החקלאים מאיימים: נייקר עוד את מחירי הירקות והפירות
בהתאחדות האיכרים טוענים: משרד האנרגיה והמים מתכוון להעביר ביום חמישי הצעת תיקון לחוק המים שתייקר את מי הקולחין המטוהרים לחקלאות. נשיא ההתאחדות: "גידולים בסיסיים ייעלמו לחלוטין מהנוף הישראלי"
החקלאים מאיימים היום (ב') כי התייקרות של מי הקולחין המטוהרים לחקלאות - תגרום לעלייה נוספת במחירי הירקות והפירות ויוצאים נגד הצעת חוק המים של הממשלה שתעלה לאישור ביום חמישי.
- המדינה מפסידה 4 מיליארד שקל מתמלוגי חצץ
- המדינה לא יודעת מה באמת קורה עם מחירי הדירות
- חוק הרווחים הכלואים כבר לא מחייב חברות להשקיע בישראל
דובי אמיתי, נשיא התאחדות האיכרים אמר כי "הצעת חוק המים תביא לייקור נוסף במחירי הפירות והירקות. מדובר בסכנה של ממש לפגיעה בביטחון המזון של אזרחי ישראל ולהיעלמותם של מוצרים חקלאיים בסיסיים מהמדפים".
אמיתי הוסיף כי "מחירי הירקות ממשיכים להאמיר ורושמים גל התייקרות חדש. היום הגיע מחיר העגבנייה ברשתות השיווק ל-12 שקלים לקילו, מחיר המלפפון ל-7 שקלים לקילו ומחיר הפלפל אדום עלה ל-14 שקלים לקילו - מדובר במחיר הגבוה ב-120%-200% מהמחיר מלפני חודש".
"הפרה חד צדדית של הסטטוס קוו"
בהתאחדות האיכרים טוענים, כי בתיקון להצעת חוק המים יש הפרה חד צדדית של הסטטוס קוו הקיים בין רשות המים לבין מפיקי המים הפרטיים והחקלאיים. "בכך המדינה חוזרת בה מההסכם ומעלה את מחירי מי הקולחין המטוהרים לחקלאות, מה שיגרום באופן ישיר להתייקרות דרמטית נוספת במחירי המזון בישראל ואף לפגיעה בביטחון המזון בישראל, עד כדי תלות מוחלטת ביבוא", נמסר.
החקלאים טוענים הוא שהתייקרות נוספת וחסרת תקדים במחירי המים המטוהרים תביא לעלייה חדה במחירי הפירות והירקות, מה שיגרום לעלייה פתאומית במדד המחירים לצרכן, עלייה שהמדינה לא צפתה ולא הניחה בחוק ההסדרים.
עוד חוששים החקלאים, כי "האווירה הביטחונית תמנע ייבוא מוצרים מקבילים לארץ בעת מחסור, ובכך ביטחון המזון בישראל ייפגע באופן קשה בטווח המיידי. בטווח הבינוני יעלמו גידולים בסיסיים מהנוף הישראלי לחלוטין".
"התערבות מופרזת בחופש ההתאגדות"
בהתאחדות האיכרים מסבירים: "עיקרי ההצעה הממשלתית היא להגביל את הזכות להעברת הבעלות ברישיון הפקה. מדובר בהתערבות מופרזת ולא חוקתית בחופש ההתאגדות של מפיקי המים, ואף בפגיעה בחופש העיסוק של בעל השליטה. יתרה מכך, רשות המים מבקשת לקבל לידיה כוח בלתי סביר ולבטל את הספקת המים על ידי המפיק בעת קיום הליך בירור מחלוקת בינה לבינו, דבר הסותר את הפעילות של ענף החקלאות במהותו. חמור מכך, חישוב החריגות מבוצע באופן פרטני ולא כחלק ממכסת המים הכוללת - דבר חסר היגיון".
"זה מהלך אנטי-ציוני, אנטי-התיישבותי ואנטי-צרכני. מדובר בגחמה נוספת שתפגע בסופו של דבר בצרכן ובחקלאי כאחד. הגיע הזמן לשים סוף לרודנות הפקידים", אמר אמיתי.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "התיקון לחוק המים שיעלה לדיון השבוע בכנסת, הופץ על ידי משרד האנרגיה והמים. תיקון זה נוצר בעקבות החלטת הממשלה לאמץ את מסקנות ועדת החקירה הממלכתית לבחינת ניהול משק המים. אין בתיקון התייחסות לתעריפי המים לחקלאים ולכן אין בו כדי להשפיע על המצב הקיים".