"הבנקים כבר לא חוששים לתת אשראי לקיבוצים"
המפעלים הקיבוציים צפויים לגייס 4 מיליארד שקל בשנתיים הבאות – מעריכים בפירמת רואי החשבון BDO זיו האפט
החברות הקיבוציות יזדקקו בשנתיים הקרובות למימון בהיקף 4 מיליארד שקל. כך מעריך רו"ח דורון שטיין, מנהל מגזר ההתיישבות והתעשייה הקיבוצית בפירמת רואי החשבון BDO זיו האפט. בחברה מעריכים כי ההשקעות שיבצעו כ־200 מפעלים קיבוציים בתקופה זו יצריכו גיוס חוב של כ־20 מיליון שקל בממוצע
"המפעלים הקיבוציים הם יצואנים טובים", הסביר שטיין, "אבל הדרך היחידה שלהם להתמודד עם ההאטה בכלכלה העולמית היא הקמת מפעלים או רכישת מפיצים בארה"ב, אירופה או הודו". לדברי שטיין, עד היום המערכת הקיבוצית היתה משועבדת להסדר החובות בקיבוצים, שבמסגרתו נאלצו הקיבוצים לפרוע חובות של 3.7 מיליארד שקל. השנה הסתיים ההסדר, והמפעלים יכולים להפנות חלק מהרווחים שהופנו לפירעון החובות להשקעה בצמיחה. לדברי שטיין, כעת הבנקים יחששו פחות: "הבנקים חטפו מכה קשה מהטייקונים, שהתרסקו להם מול הפנים. הם מבינים שהם צריכים לחזור לענפי החקלאות ולתעשייה הקיבוצית".
הזדמנויות הצמיחה העומדות בפני התעשייה הקיבוצית יידונו היום בכנס המנהלים של המגזר הקיבוצי. ב־BDO מעריכים שכמיליארד שקל יגויסו על ידי גופים מוסדיים וגופים חוץ־בנקאיים אחרים להשתתף במימון. "בשנתיים האחרונות חלה ירידה של 40% ברווח הנקי של החברות הקיבוציות", אמר שטיין. "זהו מצב שמונע הנפקות פרטיות. אם החברות הקיבוציות יקימו חברות בחו"ל, יוכלו המוסדיים להיכנס עמן לשותפות בחברה הבינלאומית".