נתניהו מכין את הקרקע לגזירות: "לא נפגע בחינוך וברווחה"
לדבריו הממשלה צריכה לדאוג לא לחרוג מהתקציב כדי שלא יווצרו מאות אלפי מובטלים; המע"מ יעלה ב-1%, וכן יועלה המס על סיגריות ואלכוהול
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר יובל שטייניץ קיימו דיון כלכלי לקראת ישיבת הממשלה הקרובה, שבה צפויות להתקבל החלטות על גזירות כלכליות, ובהן גם העלאת המע"מ. "נביא כבר ביום שני הקרוב צעדים שיגדילו את הכנסות המדינה במיליארדי שקלים, חלקם מיידיים וחלקם ב-2013. ננקוט בכל הצעדים כדי לעמוד ביעד
הגירעון החדש. זה קו ההגנה על מדינת ישראל ואזרחיה", אמר שטייניץ.
בדיון השתתפו גם מנכ"ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר, מנכ"ל משרד האוצר דורון כהן, ראש המועצה לאומית לכלכלה יוג'ין קנדל וראש אגף התקציבים גל הרשקוביץ. חלק מהמשתתפים צפויים לקיים פגישה נוספת מאוחר יותר היום.
נתניהו אמר כי הממשלה צריכה לדאוג לא לחרוג מהתקציב ולשמור על המסגרת הכוללת של ההכנסות כדי שלא יווצרו מאות אלפי מובטלים. לדבריו, "ניהול הכלכלה זה כמו ניהול משק בית. צריך לאזן בין הוצאות להכנסות, אתה לא יכול להוציא על הכל, אתה חייב לבחור. בחרנו להשקיע בשנה הקרובה בעצירת המסתננים. השקענו בכבאות ואנחנו מטפלים באתגרים הביטחוניים לאור המציאות המשתנה. כל זה עולה כסף. אנחנו לא יכולים להוציא גם על זה וגם על שאר הדברים. נעשה התאמות ביום שני, אבל לא על חשבון החינוך והרווחה".
חבילת הגזירות תכלול קיצוץ של 700 מיליון שקל בתקציב השנה הנוכחית ומסים נוספים בהיקף כולל של כ-6 מיליארד שקל. על פי התוכנית המתגבשת, שיעור המע"מ יועלה ב-1% לרמה של 17%, יוטל מס יסף בשיעור של 2% ("מס עשירים") על הכנסות מעבודה ומהון בשיעור של מיליון שקל ויותר בשנה, ויועלה המס על סיגריות ועל אלכוהול.
הקיצוץ המתוכנן בתקציב נועד לממן כמה הוצאות לא מתוכננות שאישרה לאחרונה הממשלה, והוא נדרש כדי לעמוד במגבלת חוק התקציב, שמונעת מהממשלה לחרוג ממסגרת ההוצאות שהיא עצמה קבעה. הסעיפים שאליהם יועברו הכספים שיקוצצו מהתקציב הם הרפורמה במערך הכבאות (300 מיליון שקל), בניית מתקני כליאה למסתננים מאפריקה (300 מיליון שקל) והפרויקט לביטחון תזונתי (100 מיליון שקל). הקיצוץ התקציבי יבוצע בשיטה של קיצוץ בשיעור אחיד ("פלאט") בשיעור אחיד של 5% בתקציב הגמיש (ללא שכר והתחייבויות ארוכות טווח) של כל משרדי הממשלה, פרט לכמה סעיפים שהבולטים בהם הם הסעיפים שקשורים ביישום המלצות ועדת טרכטנברג, קצבאות נכים וקשישים והשקעות בחינוך.