החברות הוותיקות זוכות לאמון מחודש
הזינוק במניות סלקום ופרטנר בחודשים האחרונים מעיד על כך שבשוק ההון מאמינים ביכולתן להתאושש
"זינוק של חתול מת" הוא ביטוי שגור בוול סטריט, שמתאר מצב שבו מניה שצנחה בחדות עולה מעט לפני שהיא ממשיכה את דרכה למטה, בדיוק כפי שחתול מת מנתר אם הוא נופל מגובה רב. בתחילה נראה היה שעליות השערים שהופיעו במניות סלקוםו פרטנר בסוף יולי מתאימות לביטוי כמו כפפה ליד. אלא שעליות השערים המהוססות הפכו בהמשך לזינוק, ומניות סלקום ופרטנר רשמו כבר עלייה 60%–70%, מסוף יולי השנה ועד היום. זינוק שהולם יותר נמר מאשר חתול מת.
כבר בשלהי 2010 סר חנן של מניות הסלולר בעיני המשקיעים. בשוק ההון הריחו את הצרות הצפויות שנה וחצי לפני המועד שבו המפעילים החדשים, HOT Mobile וגולן טלקום, השיקו את שירותיהם, ומניות הסלולר, שנתפסו כשהשקעה סולידית ויציבה, השילו כ־70% משוויין מהשיא בסוף 2010 ועד היום.
הרווח המצרפי של שלוש חברות הסלולר הוותיקות ירד ברבעון השני של 2011 אל מתחת ל־800 מיליון שקל, וברבעון השני של 2012 צנח ב־40% נוספים לעומת הרבעון המקביל ב־2011, והסתכם ב־435 מיליון שקל בלבד. אולם, הנכונות של סלקום, פרטנר ופלאפון "ליישר קו" עם התמחור הנמוך שהציגה גולן טלקום במאי השנה, ביטלה במחי יד את היתרון התחרותי של המפעילות החדשות.
הבחירה של החברות הוותיקות לצאת לקרב "ראש בראש" עם המפעילים החדשים, שכרוכה בירידה חדה ברווח, מפתיעה לאור הצרכים של בעלי השליטה בהן. באופן מסורתי, חברות הסלולר נחשבו ל"פרות מזומנים" המחלקות דיבידנדים נדיבים לבעלי המניות שלהן, והן שימשו כמקור עיקרי לשירות החוב של בעלי השליטה בהן - נוחי דנקנר, אילן בן־דב ושאול אלוביץ'.
אלא שלרוע מזלם של האחרונים התחרות העזה שחקה את הרווח בענף וגרמה לירידה חדה בהיקפי הדיבידנדים. אם לא די בכך, גם חברות הדירוג הציבו קווים אדומים בפני "פרות המזומנים" בדימוס ודרשו מהן להתנהג בהתאם למעמד החדש, אחרת יכולת גיוס החוב שלהן תעמוד בסכנה.
להתכווצות זרם הדיבידנדים של חברות הסלולר תרומה מכרעת להידרדרות במצבן של שלוש מהפירמידות הבולטות בשוק ההון. אי.די.בי אחזקותשל דנקנר ספגה הערת "עסק חי", סקיילקסשל בן־דב מחפשת בנרות משקיע לפרטנר, ותשואות האג"ח של אינטרנט זהב, שבאמצעותה שולט אלוביץ' בבזק, עלו ל־36%, תשואה המבטאת חשש ביחס ליכולת החברה לפרוע את האג"ח במועדן.
למעשה, אם עד לאחרונה חששות המשקיעים בשוק ההון היו להשלכות מלחמת המחירים האגרסיבית שהתפתחה על חברות הסלולר הוותיקות, כעת תשומת הלב מתמקדת בהשפעות ההרסניות האפשריות של אסטרטגיית המחיר על המפעילים החדשים. נהוג להתייחס לגולן טלקום ול־HOT Mobile כאל מקשה אחת, אך קיים הבדל תהומי ביניהן שעשוי להשפיע על יכולת התחרות והשרידות של כל אחת מהן.
HOT Mobile מהווה מגזר פעילות אחד מתוך שלושת תחומי הפעילות של HOT, כשהפעילויות המבוססת בתחום הטלוויזיה בכבלים, האינטרנט המהיר והטלפוניה יכולות לתמוך בהשקעות הנדרשות ובהוצאות הכבדות הכרוכות בחדירה לשוק הסלולר. ההפסד התפעולי של HOT במגזר הסלולר, שהסתכם במחצית הראשונה של השנה ב־45 מיליון שקל, קיזז רק חלק מהרווח של HOT במגזרי הטלקום והטלוויזיה הרב־ערוצית והשאיר לחברה רווח תפעולי מכובד של 235 מיליון שקל.
בגולן טלקום המציאות מורכבת יותר היות שאין לה היציבות שממנה נהנית HOT. הנכס העיקרי שלה הוא הכריזמה של המנכ"ל מיכאל גולן ואהדת הציבור שמאס בחברות הסלולר הוותיקות. אולם אלו עלולים שלא להספיק לאורך זמן, שעה שהחברות הוותיקות מציעות חבילות דומות.