עוצמת הקטאר
קטאר, שהפכה למממנת העיקרית של מרידות האביב הערבי, היא זו שחורצת את גורלות המשטרים באזור
"מוכרים את כלכלת מצרים לקטאר"
בין המשתתפים במועצה בלטה דמותו של השייח' חמד בן חליפה אל־תאני, שליט קטאר, שהצליח להפוך את הנסיכות הקטנה לגורם הכלכלי והפוליטי הבולט ביותר באזור. לפי נתוני ה־CIA, קטאר היא בין המובילות בעולם בתמ"ג לנפש - כ־93 אלף דולר נכון ל־2011, לעומת כ־31 אלף דולר בישראל, 6,200 דולר במצרים, ו־3,000 דולר בשטחים הפלסטיניים. כמו כן בבעלות קטאר תחנת אל־ג'זירה עם כ־70 מיליון צופים מדי יום שמעוררת פחד בכל הממשלות הערביות. הכסף הקטארי, שידורי אל־ג'זירה ויציבות שלטונה של משפחת אל־תאני מהווים את הבסיס לעוצמה הקטארית.
קטאר סייעה למורדים בתוניסיה ובלוב, והיא מעבירה מדי חודש כ־400 מיליון דולר למורדים בסוריה. היא תמכה ותומכת במשטר של הנשיא מורסי בקהיר במענקים של מיליארדי דולרים, שתמורתם היא זכתה לשעבוד ארוך טווח של הכנסות מצרים מתעלת סואץ. "אנחנו מוכרים את כלכלת מצרים לנסיכות קטאר", כתב במרירות אחד מאנשי האופוזיציה ב"אל־אהראם". מיליארדי דולרים הגיעו בשנים האחרונות מהמפרץ גם לרשות הפלסטינית, כסיוע שוטף לתקציב הממשלה ברמאללה, וכתרומות לפרויקטים גדולים כמו העיר החדשה אל־רוואבי מצפון לרמאללה ובית החולים החדש במרכז רמאללה. במפרץ מתגוררים ועובדים כ־600 אלף פלסטינים, רבים מהם בעמדות מפתח בכלכלה, בחינוך, בבריאות ובכלי התקשורת.
כסף קטארי קונה תמיכה פלסטינית במרד סורי
השייח' בן חליפה אל־תאני ביקר לפני כמה שבועות בעזה והעניק לחמאס כ־450 מיליון דולר לשיקום עזה. אפשר היה להבין שהכסף נועד בעיקר לקנות את תמיכת הפלסטינים במורדים בסוריה. בהנחיות של הנהגות חמאס מעזה ומדוחא, בירת קטאר (שאליה גלה חאלד משעל) - החלה לפעול מיליציה חדשה בשם אחפאד אל־רסול (נכדי הנביא) במחנה הפלסטיני הגדול אל־ירמוכ שבפרברי דמשק. המיליציה הצטרפה למורדים וכבר הבריחה מהמחנה מיליציה אחרת של תומכי אסד. כפי שכתבו אלון לוין ויובל בוסתן באתר "סיקור ממוקד": "זוהי השקעה זולה מאוד עבור השליט הקטארי כדי לגייס מאות אלפי פלסטינים למאבק באסד".