$
בארץ

ועדת הכספים אישרה את חוק הרווחים הכלואים; חברות יקבלו הנחה של 30%-60%

בעקבות הפשרה אמר היו"ר משה גפני: "זה אחד החוקים הלא מחמיאים לי בתור יו"ר ועדת הכספים. אבל שלא תהיה אי הבנה, על זה אני לא פורש מהקואליציה"

תומר אביטל 12:4223.09.12

ועדת הכספים אישרה לפני זמן קצר את תזכיר חוק הרווחים הכלואים שאותו קידם שר האוצר יובל שטייניץ.

 

בעקבות הפשרה הכריז יו"ר הוועדה משה גפני טרם ההצבעה: "זה אחד החוקים הלא מחמיאים לי בתור יו"ר ועדת הכספים. שלא תהיה אי הבנה - החוק הזה הוא לא גולת הכותרת של פעילות הוועדה, אבל על זה אני לא פורש מהקואליציה".

 

לאחר מכן הפילו חברי הכנסת את ההסתייגויות שהעלתה האופוזיציה והוועדה אישרה כאמור את החוק לקריאה שניה ושלישית.

 

 

בתחילת הדיון אמר המשנה ליועמ"ש אבי ליכט כי "חלק מכספי הרווחים של החברות כבר יצא החוצה לחו"ל וכפי הנראה, רשות המסים איננה יודעת כמה כסף כבר יצא החוצה וכמה נשאר. הצעת החוק שמקדם האוצר בנוגע לרווחים הכלואים היא מידתית וראויה ונועדה להכניס לקופת המדינה כספים שאחרת לא היינו מגיעים אליהם",

 

ליכט הגן על תזכיר החוק אותו מקדם שר האוצר יובל וציין כי "רשות המסים לא הוציאה שומות לחברות למרות שבפועל כן הוצאו כספים ומומשו הרווחים ע"י רכישת חברות בנות בארץ ובחו"ל".

 

דורון ארבלי, מנהל רשות המסים דורון ארבלי, מנהל רשות המסים צילום: עמית שעל

 

בדיון שבו מבקש האוצר מוועדת הכספים לאשר לקריאה שנייה ושלישית את חוק הרווחים הכלואים, נוכח גם סגן שר האוצר איציק כהן. זאת, לאחר ששר האוצר יובל שטיינץ נתן "אור ירוק" להצעת הפשרה של יו"ר הוועדה, משה גפני, שלפיה החברות יחויבו להשקיע חזרה בישראל 50% מהסכום שיחסכו כתוצאה מהטבת המס הכלולה בחוק, ואת 50% הנותרים הן יוכלו להשקיע בחו"ל.

 

מנהל רשות המסים דורון ארבלי הסביר את תזכיר חוק הרווחים הכלואים והדגיש כי "מעל עשור עם ישראל לא נהנה מהכספים של החברות האלו. הצעת החוק מנגישה את הכספים האלו. שר האוצר הסכים להצעה שלנו לפיה אחוז ההטבה יעמוד על 60%-30%. המשמעות היא שככל שהחברה שתשקיע יותר מהרווחים הכלואים אז אחוז ההטבה יגדל.

 

"מלוא ההטבה של 60% תינתן למי שישקיע 50%. לדוגמה, אם חברה תבחר לשחרר את כל הרווחים הכלואים היא תקבל הטבה של 60% ואז 50% מההטבה היא תהיה חייבת להשקיע בישראל. פרטנו בקריטריונים מה נחשבת השקעה. אם הצעת החוק תעבור אנחנו מעריכים שנצליח לגבות באופן חד פעמי כ-3 מיליארד שקל, זו הערכה זהירה".

 

יחמוביץ': "תנו לנו את הכבוד שאנחנו לא מטומטמים"

 

ח"כ שלי יחימוביץ' אמרה בדיון כי "ההצעה הזו טובה מהקודמת שלא התנתה השקעה בארץ. אך אני מבקשת לקיים את החוק ככתבו וכלשונו - האם זו בעיה מופרזת כשזה נוגע לבעל עסק קטן? אנחנו אומרים שבדיעבד אנחנו מוחלים על אי קיום החוק ומאפשרים שמיטת חובות על כסף שהוא חייב למדינה ושאפשר להוציא עליו שומה כחוק. זה לא קביל. אפשר להעלות ל-70% השקעה בארץ ומשיכת 30% דיבידנד".

 

יחימוביץ' תקפה את הערכות רשות המסים ואמרה: "איך הערכת הגבייה נותרת 3 מיליארד לאחר שינוי דרמטי? זה נשמע ילדותי ולא רציני. תנו לנו את הכבוד שאנחנו לא מטומטמים - צריך הערכת גבייה חדשה כי זה מראה שאין לכם מושג ירוק על מה אתם מדברים".

 

שלי יחימוביץ' שלי יחימוביץ' צילום: עמית שעל

 

מנכ"ל האוצר דורון כהן השיב לה בזעם: "את פוגעת במקצועיות של עובדי האוצר. תשאלי למה ההערכה לא משתנה ואם את רוצה לברר - תבררי. אבל לפגוע בעובדים? זה לא ראוי".

 

שאר חברי הכנסת מהאופוזיציה תקפו גם כן את החקיקה וח"כ אבישי ברוורמן (העבודה) הדגיש כי "פשוט אין לי אמון בניהול הכושל של האוצר".

 

 

יו"ר הוועדה משה גפני מצידו הודיע כי הוא תומך בפשרה והסביר: "הייתי שותף במו"מ על הכנסות המדינה שירדו. היה דיבור על לא להעלות את המס על מעמד הביניים שבמסגרתו נושא הרווחים הכלואים עלה לדיון. לפי החישוב של התוספת של 3 מיליארד שקל בזכות חוק הרווחים הכלואים אפשר היה לא להעלות את המיסוי. אם לא היה מצב קשה לא היו מגיעים לזה והחברות היו נותרות עם ה-120 מיליארד שקל. אני אצביע בעד".

 

לפי נתוני רשות המסים, הרווחים הכלואים מגיעים לכ-120 מילארד שקל, רובם בידי חברות ענק כגון טבע, אינטל, אמדוקס ומוטורולה.

 

בתזכיר החוק שהגיש האוצר נקבע כי חברות שירצו לשחרר רווחים כלואים ישלמו על הרווחים מס של 6%-17.5% במקום מס של 10%-25%, לפי חוק עידוד ההשקעות הישן. כלומר, החברות יקבלו הנחה של 30%-60%.

 

עוד נציין כי כבר בישיבת הממשלה שנערכה בסוף יולי דרש שר התמ"ת שלום שמחון כי הטבות המס יותנו בהשקעת מחצית מהרווחים הכלואים של החברות הבינלאומיות בכלכלה הישראלית וזאת על ידי השקעה במרכזי מו"פ העסקת עובדים נוספים והקמת מפעלים בפריפריה. בהמשך הדיון שנערך היום מתח ראש תחום מחקר במכון לאחריות תאגידית ד"ר עופר סיטבון ביקורת על האוצר וציין כי "כל החברות הללו מצהירות על האחריות החברתית שלהן ומתהדרות בה ותורמות לפריפריה ומתייפות בפילנטרופיה. אחריות חברתית אמיתית היא לשלם מס מלא. החברות האלו נהנות מההשקעות ותשתיות שהמדינה מייצרת בעזרת המסים. זה לא בלתי סביר לצפות מהן לשלם מס מלא".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x