$
דעות

הבלוף של שריג טוב לחוסכים

המפקח טוען שביטול המקדם נבע מדאגה לחברות הביטוח, אך גם הוא מודה: ביטוחי המנהלים הם מוצר רע

רחלי בינדמן 08:4219.12.12
המפקח על הביטוח במשרד האוצר, פרופ' עודד שריג, הולך בין הטיפות. מצד אחד, הוא לא רוצה להתעסק עם סוכני הביטוח בעלי הלובי החזק. מצד שני, ההחלטה שלו לבטל את מקדם הקצבה המובטח בביטוחי המנהלים מינואר 2013 נבעה מרציונל אחד וברור - מדובר במוצר רע ללקוחות שלא מצדיק את העלות היקרה שהוא דורש.

 

לחם ב־50 שקל

שלשום, בוועידה הפנסיוניות של המגזין "עדיף", חשף שריג את שני הטיעונים הסותרים, שבהם משתמש אגף שוק ההון שבניהולו כדי לנמק את ביטול המקדם. מצד אחד, טען שריג כי "הרקע לרפורמת המקדמים המובטחים הוא התארכות בלתי צפויה בתוחלת החיים. על פי נתוני האוצר ונתוני הלמ"ס, במהלך שלוש השנים האחרונות חלה עלייה דרמטית של שנה שלמה בתוחלת החיים בקרב נשים. פרט לארה"ב ולבלגיה - שבהן יש משהו שמזכיר מקדם קצבה מובטח - לא קיים בעולם מצב שבו כל ביטוחי המנהלים מבוססים על מקדם מובטח מגיל 25, מאחר שמדובר בסיכון גדול מדי למבוטח ולמבטח".

 

כלומר, שריג טוען כי המקדם בוטל בשל הסיכון המופלג שלוקחות על עצמן חברות הביטוח כשהן משווקות מוצר שמתחייב להגן על החוסך מפני הצטמקות הפנסיה במצב של התארכות תוחלת החיים.

 

פרופ' עודד שריג. הולך בין הטיפות פרופ' עודד שריג. הולך בין הטיפות צילום: אוראל כהן

 

לכאורה, אם יש כאן סיכון גדול לחברות הביטוח שעלולות להפסיד עליו כסף, מדובר במוצר מצוין ללקוחות שמתומחר במחיר ראוי. אלא שאז מוסיף שריג את הטענה הבאה: "המקדם המובטח שמציעות חברות הביטוח דומה למבצע: 'מי שרוכש שני קרטוני חלב זכאי לרכוש לחם ב־50 שקל'. המקדמים המובטחים תומחרו על ידי חברות הביטוח עם מרווח גבוה מאוד, והמקדם המובטח משקף כיום תוחלת חיים של יותר מ־100 שנה, כשתוחלת החיים הממוצעת נמוכה הרבה יותר". במילים אחרות, שריג אומר למעשה כי הוא לא ביטל את המקדם המובטח מדאגה ליציבות של חברות הביטוח כפי שציין בתחילה, אלא פשוט כי מדובר במוצר לא טוב ללקוח.

 

כדי שדמי הניהול הגבוהים שמשלם החוסך מדי חודש בגין המוצר הזה - שאוכלים לו עד כשליש מהחיסכון שצבר - יצדיקו את עצמם, על החוסך להתמיד ולחיות עד הגיל המופלג של יותר מ־100 שנה. עד כה, כך משתקף מדבריו של שריג, חברות הביטוח וסוכני הביטוח ששיווקו במרץ את המוצר הבעייתי הזה תוך גזירת עמלות שמנות, חגגו על החוסכים שלא הבינו שהם קונים "לחם ב־50 שקל". כעת דואג שריג לעצור את החגיגה הזו, אבל כדי שלא לעצבן את סוכני הביטוח ומנהלי החברות, הוא עוטף את המהלך ב"דאגה ליציבות של חברות הביטוח".

 

"בקומה ה־6 באוצר יודעים מה טוב"

שריג סיים את דבריו בעקיצה לעבר חברות וסוכני הביטוח, לאחר שבחודשים האחרונים קיבל, לטענתו, שלל הצעות לחלופות למוצר ביטוחי המנהלים הקיים דוגמת מכירת מקדמים מובטחים לתקופה מוגבלת או מקדמים עד לגיל 130. שריג אמר בציניות כי ההצעות הללו נועדו לאפשר לסוכני הביטוח להמשיך לשווק את המוצר הזה דרך השימוש ביתרון - הבלתי ריאלי - של המקדם ולא כדי לדאוג לרווחת הלקוחות.

 

סוכן הביטוח עקיבא קלימן הבין את הבלוף שניסה שריג למכור כתירוץ לביטול המקדם ואמר בתגובה לדברים כי "רפורמת ביטול המקדמים מקדמת אג'נדה של העדפת קרנות הפנסיה. מישהו בקומה השישית באוצר יודע יותר טוב מה טוב לכולם".

 

נכון, שריג משתמש במילים מכובסות כדי שלא להעליב את סוכני הביטוח ולומר בריש גלי שעד כה הם מכרו מוצר לא אטרקטיבי ויקר. אכן האג'נדה של האוצר היא לקדם את קרנות הפנסיה, מוצר זול בעשרות אחוזים מביטוחי המנהלים שיבטיח פנסיה גבוהה יותר לחוסכים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x