ישי דוידי: "אנחנו נמצאים במשבר מתמשך שהחל ב-2008. צריך מצד אחד להיות שמרני ומצד שני להעז"
דוידי, העומד בראש קרן פימי אמר בוועידה הכלכלית המרכזית של "כלכליסט" כי הקרן עומדת להשקיע 300 מיליון דולר בכל שנה ב-3.5 השנים הקרובות. לדבריו, "המטרה היא לתרום לכלכלה בישראל ולהשביח חברות"
"להערכתי אנחנו נמאים במשבר מתמשך שהחל ב-2008 ואני מקווה שאנחנו נמצאים בתהליך של יציאה ממנו. צריך מצד אחד להיות שמרני ומצד שני להעז", כך אמר ישי דוידי, העומד בראש קרן פימי, בוועידה הכלכלית המרכזית של "כלכליסט" המתקיימת היום (ג') במלון דיוויד אינטרקונטיננטל בת"א.
"אנחנו הולכים להשקיע 300 מיליון דולר בכל שנים ב-3.5 השנים הקרובות, ובסוף נשקיע מיליארד דולר, אבל המטרה היא לתרום לכלכלה בישראל ולהשביח חברות", אמר.
דוידי פתח את דבריו בסיפור הקשור לתאריך של היום. "ביום שני 10 לספטמבר 2001 היינו בניו יורק למכור חברה לחברה ציבורית אמריקאית. מרבית הפרמטרים של העסקה היו מסוכמים והמטרה היתה לסגור את העסקה יום אחר כך. מיד לאחר הסיכום, ב11 בספטמבר, לדווח על ההשלמה של העסקה.
"בוקר יום ג' אנחנו ב-8:45 בבוקר סיימנו את ארוחת הבוקר והתכוננו לסיום העסקה קרוב לתאומים לחתום על העסקה. ב-8:46 התרסק מטוס על מרכז הסחר ופתח התקפת טרור. ב-9:03 התרסק מטוס נוסף וראינו את זה במרכז מנהטן על המסכים. המגדל הדרומי של התאומים קרס ב-10 בבוקר והצפוני ב-10:30, ואז הבנו שהעסקה שלנו קרסה יחד עם התאומים ואנחנו נמצאים בעין הסערה של חוסר וודאות ולחץ עצום. הכלכלה העולמית קיבלה מכה משמעותית וגלי הדף של השקעות עתק באפגניסטן ועירק, והשקעות מאוד משמעותיות של כספים. התופעה של שינוי המתרחש תוך שעתיים בלתי ניתנת לחיזוי ומשפיעה גם מבחינה כלכלית וגם מבחינה התנהגותית", אמר דוידי.
בנושא השבחה והשקעות בזמן משבר, אמר דוידי, "הנקודה הראשונה היא שיש להתבסס על מודלים כלכליים הלוקחים בחשבון גם דאונסייד. חברות שמנתחות רק אפסייד מוצאות את עצמן במצב קיצוני של חוסר התאמה בין הכנסות להוצאות ונכנסות לסחרור. אנחנו בפימי מתחילים עסקה מהניתוחים השליליים. אין זה מבטיח 100% הצלחה אבל זה מקטין סיכוי".
עוד הוסיף דוידי כי "מינוף גבוה הוא מסוכן. כאשר ממנפים עסקה ביחס חוב גבוה לא מתפתחת בעיה כאשר הכל בסדר, אבל ברגע שמגיעה תפנית שלילית העסקה נכנסת לסחרור. זה הנושא המדובר ביותר בשוק הישראלי ויש לו השפעה דרמטית על עסקאות רבות". לדבריו, "אנחנו בפימי 16 שנה נוקטים גישה מאוד שמרנית בנוגע למינוף. קרנות ההשקעה בעולם לוקחים בעסקה 70% מינוף ו-30% אקוויטי. אצלנו זה 75% הון ו-25% מינוף בלבד. השמרנות הזו סייעה לנו להתמודד עם משברים".
"בתחום של השבחת חברות בתוך משבר, צריך להתייעל. חברה חייבת להתייעל הן ברמת ההנהלה, העובדים והן ברמת הספקים", אמר דוידי. "התנהלות מושכלת, וצנועה תורמת לחוסן כלכלי ומסייעת להתמודד עם המשבר. בפימי תפיסת העולם שלנו אומרת לא רק התייעלות בתקופת משבר אלא גם בתקופת פריחה, ולא פיטורי עובדים. תנסה להשקיע במחקר ופיתוח ולקלוט עובדים דווקא. רק דוגמה אחת היא ריטליקס, שבשנתיים האחרונות קלטה 400 עובדים ואי אפשר להגיד שזו תקופה קלה בעולם".
לדבריו, קרנות השקעה פרטיות מנהלות נכסים בעולם בלמעלה מ-3 טריליון דולר. מחקרים שנעשו מוכיחים דבר שנשמע מאוד ברור, הערך שמייצרות קרנות ההשקעות הפרטיות נובע מהשבחרת החברות ולא מקנייה בתקופות שהשוק נמוך ומכירה כשהשוק גבוה. זו תפיסת העולם שלנו, צריך להשקיע זמן ומאמץ בהשבחת החברות.
"ניתן לראות חברות שנמחצות תחת לחצים בגלל חוסר היכולת לעמוד בתזרים מזומנים. הצורך בתזרים מזומנים הוא קריטי ולקיחת חוב אינה מהווה פתרון לתזרים מזומנים", אמר דוידי. "בישראל בשנים האחרונות כשחברה נקלעה לבעיית תזרים כפתרון היא לקחה חוב ואז החוב התגלגל ואחד הדברים שחוזרים במקומותינו הוא שיש מספיק כסף עד 2014, אבל מה קורה ב-2015? הפתרון לתזרים מזומנים הוא אקוויטי. הבאת אקוויטי לחברות הוא קריטי ללקיחת סיכונים והבאת כסף לחברות. בפימי למרות שהשקענו 1.7 מיליארד דולר החוב הציבורי שגייסנו על פני 16 שנה בחברות שמנהלות מיליארדי דולרים הוא אפס. לא גייסנו חוב ציבורי כי לא מצאנו לנכון. אם היה צורך גייסנו מהבנקים, והתחשבנו גם בתרחישים שליליים", הוא אמר.
נקודה נוספת, אמר דוידי, היא עמידה ביכולת הניבוי. "כפי שלמדנו ב-2008 יכולת הניבוי שלנו אינה גבוהה. אם נחזור לתחילת ההרצאה, אף אחד לא יכול היה לחזות מה יקרה במנהטן, ואת ההשפעה של מתקפת הטרור. אי לכך, בעת הכנת תוכניות עבודה יש להתכונן לתרחישי קיצון, וזה לא אומר שצריך לפעול לפיהם אבל צריך להכין להם תוכניות מגירה".