$
בארץ

עובדי צים ביקשו להכריז על סכסוך עבודה בטענה להפרת הסכמים

חברת הספנות הודיעה לוועד העובדים כי לא תוכל לעמוד בתוספות השכר עליהן התחייבה והוועד מאיים בעיצומים במקביל לתביעה בביה"ד לעבודה

מיקי פלד וניר צליק 18:4921.01.13

ההסתדרות צפויה לאשר בקרוב סכסוך עבודה בחברת הספנות צים בבעלות החברה לישראל של עידן עופר. השבוע הגישו העובדים בקשה להכרזת הסכסוך למרחב חיפה של ההסתדרות, שלאחר אישורו יוכלו העובדים לפתוח בעיצומים ואף להשבית את החברה לאחר צינון של שבועיים.  

 

בנוסף, העובדים מתכוונים לתבוע את החברה בבית הדין לעבודה בטענה שהיא מסרבת למלא אחר חלקים בהסכם השכר שעלותם כ-4.5 מיליון דולר ל-800 העובדים המאוגדים בישראל. זאת, בנוסף לדרישת החברה לפטר עד 100 עובדים, כאשר חלקם עשויים לפרוש לפנסיה מוקדמת.

 

מערכת היחסים בין ועד העובדים של צים להנהלת החברה ידעו עליות ומורדות, אך בסך הכל נחשבו לטובים עד כה. הוועד הסכים מספר פעמים בשנים האחרונות לחתום על הסכמים שמקפיאים העלאות שכר ואף מורידים שכר ואף פיטורי עובדים.

 

ההנהלה, מצידה, טוענת כי המצב הכלכלי הקשה של החברה מחייב התייעלות בצד הוצאות השכר שלה. זאת, למרות שברבעון השלישי של 2012 רשמה צים את תוצאות הטובות ביותר זה שנתיים, בין השאר בשל התאוששות בענף הספנות.

 

צים רשמה רווח נקי של 16 מיליון דולר, בהשוואה להפסד של 66 מיליון דולר ברבעון המקביל ב-2011 והפסד של 47 מיליון דולר ברבעון השני של 2012. עם זאת בחברה אומרים כי הרווח ברבעון השלישי צמצם הפסד של כמיליארד דולר.

 

כרמי לוי, חבר ועד עובדי צים, אמר ל"כלכליסט": "החברה מפירה הסכמים במודע כאשר היא מסרבת להעניק דרגות לשליש מהעובדים, מודיעה שלא תעניק תוספות שכר כמו ותק במשכורת הקרובה ותוספות שכר אחרות". תוספות אלו שוות כ-5% משכר עובדי צים.

 

בנוסף, אומר לוי, החברה מעסיקה עובדים במיקור חוץ בניגוד להסכמים. סכסוך העבודה, אומר לוי, הוא גם תוצאה של כוונת החברה להעביר פעילויות לחו"ל, כמו שנעשה עם הקו הפסיפי שעבר להונג קונג ופעילויות מיחשוב שעברו לגרמניה והעסקת עובדי מיקור חוץ בניגוד להסכמים.

 

תוספות השכר נקבעו בהסכמים משנת 2010, כאשר ב-2011, עם הכניסה למשבר בחברה, הסכימו העובדים לוותר על חלק מההטבות כמו משכורת 13, להסכים עקרונית לפיטורי עובדים ולהקפיא תוספות שכר אחרות.

 

משבר עקב הירידה במחירי התובלה הימית

 

צים נמצאת במשבר כלכלי על רקע הירידה במחירי התובלה הימית, למרות עלייה של כ-10% במחיר ההובלה הממוצע למכולה. צים עצמה סיימה את הרבעון השלישי עם הכנסות של 1.06 מיליארד דולר, עלייה של 9% ביחס לרבעון המקביל.

 

עם זאת, היקף המכולות ירד ב-4.5%, והסתכם ב-617 אלף מכולות שהובלו על ידי החברה. בחודש הקרוב צריכה צים לשלם כ-137 מיליון דולר לאחת משתי מספנות קוריאניות שהתחייבו לבנות לחברה 130 אוניות בהשקעה כוללת של 2 מיליארד דולר. אוניות אלו הוזמנו במחירים גבוהים בשנת 2007, אמורות להימסר עד שנת 2015.

 

צים אמורה לשלם לשתי המספנות 235 מיליון דולר בשנת 2013, כאשר התשלום השני יועבר בספטמבר, כאשר לחברה נכון לעכשיו אין מקורות כספיים מספקים לתשלומים אלו. בסוף הרבעון השלישי היו בקופת החברה כ-182 מיליון דולר בלבד.

 

מצים נמסר, כי "החברה נקטה בפעילות של התייעלות בכל מרכיבי ההוצאה התפעוליים וצמצמה את כוח האדם במשרדיה בחו"ל. עד כה נמנעה החברה מפגיעה בעובדים בארץ עד כמה שניתן. אולם, כאמור, התמשכות המשבר אינה מותירה

אפשרות אחרת, ומחייבת כמוצא אחרון לצמצם את מצבת העובדים בכ-100 ולצמצם בהטבות.

 

"זה למעלה משנה שההנהלה נמצאת במשא ומתן עם הוועד, אשר אינו משתף פעולה ולא מכיר בצורך הבסיסי לביצוע צעדי ההתייעלות המחייבים ויתור כלשהו גם מצד העובדים בין אם בהטבות ובין אם בצמצום כוח האדם. בימים אלו הוועד אף מבקש להוסיף הטבות לכל עובד כגון הנחה לנופשונים, סבסוד תלושי קניה והפחתת מחירה של ארוחת הצהריים המסובסדת מ-4 שקלים ל-2.75 שקלים דרישות אשר אינן הולמות את הזמן והמקום. העובדים נאבקים על מותרות וזוטות, בשעה שהחברה נאבקת מול משבר ללא תקדים. הצורך בהתייעלות, הכוללת פרישת עובדים, אינו מטרה בפני עצמה, אלא צעד המתחייב מן המציאות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x