פנייה למבקר: "מודל התקציב הדו־שנתי נכשל, יש לבטלו"
ח"כ אראל מרגלית סבור שיש לסגת לאלתר מהכנת תקציב מדינה דו־שנתי לשנים 2013–2014, ולחזור למתכונת של תקציב שנתי ל־2013 בלבד. "הניסוי בכלכלת ישראל שבו נהגה הממשלה להתהדר נחל כישלון חרוץ"
חבר הכנסת אראל מרגלית (עבודה) שיגר בסוף השבוע מכתב למבקר המדינה יוסף שפירא, שעליו מכותבים גם ראש הממשלה בנימין נתניהו והיועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין, בבקשה להורות למשרד האוצר לסגת לאלתר מהכנת תקציב מדינה דו־שנתי לשנים 2013–2014 ולחזור למתכונת של תקציב שנתי ל־2013 בלבד.
- איך מקצצים 14 מיליארד שקל מתקציב המדינה
- אגף התקציבים עולה על הכוונת של מבקר המדינה
- "קיצוץ ענק ומסים חדשים? תהיה פה התקוממות יותר גדולה מאשר במצרים"
מרגלית נימק את התנגדותו בכך שב־2009 הונהג תקציב דו־שנתי כניסוי בעקבות מצב חירום כלכלי עולמי מחד ורצון לשמור על יציבותה הפוליטית של הממשלה, אך "הניסוי בכלכלת ישראל שבו נהגה הממשלה להתהדר נחל כישלון חרוץ".
מרגלית כותב כי "תחזית הכנסות מופרזת שהתנפצה אל קרקע המציאות; גירעון של קרוב ל־40 מיליארד שקל, למעלה מכפלים מהיעד הקבוע בחוק; פגיעה אנושה באמינות משרד האוצר והמדיניות הכלכלית - כל אלה הם תוצאת הרצון להעדיף שרידות פוליטית על פני התמודדות מול המציאות הקשה".
מרגלית ציין עוד במכתבו כי שופטי בג"ץ הסתייגו מהשימוש בכלי החקיקתי כשדנו בעתירה בנושא, והנשיאה היוצאת דורית ביניש חרצה כי "יש להותיר הליך חקיקה מסוג זה למקרים חריגים, קיצוניים וייחודיים וזאת משום מעמדם של חוקי היסוד". דו"ח של הכנסת קבע כי תקציב דו־שנתי פוגע ביכולת הכנסת לפקח על פעילות הממשלה.
כפי שנחשף ב"כלכליסט", אגף התקציבים כבר נמצא על הכוונת של מבקר המדינה שבוחן כעת את הליך בניית התקציב באוצר. אתמול לא ידעו עדיין להעריך במשרד המבקר אם תימתח ביקורת ספציפית על קידום ויישום התקציב הדו־שנתי, אך ביקורת כזו תקשה על נתניהו והאוצר להעביר תקציב שכזה.