כצפוי: הריבית לספטמבר תישאר ללא שינוי, ברמה של 2.25%
הסיבה העיקרית היא החשש מחזרתה של האינפלציה כבר בחודשים הבאים. מדד אוגוסט צפוי לעלות ביותר מ- 0.5% כתוצאה מהעלייה החדה שנרשמה בתחילת החודש במחירי הבנזין, ומההתייקרויות העונתית במחירי הפירות והירקות.בנוסף, הוועדה המוניטרית מבקשת "לשמור תחמושת" למקרה של הרעה של ממש במשבר החובות בגוש היורו, והחשש שהפחתת הריבית תחדש את ההסתערות על המשכנתאות ותגרום לעלייה נוספת במחירי הדירות
בהתאם לרוב ההערכות המוקדמות בשוק ההון, החליטה הערב (ב') הוועדה המוניטרית של בנק ישראל להשאיר את הריבית לחודש ספטמבר ללא שינוי, ברמה של 2.25%. זאת לאחר שבמהלך השנה החולפת הפחית בנק ישראל את הריבית במשק ארבע פעמים, בשיעור מצטבר של 1%. בהודעה שפרסם שב בנק ישראל והעריך כי בסוף החודש הבא יעדכן כלפי מטה את תחזית הצמיחה שלו לשנת 2013, שעומדת כיום על 3.4%.
- בנק ישראל והאוצר מסכימים: גוש היורו על סף שינוי משמעותי
- ניתוח "כלכליסט": סטנלי פישר כבר לא החניך המצטיין של המשק הישראלי
- בנק ישראל מעריך: הריבית במשק לא תשתנה עד סוף 2013
ההחלטה להשאיר את הריבית במשק ללא שינוי בולטת על רקע הנתונים שפורסמו לאחרונה, התומכים בהמשך הפחתתה. רמתה של האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, חזרה בחודשים האחרונים כמה שנים לאחור והיא מסתכמת כעת ב- 1.4%.
קצב האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים אף נמוך יותר ומסתכם בשיעור שנתי של 0.9% בלבד. סביבת אינפלציה זו נמוכה בהרבה מתחום האמצע של יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%), שאליו מכוון למעשה בנק ישראל את מדיניות הריבית שלו.
בתחום הפעילות הריאלית, המשק ממשיך להראות סימני חולשה. בשבוע שעבר פרסמה אומנם הלמ"ס את אומדן הצמיחה הראשון לרבעון השני של השנה, שהצביע על עלייה בשיעור שנתי גדול מהמצופה, של 3.2%. אולם כפי שנחשף ב"כלכליסט", לא מדובר בהתאוששות פתאומית ולא צפויה של המשק, אלא באירוע נקודתי בודד של הרחבת הפעילות של מפעל אינטל בקריית גת, שתרם לבדו כ- 40% משיעור הצמיחה ברבעון השני.
הורדת הריבית מפחיתה את עלויות היצרנים ומצד שני היא מקטינה גם את הרצון לחסוך ומגבירה בכך את הביקושים במשק. בדרך זו עשוי מהלך זה לעודד את הפעילות הכלכלית ולתרום להגדלת הצמיחה. הגברת הביקושים מגדילה אומנם את הלחץ לעליית מחירים, אולם האינפלציה בפועל נמצאת כעת כאמור ברמה נמוכה במיוחד, כך שבנק ישראל יכול להפחית את הריבית ללא חשש.
אולם למרות מכלול נתונים זה, החליטה כאמור הערב הוועדה המוניטרית של בנק ישראל להשאיר את הריבית במשק ללא שינוי. הסיבה העיקרית להחלטת הוועדה היא החשש מחזרתה של האינפלציה כבר בחודשים הבאים. מדד אוגוסט צפוי לעלות ביותר מ- 0.5% כתוצאה מהעלייה החדה שנרשמה בתחילת החודש במחירי הבנזין, ומההתייקרויות העונתית במחירי הפירות והירקות.
מדד ספטמבר יושפע כבר מהעלאת שיעור המע"מ ב-1% שתיכנס לתוקף בסוף השבוע, ומהעלייה הצפויה בשורה ארוכה של מוצרי מזון. ההערכות למדדים הקרובים באות לידי ביטוי גם באינפלציה הצפויה ל- 12 החודשים הבאים, שזינקה בשבוע שעבר בלא פחות מ- 0.7%, והיא מסתכמת כעת ב- 2.6%.
גורמים נוספים להשארת הריבית ללא שינוי הם רצונה של הוועדה המוניטרית "לשמור תחמושת" למקרה של הרעה של ממש במשבר החובות בגוש היורו, והחשש שהפחתת הריבית תחדש את ההסתערות על המשכנתאות ותגרום לעלייה נוספת במחירי הדירות.
תגובות: "פישר מעדיף לשמור את התחמושת"
נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה יהודה אלחדיף מסר בתגובה: "אני מקווה כי הותרת הריבית על כנה זמנית. עבור מגזר העסקים הקטנים והבינוניים הורדת הריבית בהקדם מהווה אוויר הנחוץ לנשימה. סקרים שאנו עורכים תדיר בקרב חברינו בעלי העסקים מוכיחים כי ההאטה והמיתון אינם רק דיבורים בעלמא, וכי יש בעיה ממשית של מחסור באשראי וקשיי נזילות בשל עלויות מימון גבוהות".
פנחס קימלמן, יו"ר פורום מנהלי כספים בהתאחדות התעשיינים וסמנכ"ל כספים באסם השקעות, אמר: "על בנק ישראל להמשיך במגמת הפחתת הריבית. הפחתת הריבית בעת הזו נדרשת במטרה לסייע ליצוא, מנוע הצמיחה העיקרי של המשק, אשר מדשדש זה תקופה ארוכה. הפחתת הריבית תביא להקטנת פערי הריבית מול שותפות הסחר העיקריות, ובכך תתמוך בחיזוק מגמת הפיחות ובשיפור כושר התחרות של היצוא הישראלי".
יוסי פריימן, מנכ"ל קבוצת פריקו, אמר כי "נגיד בנק ישראל חושש מלתרום לעליית קצב האינפלציה לאור הצפי למדד חודש אוגוסט שיצביע על עלייה של 0.5% במדד המחירים לצרכן. פישר מעדיף לשמור את התחמושת למועד מאוחר יותר אם בכלל, ולא להוסיף שמן למדורת עליית המחירים, כשבראשם מחירי הדיור שעשויים היו להמשיך ולעלות במידה והריבית היתה יורדת".
יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון, אמר כי "ההפסקה הנוכחית בהורדות הריבית היא זמנית בלבד. אמנם בנק ישראל מתמודד עם עליית מחירים שמגבירה את קצב עליית האינפלציה אך במקביל, עלייה זו נובעת מהעלאת מסים ועלייה במחירי הסחורות, ולא בשל עלייה בביקושים בשוק המקומי. אנו צופים כי נראה בעתיד האטה במשק המקומי וכעומק ההאטה בצמיחה כך יהיה עומק הפחתות הריבית בעתיד במשק המקומי. אנו סבורים כי ריבית בנק ישראל תעמוד בשנת 2013 בממוצע ברמה של 1.5%, וכי ההפסקה הנוכחית בהורדת הריבית במשק היא זמנית בלבד".
יונתן כץ מלידר שוקי הון מסר: "לפי הערכתנו, צפויה הורדת ריבית אחת נוספת עד סוף השנה, זאת בשל התחזית שלנו של המשך התמתנות בצמיחה הגלובלית והשפעתה הצפויה על המשק הישראלי אשר צפוי לצמוח ב- 2.5% בלבד ב- 2013".