$
אלכס זבז

מדיניות טראמפ: הפוך על הפוך על הפוך

העובדות בשטח מראות כי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ טועה כשהוא טוען שטקטיקת המכסים במלחמת הסחר תביא לפריחת כלכלית

הוויכוח על ההשפעות של מלחמת הסחר הופך בהדרגה מתיאורטי, שבו מיטב המומחים התנצחו בחודשים האחרונים על גבי מסכים ודפי העיתונים, לדיון על העובדות. לפחות חלקן כבר באות לידי ביטוי בנתונים ברורים ולא בהערכות ובהסתברויות.

 

אחת הדוגמאות הממחישות ביותר על "איך תשפיע מלחמת הסחר על התעשייה האמריקאית, אם לא תיעצר בקרוב", היה הסיפור על מכונות כביסה וחברת Whirlpool, היצרנית האמריקאית הגדולה שלהן. כזכור, בחודש ינואר, עוד לפני שהרעש התקשורתי סביב מלחמת הסחר התעורר במלוא עוצמה, הטיל הממשל האמריקאי מכס בגובה של 25% על יבוא מכונות כביסה לארה"ב, וזאת כדי לעזור ליצרנים המקומיים.

 

על השפעת ההוראה בשילוב עם הצעדים הנוספים בהם נקט הממשל על שוק מכונות כביסה בארה"ב ועל מצבה של חברת Whirlpool בפרט, אפשר ללמוד כבר עכשיו.

מחירי מכונות כביסה שירדו בארה"ב בכ-5% בממוצע מדי שנה בשנים האחרונות זינקו מאז ההודעה על הטלת מכסי היבוא ב-25%.

 

שיעור העלייה במחיר היה זהה לגובה המכס, אך זה לא בהכרח אומר שכל מוצר שעליו יוטל המכס יתייקר בשיעור המס. לא צריך להיות כלכלן כדי להבין שהביקוש למכונות כביסה ירד. לאחר שמכירות חברת Whirlpool עלו בקצב שנתי יחסית יציב של כ-3% ברבעונים האחרונים, ברבעון השני המכירות דווקא ירדו בכ-3%.

 

דונלד טראמפ נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נשיא ארה"ב צילום: איי פי

 

למען אמת, צריך לציין שמכירות מכונות כביסה מהוות כשליש מסך המכירות של החברה, ואנו לא בדיוק יודעים כמה תרמה ירידה במכירות מכונות כביסה לתוצאה הסופית הכוללת. יחד עם זאת, המכירות כנראה גם לא עלו, למרות שהמכסים היה אמורים לחסום מתחרים מחו"ל ולתת עדיפות ליצרן האמריקאי.

 

הרווח של החברה נחתך בכ-20%, יותר מתחזיות האנליסטים. אחת הסיבות העיקריות לירידה ברווח מלבד הירידה במכירות,הייתה התייקרות של חומרי הגלם, בפרט הברזל. ומדוע הברזל התייקר? בגלל שהממשל העלה מכס על יבוא הפלדה והאלומיניום והקפיץ מחירי הברזל בארה"ב ביותר מ-40%.

 

מניית החברה נחתכה בחדות אחרי פרסום הדוחות הרבעוניים, כך שהמשקיעים ספגו פגיעה קשה כתוצאה ממדיניות הממשל. אנו לא יודעים מה קרה עם העובדים במפעלי Whirlpool, אך סביר להניח שעם תוצאה כזו, החברה לא הולכת להגדיל מצבת כוח אדם.

 

לנפגעי מלחמת הסחר הצטרפו גם החברות מענף הפלדה, שגם הן היו אמורות ליהנות מהיתרון בעקבות המכסים על יבוא הפלדה ואלומיניום. הדוחות הכספיים של 'US Steel Corporation' בשבוע שעבר היו כל כך מאכזבים שהמניה צנחה כמעט ב-10% יחד עם החברות האחרות בענף.

 

מכירות החברה צמחו בקצב נמוך מהרבעונים הקודמים, למרות המכסים וזאת כנראה בגלל התייקרות מחירי הפלדה בארה"ב. בסה"כ, חברות הענף מציגות תת ביצוע ביחס למדד המניות הכללי מאז ההודעה על המכסים.

 

דוגמה נוספת לנזק שמדיניות זו גורמת עלה מהדוחות האחרונים של יצרניות הרכב האמריקאיות. התייקרות חומרי הגלם ואיומי הנשיא האמריקאי להטיל מכסים על יבוא המכוניות כבר גרמו נזקים לחברות הרכב האמריקאיות.

 

הן הודיעו על כך ובגלוי התנגדו לצעדי הממשל, למרות שלכאורה המס על יבוא המכוניות צריך לסייע להן. לראייה לנזקים הצפויים, הביצועים היחסיים של מניות יצרני הרכב האמריקאיות ביחס למדד המניות הכללי היו גרועים משמעותית בהשוואה לעמיתיהן החברות המתחרות באירופה, יפן או קוריאה ביחס למדדי המניות הכלליים במדינות אלה.

 

סיפורים אלו מתמצתים את הסיפור כולו או לפחות את רובו. המדיניות שבה נקט הממשל האמריקאי עד עתה לא פעלה לטובת התעשייה האמריקאית. המגבלות על היבוא לא באמת יעזרו לתעשייה.

 

העובדות בשטח מראות שבדיונים על השלכות מלחמות הסחר, הנשיא האמריקאי טועה כשהוא טוען שהמכסים יביאו לפריחת הכלכלה האמריקאית, וצודקים אלה שמזהירים מפני פגיעה בתעשייה, התייקרות המוצרים לצרכנים ואובדן מקומות עבודה. אם קו המדיניות הנוכחי לא ישתנה, בעוד פרק זמן לא ארוך, של כשנה, נראה את ההשפעות השליליות באות לידי ביטוי בכלכלה האמריקאית בצורה רחבה ולא נקודתית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x