יו"ר חברת החשמל: "תעריף החשמל חייב לעלות, המדינה צריכה להזרים הון בעלים"
יפתח רון טל בוועידת האנרגיה: "כחלק מהרפורמה חברת החשמל תמכור נכסים בתאום עם העובדים. כולם מבינים שניתן לסיים את הרפורמה תוך 8 חודשים". יו"ר הוועד: "יש הסכם חתום בין המדינה והעובדים אבל אין בעל בית שיסכם את הדברים"
"חברת החשמל נמצאת במשבר פיננסי איום ונורא. יש לנו 67 מיליארד שקל חוב מתוכו 53 מיליארד שקל למוסדות פיננסים ולבנקים", כך אמר הבוקר יו"ר חברת החשמל, אלוף (מיל.) יפתח רון טל, במסגרת ועידת העסקים והאנרגיה שמתקיימת ברמת גן.
- המבקר: לנדאו הזניח את משק החשמל - האזרחים שילמו את המחיר
- חברת החשמל מתכננת לגייס עוד 3 מיליארד שקל עד סוף 2012
- "מי שלא מסוגל להתמודד עם קידוח יבש - שלא יכנס לעסקי הגז"
לדבריו, "יש לנו פער תזרימי שלא קשור אלינו בגלל העדר גז מצרי. תיכננו עלויות דלקים השנה של 13 מיליארד שקל. בפועל זה מגיע ל-24 מיליארד שקל. נסיים את השנה עם גיוס של 10 מיליארד שקל חלקו בכלל הלך לרכישת סולר. חברת החשמל היא ספק שירות חיוני והיא לא שולטת בהכנסותיה ולכן קשה להתמודד עם הפיתוח. אפשרות אחת היא לפטר אנשים ואפשרות שנייה היא לקחת הלוואות. מה שקורה הוא שאנחנו בפיגור של שני מיליארד שקל בשנה כי יש חלקים בחברה שאנחנו לא נוגעים. האזרח לא מרגיש כלום כי הוא רואה את החשבון אבל אין פתרון אחר אלא באמצעות רפורמה, כשהחלק העיקרי הוא טיפול ביציבות הפיננסית שלה. ולכן, תעריף החשמל חייב לעלות, והמדינה חייבת להזרים הון בעלים".
רון טל הזכיר שמשק החשמל נמצא כבר 16 שנה לאחר חקיקת חוק משק החשמל והרפורמה בחברה לא יצאה אל הדרך. "כחלק מהרפורמה חברת החשמל תמכור נכסים בתאום עם העובדים. אבל אם לא נעשה את זה בחבילה אחת זה לא יקרה. חוק משק החשמל לא נותן אופן לחישוב נכסי חברת החשמל ונגיע להערכת שווי. יש מזכר הבנות מול העובדים וההסתדרות, משרדי האוצר והאנרגיה ורשות החשמל כולם בעניין. מכיוון שכולם מבינים שזה חייב להיעשות מהר ככל האפשר דווקא היום אפשר לסיים את הרפורמה תוך 8 חודשים מהיום", אמר.
יו"ר ועד חברת החשמל, מיקו צרפתי, התייחס לדבריו של רון טל. "אני מסכים שהדרך להצלת משק החשמל היא על ידי הגעה להסכם בין ההסתדרות, הנהלת החברה ועובדיה והמדינה. מרגע היבחרי, אנחנו נלחמים על קיום רפורמה בחברת החשמל ולטובת השינוי. החוב של חברת החשמל הוא כ-70 מיליארד שקל והוא יכול להגיע ל-140 מיליארד שקל. אני יכול לומר לך שיש הסכם חתום ומוסכם בין המדינה לעובדים. אבל אין בעל הבית שיסכם את הדברים איתנו, ולא לחינם נציגי האוצר לא נמצאים כי כל פעם שרוצים להתקדם רגולטור אחר תוקע את התהליך ולוקח אותו לכיוון שלו. הביאו את סגן שר האוצר איציק כהן לנהל את זה אבל אני לא בטוח שיש לו שליטה על התהליך".
ראש אגף הסדרה ברשות החשמל עודד אגמון אמר שלא צריך לפחד מחוב של חברת החשמל, אולם לא תמיד צריך לגשת לפתרון הכי קל ולהפיל הכל על הצרכנים באמצעות התעריפים. "זה הכי קל לבוא לציבור ולבקש ממנו לכסות את זה. אנחנו לא מרגישים שנכון לשפוך כסף לתוך הדלי הזה שנקרא חברת החשמל כאשר יש בו חור. עד שזה לא יפתר ברפורמה רוחבית המצב יימשך והמשבר שם גדול". לדבריו, החברה עדיין שולטת בייצור, בהולכה ובחלוקה ורק התכנסות של כל משרדי הממשלה יכול לתת פתרון לבעיה בחברת החשמל. "אני לא יודע אם זה ייסגר לפני הבחירות ולא בטוח שהרפורמה תושלם בתוך כחודשיים, אבל הכיון שהמדינה מנסה להוביל אליו נכון", סיכם.
מנכ"ל התאחדות התעשיינים אמיר חייק התייחס אף הוא לרף תעריפי החשמל. "אנחנו מתנגדים להעלאת תעריפי החשמל. רק לאחרונה העלו את תעריפי הארנונה והמים. התעשיה תצטרך להסב את השימוש לגז ואולי אנשים אל יאהבו מה שאני אומר אבל צריך לעזור לספקי הגז ואני מקווה שהממונה על ההגבלים העסקיים יעזור בנושא". לדבריו, המרת סל הדלקים של התעשייה מסולר לגז טבעי תקל על הענפים השונים במשק לצמצם את העלויות התפעוליות שלהם.
משרד האנרגיה - תעריפי החשמל אינם נכונים
ראש מנהל החשמל במשרד האנרגיה יהודה ניב הפתיע את הנוכחים וטען שתעריפי החשמל הנוכחיים אינם משקפים את עלויות החברה. "תעריפי ההולכה והאספקה אינם מעודכנים ואולי יצטרכו להעלות אותם. אנחנו במצב בו מערכות הפחם מספקות חשמל ואנחנו לא נסגור אותם גם כאשר יגיע הגז כדי שבכל רגע נתון אפשר יהיה לחזור לייצור בפחם. כך גם מתוכננת תחנת הכוח החדשה באשקלון שאולי תוקם בסוף העשור. לפיכך, יכולת הייצור של חברת החשמל עד 2027 תשאר על כ-50% פחם, גם אם לא נשתמש בה בפועל", אמר.