חגי בדש: "98% מהפנסיות מוחזקות על ידי 4 חברות; אין תחרות, יש ריכוזיות"
כך לפי מנכ"ל פסגות בוועידה הכלכלית המרכזית של "כלכליסט". אביגדור קפלן, יו"ר כלל ביטוח: "לא נסתם הגולל על מוצרי ביטוח החיים"
"התארכות תוחלת החיים היא לא סיפור חדש. מאז קום המדינה תוחלת החיים התארכה בכ-15 שנים. חברות הביטוח ידעו ועדיין יודעות לתמחר את זה ולעדכן את מקדמי הקצבה במסגרת פוליסות ביטוחי המנהלים", כך אמר אביגדור קפלן, יו"ר כלל ביטוח, בפאנל הביטוח בוועידה הכלכלית המרכזית של "כלכליסט" המתקיימת היום במלון דיוויד אינטרקונטיננטל בת"א.
לדברי קפלן, נכון עשה המפקח על הביטוח שבדק את המגמות ומה צפוי לנו בעתיד. "מסתבר ששיעור אלו המבקשים לנצל קצבה במקום לקבל תשלום חד פעמי הלך וגדל - וזה מה שהוביל לשינוי, ממנו יצאה טיוטת ההנחיה של האוצר".
"אני סבור שלא נסתם הגולל על מוצרי ביטוח החיים, זו טעות לחשוב ככה. צריך למצוא את הפתרון שיביא אלמנט של ביטוח הסיכון - הוא בר כימות, אפשר לחשב אותו, לתמחר אותו ולעשות את הכל שמוצרי בייטוח חיים יהיו שונים מקרנות הפנסיה", אמר קפלן.
בתשובה לשאלה האם המוצרים הללו יהיו שונים או דומים בקרב כל חברות הביטוח, אמר יונל כהן, מנכ"ל חברת הביטוח מגדל, כי על ציר הזמן המוצרים מתכנסים למה שיש לו ביקוש: "ההעדפה של אנשים לקבל פנסיה היא בין היתר כתוצאה מירידת הריבית, הם העדיפו להשאיר את הכסף בחברות הביטוח בנוסף להארכת תוחלת החיים".
"אין תחרות, יש ריכוזיות"
בכל הקשור לתחום קופות הגמל, אומר חגי בדש, מנכ"ל בית ההשקעות פסגות כי עד לאחרונה, השינויים הרגולטורים נתנו יתרון מובהק לקרנות הפנסיה – בין אם זה חוק פנסיה חובה, התיקון שהפך את כל המוצרים לקיצבתיים, או התקנה החדשה של ביטול המקדמים בביטוחי המנהלים.
"זה גרם לתעשיית הפנסיה לצמוח מ-50 מיליארד שקל, ל-120 מיליארד שקל. לפני כחודש אמר המפקח על הביטוח שבעשור קדימה תעשיית הביטוח הפנסיוני תנהל 2.5 טריליון שקל, בעיקר בתחום קרנות הפנסיה החדשות, אבל הבעיה העיקרית היא ריכוזיות. 98% מקרנות הפנסיה מוחזקות על ידי ארבע חברות ביטוח. אין תחרות, יש ריכוזיות . הדרך היחידה להגביר תחרות בשוק הפנסיוני זה להכניס את בתי ההשקעות למשוואה. כלומר להחיות את הגמל. הפעילים בתעשייה מבינים את היתרונות של הגמל. הוא פשוט, יש בו חסכון מקסימאלי, יש בו אפשרות לניוד אמיתי", אמר בדש.
מהו הפיתרון המועדף מבחינת הלקוח?
מסביר אורן כהן, מנכ"ל סוכנות "אורן מזרח" מקבוצת הפניקס. "אנחנו לא סוכנות הסדר. אנחנו מפעילים סוכנים פרטיים שבסופו של דבר נותנים את הפתרון ללקוח. אני מחזק את דבריו של בדש, ולדעתי יש כאן יפהיפיה נרדמת. והיא קופת הגמל. מישהו צריך להעיר אותה. חברות הביטוח המסורתיות ובתי ההשקעות מפסידות הכנסה של מיליארדי שקלים. האוצר רצה לברך ויצא מקלל".
"בסוף מה שקורה זה שמיליארדים שלמים שהיו אמורים להיחסך על ידי אותו ציבור, לא נחסכו. האוצר ביקש לעבות את מערך הקצבה של הלקוח. הרובד ההוני היה אמור להיות רובד נוסף מעל הקצבה, שהולכת ונשחקת. אני מייצג את הלקוח, נפגש איתו, ויודע מה רוצה הלקוח. לצערי, אני לא יכול היום להבטיח ללקוח לחיות באותם תנאי חיים כשייצא לפנסיה. אני קורא לאוצר כמשווק וכמי שרואה את הלקוח לנגד עיניו ושם אותו במרכז הבמה - אנא, נהלו את העניין בצורה אחרת", הוסיף כהן.
הסכים עימו גם בדש: "צריך לדבר על מעמד הביניים. אני מסכים עם מה שנאמר. העצמאים שהיו מפקידים לקופות הגמל, לא נווטו לשום מקום. אם רוצים לעזור למעמד הביניים ולהגדיל את החיסכון הלאומי, חייבים להגדיל את הגמל ההוני".
האם מי שהיה אמור לעודד תחרות בענף, הם הבנקים?
לדברי קפלן, שוק הגמל הפנסיה וביטוחי המנהלים הם שוק אחד. "נוח לבדש להפנות את האצבע רק לקופות הגמל. צריך לאפשר לאנשים לחסוך לגיל הפרישה ולקבל את ההקלות במס גם במסגרת קופות הגמל ואם הם רוצים להפוך את הכסף לגמלה, לאפשר להם לעשות מכרז לפנסיה, כמו באנגליה. אני חושב שחברות הביטוח היום מייחסות למבוטח חשיבות לא פחותה משזו של המשווקים הפנסיוניים. הבנקים הם לא גורם אובייקטיבי. יש להם לא מעט ניגודי עניינים. הם לא יכולים לשבת עם אדם שהחליף הרבה מקומות עבודה ולתת לו ייעוץ פנסיוני. זה לא התפקיד של הבנקים. לדעתי לא נכון לפתוח את המסלול של השכירים לייעוץ פנסיוני בבנקים. הצורך של הלקוחות הוא להשיג תשואות כמה שיותר גבוהות., וחברות הביטוח מנסות לעשות את זה עבורם."
איזה לקחים אתם מפיקים מהמשבר?
בדש: "אני רוצה להתייחס לקו שאנחנו צריכים לנקוט בו כגופים מוסדיים. כשמנתחים את שוק האשראי החוץ בנקאי רואים שסדר גודל של 40 מיליארד שקל צפויים להיפרע בשנה ורבע הקרובות. כשבודקים את הנתונים, רואים שכ-15% מהסכום הוא של חברות בסיכון. אבל זה לא המהות. אני חשוב שהמחויבות של הגופים המוסדיים, חברות הביטוח וחברות ההשקעות, הוא לעשות ולהילחם בכל הצעדים שנדרשים ולהילחם כדי להחזיר את ההלוואות שניתנו על ידם".
"נורא פופולארי היום הנושא של הסדרי חוב, ולדעתי זה החדשות של אתמול. הגופים המוסדיים נדרשים לא רק לטפל בחברה כשהיא מגיעה להסדר חוב, אלא עלינו להיות מעורבים בצורה רציפה. בעסקאות בעלי עניין, בהצבעה באסיפות כלליות, בחלוקת דיבידנד, או שכר", אמר בדש.