לעבור מצריכה לצבירת אנרגיה
אגירת אנרגיה היא הפתרון האמיתי לבעיית "הגאות והשפל" במשק החשמל ותתרום משמעותית להפחתה בשימוש בתחנות כוח מזהמות
בצורת החשמל גורמת לשתי בעיות עיקריות בקרב עסקים בישראל - ראשונה ומיידית היא הפסקות חשמל יזומות של חברת החשמל שעשויות לעצור את הייצור למספר רב של שעות. הפסקת חשמל בפס ייצור עלולה במקרה הטוב להוביל לאובדן של שעות עבודה ובמקרה הרע לגרור להפסדים גדולים.
הבעיה השנייה - עלויות חשמל גבוהות יותר בשעות העומס, לעומת עלויות חשמל זולות בשעות השפל. עסקים קטנים מחויבים לשלם תעריף חשמל משתנה שבו חשמל בשעות העומס הוא יקר מאוד מהתעריף הרגיל ואילו חשמל בשעות השפל – זול יותר משמעותית.
עד כה הפתרון המוצע הוא הגברת הייצור באמצעות תחנות הכוח ואף שמענו על יבוא חירום של גנרטורים. אך מה עשינו בזה? יצרנו בעיה אחרת – הגדלת 'שאיבת' עוד אנרגיה, השקעות נוספות של משאבים בתחנות, וכמובן פגיעה באיכות הסביבה.
למעשה, פתרונות אלו אינם יכולים להעניק ביטחון אנרגטי או להוביל לחיסכון בעלויות לצרכני החשמל ולחברת החשמל שמייצרת בשעות השיא חשמל במחירי הפסד. בניסיון להתגבר על הבעיה, הגדילה המדינה במעט את המכסות לאנרגיה סולארית שיש לה בישראל פוטנציאל עצום שאינו מנוצל.
על מנת לפתור את בעיית בצורת החשמל, יש להעביר את משק האנרגיה בישראל בהדרגה ממצב של צריכת אנרגיה ישירה למצב של צבירת אנרגיה. כמו שבמכשירי אלקטרוניקה שונים אנו משתמשים בסוללות נטענות, כך אפשר היום להעביר בתים, עסקים ואף מפעלים לעבודה באמצעות אנרגיה שמגיעה מבטריות ייעודיות. כך ניתן יהיה לאגור אנרגיה חלופית – שמש, רוח ומים בכדי להשתמש בה בשעות השיא בהן ייצור החשמל הוא כל כך יקר, הן לצרכן והן למשק שמייצר אותו במחיר הפסד.
אגירת אנרגיה היא הפתרון האמיתי לבעיית "הגאות והשפל" במשק החשמל. אחרי הכל, לא כל חברה היא מאפיית לחמים שאת עיקר החשמל שלה היא צורכת בלילות בשעות השפל בהן החשמל הוא זול משמעותית.
רוב החברות מעדיפות מטעמים מובנים לרכז את מירב שעות הפעילות שלהם בשעות היום המקובלות. אגירת אנרגיה תאפשר להם לעשות זאת תוך חיסכון עצום בצריכת החשמל בפועל, מאגירה שתבוא מאנרגיה חלופית או מייצור חשמל בשעות השפל הזולות.
מדובר כאן לא פחות מהמהפכה הבאה בשוק האנרגיה. כפי שמהפכת החשמל הובילה את העולם לעבודה של פסי ייצור 24 שעות ביממה, כך נותנת טכנולוגיית אגירת האנרגיה את האפשרות לנצל את אנרגיית החשמל בשעות השיא ולאגור אותה באמצעות ייצור מאנרגיה חליפית או צריכה בשעות השפל.
בנוסף לכך, אגירת אנרגיה תספק למשק החשמל בישראל הגדלה מהותית של רזרבות החשמל שיגיעו משימוש באנרגיית חשמל שלא מגיעה בפועל מרשת החשמל הארצית. פרט למניעת בצורת החשמל והוזלת העלויות המשמעותית הן ליצרני החשמל והן לצרכנים, נהנית נוספת מאגירת אנרגיה תהיה הסביבה בישראל.
אגירת אנרגיה תתרום משמעותית להפחתה בשימוש בתחנות כוח מזהמות שפועלות על סולר או מאזוט כך שהאוויר שננשום בעתיד בישראל יהיה יותר נקי. מקבלי ההחלטות צריכים לקחת בחשבון את פתרון אגירת האנרגיה כחלופה לחלק מיוזמות ייצור האנרגיה שמונחות לפניהם בכדי לענות על העלייה הצפויה בביקוש לחשמל.
הכותב הוא מנכ"ל חברת Nation-E ישראל