תחילת סוף המשבר
צד ההכנסות של הממשלה בארה"ב קיבל התייחסות, אך בקרוב יעמוד על הפרק גם הטיפול בהוצאות
בצד המדיניות התקציבית של הממשלה, הפוליטיקאים התחילו בצורה אקטיבית לנקוט בצעדים לצמצום הגירעון האמריקאי הטופח. הפעולות נכפו עליהם במה שקרוי בעיית "הצוק הפיסקאלי". בינתיים, לאחר העלאת שיעור המס לחלק מהאמריקאים, צד ההכנסות של הממשלה קיבל התייחסות, אך בקרוב יעמוד על הפרק גם הטיפול בצד ההוצאות.
המחוקקים האמריקאים יצטרכו בחודשיים הקרובים לאשר את העלאת תקרת החוב האמריקאי. בד בבד הם יידרשו לקצץ בהוצאות הממשלה. אולם, תהליך הטיפול בבעיית "הצוק" חשף את עומק הפערים בין הצדדים וחידד את ההבנה שבמבנה הפוליטי הנוכחי שום רפורמה שנחוצה לכלכלה האמריקאית לא תיושם.
גם בעיית תקרת החוב תיפתר בסופו של דבר, כי ההשלכות של אי מציאת פתרון יהיו הרות אסון עוד יותר מאשר ההשלכות של אי הארכת הפטורים ממס על אזרחי ארה"ב, אשר עמדה במרכזו של המו"מ שהתנהל בשבועות האחרונים. אולם, הדרך לפתרון תהיה רוויה במשברים וכמו במקרה הקודם, סביר להניח שהצדדים יגיעו לסיכומים בדקה האחרונה במו"מ לילי דרמטי והפתרון יהיה רחוק מלהיות אופטימאלי.
במקביל לטיפול בבעיות התקציב, מפרוטוקול ישיבת הריבית האחרונה של הבנק המרכזי האמריקאי נודע שרבים ממקבלי ההחלטות בפד מעריכים שהבנק יפסיק כבר השנה את רכישות האג"ח בשוק. צריך לזכור שהבנק המרכזי הוא הקונה הגדול ביותר של האג"ח האמריקאי בשנים האחרונות. אף אחד לא יכול להיכנס לנעלים הגדולות שלו במחירים הקיימים היום בשוק האג"ח. המסקנה היא שיציאת הפד מהשוק, אם וכאשר תתרחש, צפויה לגרום לעלייה בתשואות.
הפסקת הרכישות תהיה השלב הראשון בתוכנית רב שלבית של יציאה ממדיניות מאוד מרחיבה ותומכת בכלכלה של הבנק המרכזי לפני האקורד הסופי של העלאת הריבית. לאחר הפסקת הרכישות, הבנק יפסיק למחזר כספים שמשתחררים כתוצאה מתשלומי ריבית וקרן של תיק האג"ח שכבר נמצא ברשותו.
לאחר מכן הפד צפוי להתחיל בספיגה של כמות עצומה של כספים שהוא פיזר בשנים האחרונות באמצעות מכשירים פיננסים מיוחדים. רק אחרי השלבים הללו הריבית תתחיל לעלות בפועל.
תהליך היציאה מהמדיניות התומכת בארה"ב יהיה אפילו מאתגר יותר מאשר באירופה. אם האמריקאים רק מתחילים לטפל בחוב ובגירעון הממשלתי, הרי שהאירופאים עושים זאת כבר שנתיים ובשנה הבאה אמורים להתחיל ולהקל על הריסון החד של הוצאות הממשלה. ארה"ב עלולה למצוא את עצמה גם מקצצת בתקציבים וגם מקשיחה את תנאי המדיניות של הבנק המרכזי. אולם, לזכותה של הכלכלה האמריקאית יאמר שהיא מצליחה לייצר צמיחה כלכלית, להבדיל מאירופה, ולכן, יכולתה לספוג צעדי בלימה גבוהה יותר.
מבחינת משקיעים, הסרה הדרגתית של תנאי מדיניות סופר-תומכת מהווה התפתחות שמייצרת סיכונים בטווח קצר. אם קובעי המדיניות יפעלו מהר מדי, הם עלולים לחנוק את ההתאוששות הכלכלית השברירית. יחד עם זאת, "החולה" שלנו חייב להיגמל בהדרגה "מהסטרואידים" שהוא קיבל כתוצאה מהמשבר הכלכלי, אחרת המשבר הבא יהיה רק עניין של זמן.
הכותב הוא הכלכלן הראשי של דש בית השקעות.