הקבינט החברתי-כלכלי אישר את הסכם הגז בין חברת החשמל לתמר
לפי ההסכם חברת החשמל התחייבה לרכוש 42.5 מיליארד מ"ק גז טבעי לתקופה של 15 שנה. שווי ההסכם נאמד ב-10 עד 16 מיליארד דולר
הקבינט החברתי-כלכלי אישר את הסכם האנרגיה הגדול במשק הישראלי. בסיס ההסכם כולל רכישה של 42.5 מיליארד מ"ק גז טבעי לתקופה של 15 שנה במחיר 5.04 דולרים ליחידת אנרגיה (MMBTU). בהצעת המחליטים, אותה הגיש שר האנרגיה עוזי לנדאו, נכתב שהדרישה ליצירת חוזה ארוך טווח הגיעה מצד הגופים המממנים.
חברת החשמל תרכוש לפחות 3.5 מיליארד מ"ק (TAKE OF PAY) גז טבעי בחמש השנים הראשונות של ההסכם שלאחריו היא מחוייבת לרכוש כמות מינימאלית של 2.5 מיליארד מ"ק לשנה. במשק האנרגיה מעריכים שקצב הצריכה בפועל יגיע עד ל-5 מיליארד מ"ק בשנה, תלוי בביקושים השונים של חברת החשמל. ההסכם כולל רכישה עתידית שעשויה להגדיל את הכמות עד ל-77 מיליארד מ"ק, אולם בשל מגבלות הולכה קיימות הוא מותנה בהרחבת צנרת הגז הקיימת או ביצירת כניסות חדשות מהים לחופי ישראל. שווי ההסכם נאמד ב-10 עד 16 מיליארד דולר.
ההסכם המקורי עבר שינוי לאור דרישות הממונה להגבלים עסקיים ורשות החשמל והוא יאפשר כניסה של ספקים נוספים למשק, אם וכאשר אלו יגיעו. המחיר שחברת החשמל תשלם יוצמד למדד המחירים האמריקאי כאשר מנגנון ההתייקרות האוטומטי שליווה את ההסכם – התייקרות של אחוז לשנה בשמונה השנים הראשונות של ההסכם והוזלה של אחוז מהשנה התשיעית ועד סופו – בוטל. בנוסף, כל רכישה עתידית של גז תוצמד רק ב-30% למדד המחירים האמריקאי.
בנוסף, חברת החשמל יכולה להסב את רכש הגז לחברות בנות שלה זאת במקרה והמדינה תחליט בעתיד על שינוי ארגוני שכולל פיצול המונופול לכמה חברות בנות. שותפות "תמר" נמצאת בידי נובל אנרג'י (36%), דלק אנרגיה (31.25%, באמצעות חלוקה שווה בין דלק קידוחים ואבנר), ישראמקו (28.75%) ודור גז (4%) .
במהלך הדיון ניסה משרד האנרגיה לכלול סעיף חדש שלא היה קיים בהסכם המקורי שקובע שהממשלה תוכל מכוח משק הגז הטבעי לקבוע מי יקבל גז בצנרת ההולכה הבודדת שקיימת כיום. חברת החשמל התנגדה לסעיף והוא הושמט, מה שאומר שהמדינה תוכל בעתיד להפעיל את סמכותה לפי חוק משק הגז להפחית כמויות ללקוחות השונים, אולם היא תחויב בהוכחה שהצעד היה מחויב המציאות.
ההסכם ייכנס לתוקפו בעוד שבוע. לאחר האישור מסר יו"ר חברת החשמל, יפתח רון טל, שאישור הסכם הגז של חברת החשמל עם שותפות תמר "מהווה אירוע היסטורי וצעד משמעותי מאוד של ישראל לעבר מהפכת בגז. זאת באמצעות קידומה של עצמאות אנרגטית והפיכת אנרגיה החשמל שלנו לזולה ונקייה יותר".