$
דעות

הפחתת עמלות ההפצה: טיפה בים של 1.5 מיליארד שקל

רפורמה בעמלות ההפצה היא מהלך הכרחי, אך בדרך שבה בחרה לפעול רשות ני"ע, המשקיעים עלולים לשלם אפילו יותר בעוד שנה

רועי ברגמן 08:0004.07.12
לא רק קוטג' וסלולר, מאתמול למחאה החברתית יש תוצאות גם בענף קרנות הנאמנות. כך הצהירה אתמול רשות ני"ע בהודעה לעיתונות, שבה חשפה את יוזמתה להפחתת עמלות ההפצה של הקרנות לבנקים שתגולגל בתורה להפחתת דמי הניהול שמשלמים הלקוחות. בתפקיד רובין הוד הזמני: פרופ' שמואל האוזר, יו"ר
הרשות.

 

המהלך שהחלה אתמול לגלגל רשות ני"ע אינו מהווה בשורה צרכנית גדולה כפי שהיא מנסה לצייר אותו. כן, המהלך יחסוך ללקוחות כ־100 מיליון שקל בשנה, אך בהתחשב בגודלו של השוק - 151 מיליארד שקל שמגלגל כ־1.5 מיליארד שקל בדמי ניהול בשנה - מדובר בטיפה בים, כזו שספק אם הלקוחות הקטנים, שמושקעים בהיקפים נמוכים בקרנות, בכלל ירגישו.

 

רשות ני"ע במהלך שתואם, כך נראה, בצורה מלאה עם איגוד קרנות הנאמנות מצאה את הדרך הטובה ביותר לשווק את המהלך החברתי שלה: את החיסכון לציבור יספגו שנואי נפשם - הבנקים. בתי ההשקעות, מנגד, נשארים נקיים.

 

הם יצטרכו להוריד את דמי הניהול "רק" בשיעור ההפחתה בעמלות ההפצה ולא מעבר לכך. המקל, או הזרד במקרה הזה, יבוא לידי ביטוי בכך שהם לא יוכלו להעלות את דמי הניהול בחצי השנה שלאחר כניסת התקנה לתוקף.

 

אין ספק שעמלות ההפצה היו צריכות לעבור רפורמה. תשלום של 0.8% כעמלת הפצה לקרן נאמנות מנייתית הוא תשלום כבד עבור מנהל הקרן ועבור הלקוח שאליו מגולגלת העלות.

 

אבל האם הפחתת עמלת ההפצה היא הפתרון הנכון? ומדוע, אם עושים רפורמה בדמי הניהול, לא להציב תקרות של דמי ניהול מקסימליים לכל קטגוריה?

 

אז יסבירו לנו ברשות שענף קרנות הנאמנות הוא ענף תחרותי ושנקודת שיווי המשקל החדשה תהיה נמוכה יותר, אבל אף אחד לא יכול להבטיח לנו שחצי שנה לאחר הפחתת עמלת ההפצה, כשתפוג תקופת ה"הקפאה" של דמי הניהול, מנהלי הקרנות לא יעלו את דמי הניהול בחזרה לרמתם קודם ההפחתה. ההבדל היחיד הוא שאת ההפרש הם כבר יגרפו לכיסיהם.

 

"המהלך נועד כדי להסיר חסמים בפני מנהלי קרנות שמבקשים להציע מוצרים בדמי ניהול נמוכים במיוחד", טוענת הרשות, ששוכחת לציין כי מנהלי הקרנות יכולים להוריד את דמי הניהול גם היום, אך מהלך שכזה עלול לפגוע ברווחיות שלהם ולפיכך הסבירות לו קטנה.

 

ההיסטוריה מלמדת שהבנקים לא אוהבים שמטרידים את מנוחתם. גם אם מדובר בהפסד הכנסות פוטנציאלי של כ־100 מיליון שקל לכלל המערכת. הלוביסטים של הבנקים בוודאי ילחצו על חברי ועדת הכספים שלא לאשר את התקנות. ואם גם זה לא יעבוד, יש בידיהם את כלי משחק נוספים שהם יוכלו להשליך למערכה - העלאת דמי המשמרת על תיק ני"ע ואולי אפילו (כפי שעושה כיום בנק אחד במערכת) להתחיל לגבות עמלת קנייה ומכירה על קרנות נאמנות ואפילו יהיה להם רציונל של "אכלו לי, שתו לי" כדי להצדיק זאת. וכך, היפותטית, בעוד שנה מהיום, משקיעי קרנות הנאמנות עשויים למצוא את עצמם משלמים אפילו יותר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x