דיויד גילה: "חקירת תנובה לא הסתיימה. החשדות נגדה חמורים יותר מאי מסירת מסמכים"
הממונה על ההגבלים אמר בוועידת תחזיות 2013, כי המחאה החברתי עברה לרשות ההגבלים העסקיים. "זה לא מוחשי לעין כמו הפגנות ואוהלים, אבל זה קורה - ולפעמים זה לוקח חודשים - בתוך חדרי החקירות ובין כותלי בית המשפט", אמר גילה
הממונה על ההגבלים העסקיים דיויד גילה יצא נגד יוקר המחייה בישראל והגופים השונים שאינם תחרותיים מספיק כמו שוק המזון, שוק הקניונים, שוק המלונות ואף שוק הגז הטבעי. גילה דיבר בוועידת תחזיות 2013 של "כלכליסט".
- יחימוביץ': "נתניהו מעצים את תנועת המלקחיים על מעמד הביניים"
- למאמינים בגם וגם וגם
- יאיר לפיד הציג את תרשים הפצצה של נתניהו: "זה מה שהפוליטיקה עוללה למעמד הביניים"
גילה תקף חזיתית את חברת תנובה נגדה ניהלה הרשות שתי חקירות ואמר: "לא נסתם הגולל בטענות שלנו נגד תנובה. אסור להתבלבל, יש שתי פרשות: יש את תיק תנובה הגדול - שם יש חשדות להפרות מהותיות יותר של החוק מאשר אי מסירת מסמכים. יש שם חשדות להפרות שאם יתבררו כנכונים הן הפרות מהותיות שפוגעות בצורה משמעותית בצרכן.
"בנוסף יש את התיק הקטן שהוא פחות משמעותי בו מדובר על כך שתנובה לא נתנה לנו את כל המסמכים שרצינו ממנה (פרשה שהסתיימה לאחרונה בפשרה בה הוטל עליה קנס של 3 מילון שקל - ה.ק), אבל מצאנו שאי מסירת המסמכים לא הייתה בכוונה. המשמעות עכשיו היא שחברות יודעות שאם לא ימסרו את המידע שאנחנו מבקשים גם בלי כוונה, הם יצטרכו לשלם".
גילה דיבר עלהמחאה החברתית וכיצד השפיעה על המדיניות של הרשות להגבלים: "לפני שנה וחצי הייתה מחאה חברתית שחידדה את הצורך במלחמה ביוקר המחייה. הוא יכול להיגרם מכמה דברים: המצב בשווקים העולמיים וגם התחרות. אנחנו רואים שככלל שיש יותר מתחרים בענף המחיר יורד. רואים זאת בשוק הסלולר.
"התפקיד שלנו הוא לדאוג לכך שיהיו כמה שיותר מתחרים כדי שהמחירים ירדו. זו הדרך העיקרית להילחם ביוקר המחייה. זו הסיבה שעצרנו 17 מקרים בהם חברה ניסתה לבלוע חברה מתחרה או לשתף איתו פעולה בצורה העלתה חששות. כמו כן, הגשנו 7 כתבי אישום וחקרנו 197 נחקרים.
"אני קורא בזמן האחרון שהמחאה החברתית, לדעת חלק מהציבור לא השיגה לגמרי את מטרתה. אני רוצה להגיד כאן שהמאבק נמשך במסדרונות של ההגבלים העסקיים. זה לא מוחשי לעין כמו הפגנות ואוהלים, אבל זה קורה ולפעמים זה לוקח חודשים - בתוך חדרי החקירות ובין כותלי בית המשפט. הוא חי ונושם ובועט ואנחנו עושים מאמצים להיאבק בו בכלים המקצועיים שלנו".
לדברי גילה הרשות תגביר בקרוב את האכיפה: "לאחרונה קיבלנו את הכלי של עיצומים כספיים- הוא מתאים לקבוע תג מחיר לעבירה והוא מהיר ומרתיע".
הגילה ציין כי "חשוב שיהיה שיתופי פעולה בין הצרכנים לרשות במלחמה ביוקר - הצרכנים צריכים להשוות מחירים ולהחרים מוצרים יקרים מידי. אנחנו עושים הכל כדי שתהיה תחרות. הבעיות בשוק המזון לא נובעות רק מהספקים. יש שם בעיות שהם דוחפים ספקים קטנים או גובים מחיר מופרז על המוצר. אבל יש גם בעיות בתחום הרשתות - האזורים בהם פועלים לפעמים ריכוזי מידי ולפעמים הם מחלקות את השלל עם הספקים על חשבון הצרכן, אני רואה זאת בחומרה ולא נהסס להתערב בכך".
הממונה מנה את השיגי הרשות: "נאבקנו בשוק המזון - נגד קרטל המאפיות ובשופסל וגם בשוק הקניונים - מיזוג של עזראלי או במיזוג במלונות - בין פתאל וישרוטל. בגז הטבעי - אנחנו נלחמים להגביר פיקוח על תמר. ככל שמחירו של הגז הטבעי יורד כך יירד גם מחירי החשמל. בשוק האשראי עצרנו את המיזוג של ד"ש ומיטב. בשוק הבנקאות התערבנו בצורת הורדת העמלות לכרטיסי אשראי ומניעה שישראכרד תגבה עמלות מהמתחרים שלה".
גילה סיים את דבריו בקריאה לממשלה: "חוק המזון עומד על שולחן הממשלה. כמו שהכנסת דאגה בצורה ראויה לבעיה של ערוץ 10 אני הייתי ממליץ לחוקק את חוק המזון לפני הבחירות כדי לפתור בשוק זה בעיות משמעותית".