריו, הממשלה צריכה להמשיך בתוואי של הפחתה משמעותית ביחס בין החוב לתוצר, וברמת גירעון גבוהה של יותר מ- 2.5% מהתוצר קשה מאוד לעשות זאת. עוד ציין הנגיד כי גירעון בסדר גודל כזה יגדיל מאוד את תשלומי הריבית השנתיים של הממשלה.
בראיון שהעניקה ל"כלכליסט"
לפני שבועיים, העריכה המשנה לנגיד בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג כי אם לא יחול שינוי בתוואי גביית המסים, הגירעון בתקציב הממשלה בשנת 2013 יהיה בסדר גודל משמעותי יותר גבוה מהיעד של 1.5% מהתוצר. "לדעתי", אמרה אז פלוג, "הרצון להגיע לגירעון של 1.5% מהתוצר הוא שאפתני מדי". יחד עם זאת ציינה גם המשנה לנגיד כי חשוב להפחית את הגירעון לרמה שתאפשר את המשך הפחתת משקל החוב בתוצר, "וזה מחייב העלאת מסים".
"לדעתי, העלאת המסים צריכה להיות בתמהיל שיכלול גם העלאת שיעור המע"מ, וגם עלייה במסים הישירים, בהיקף כולל שיקטין את הגירעון למימדים של בערך 2.5% מהתוצר, שהוא פחות או יותר הגירעון המקסימלי שעדיין יבטיח שאם נהיה בצמיחה של 3.5%-3% תהיה ירידה במשקל החוב בתוצר", ציינה אז פלוג.