$
בארץ

חשיפת כלכליסט

נתניהו ביקש וקיבל הקצבה של 10,000 שקל בשנה מתקציב המדינה על גלידה למעונו

ל"כלכליסט" נודע כי במהלך השנה האחרונה נרכשו גלידות למעון רה"מ בהיקף של אלפי שקלים. ממשרד רה"מ: "מדובר בהסכם מסגרת בלבד לאירוח במעון הרשמי של ראש ממשלת ישראל ואין הדבר מחייב כי יעשה בסכום שימוש בפועל"; לאחרונה חשף ב"כלכליסט" כי משלמי המסים שילמו 2.46 מיליון שקל ב-2011 על התחזוקה השוטפת של המעון הרשמי של רה"מ עבור סעיפים כמו ניקיון, ביגוד ומזון

תומר אביטל 19:5114.02.13

לשכת ראש הממשלה ביקשה וקיבלה אישור מיוחד לרכוש למעון ראש הממשלה גלידה בהיקף של 10,000 שקל בשנה מתקציב המדינה. ועדת המכרזים הממשלתית אף פטרה את רכישת הגלידה למעון ראש הממשלה מחובת המכרזים ואישרה לזוג נתניהו לרכוש את הגלידה מגלידרייה הסמוכה למעון הרשמי ברחוב בלפור בירושלים, כיוון שזו  מצליחה לקלוע "לטעמו האישי" של נתניהו (כך לשון בקשת משרד ראש הממשלה).

 

 

 

רק לפני כמה שבועות שלף בנימין נתניהו לעיני המצלמות ארנק בעודו אוכל בפלאפלייה בעכו. כדי לצאת "לארג''' שילם רה"מ על המנה מכיסו וגם על זו של סילבן שלום. אלא שהארוחה הייתה לעיני המצלמות וימים ספורים לפני ההליכה לקלפי. "כלכליסט" חושף כי כאשר מדובר ברכישות פחות עממיות ובעיתוי פחות קרדינאלי נתניהו דואג שיישלחו גלידות למעונו, ואף לא מהסס לממן אותן מהכיס הציבורי. 

 

ל"כלכליסט" נודע כי בשנה האחרונה ביקש נתניהו מאנשי מעונו הרשמי לספק לו גלידות מגלידרייה סמוכה למעונו בשכונת רחביה. מתברר כי ראש הממשלה התאהב בכמה מהטעמים שהיא מציעה - בעיקר וניל-סורבה ופיסטוק. (מחיר ק"ג גלידת וניל סורבה הוא 55 שקל, ומחיר ק"ג גלידת פיסטוק הוא 65 שקלים, לא כולל מע"מ).

 

בנימין נתניהו במעון הרשמי (ארכיון) בנימין נתניהו במעון הרשמי (ארכיון) צילום: אבי אוחיון לעמ

 

אף שלא קיימת תקנה תקציבית בסעיפי התחזוק השוטף בבית ראש הממשלה, הצליחו אנשי רה"מ לקושש אחר הכספים הדרושים מתוך תקציב המעון באישור סמנכ"ל המשרד רן ישי. במהלך השנה האחרונה נרכשו גלידות למעון בהיקף של אלפי שקלים, כאשר הסכם המסגרת של ההתקשרות עומד כיום על 10,000 שקל.

 

נתניהו הנחה את אנשיו לרכוש את הגלידה מהמקום המדובר כיוון שהוא מצליח לקלוע ל"טעמו האישי". המשרד עשה זאת בפטור ממכרז. מדובר כאמור בגלידריה השוכנת מאות מטרים מהמעון ברחוב בלפור, ולדברי אנשי המעון היא מציעה "מגוון גדול ובאיכות גבוהה".

 

ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה: "מדובר בהסכם מסגרת בלבד לאירוח במעון הרשמי של ראש ממשלת ישראל ואין הדבר מחייב כי יעשה בסכום שימוש בפועל". במשרד לא ענו על השאלה האם הוצאה זו של כספי ציבור לדעתם ראויה, במיוחד בימים בהם נדרש קיצוץ עמוק בתקציב המדינה. 

 

עם זאת, בבקשה שהוגשה לחשבות הודגש 3 פעמים כי מדובר בגלידרייה "על פי טעמו האישי ורצונו של ראש הממשלה" וכי היא "סמוכה למעון הרשמי... ופתוחה עד שעות מאוחרות מה שמקל על עובדי המעון הרשמי לבצע את הרכישות". עוד מוסבר בבקשה כי כבר במאי נרכשה גלידה ב-3,000 שקל (כולל מע"מ) עבור מעון רה"מ וכי מכיוון וההזמנה "לקראת מיצוי" מבקשים לאשר תקציב נוסף של 10,000 שקל לרכישת גלידה למעון לתקופה של שנה או עד לתום התקציב. בבקשה מפורט כי הגלידה עבור נתניהו היא בטעמים וניל או פיסטוק,

 

התחזוקה השוטפת של המעון - 2.46 מיליון שקל ב-2011

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט" בני הזוג בנימין ושרה נתניהו מובילים אורח חיים פזרני על חשבון הציבור. משלמי המסים שילמו 2.46 מיליון שקל ב־2011 על התחזוקה השוטפת של המעון הרשמי שבו גרים הזוג עבור סעיפים כמו ניקיון, ביגוד ומזון.

 

גלידריה (צילום אילוסטרציה) גלידריה (צילום אילוסטרציה) צילום: נמרוד גליקמן

 

את ביתו של הזוג בקיסריה מימן הציבור באותה שנה ב־184 אלף שקל, ועל שירותי האבטחה לביתם השלישי השוכן ברחוב עזה שבירושלים שילם הציבור כ־1.1 מיליון שקל. מדובר בשיא בהשוואה לשאר ראשי הממשלה ב-20 השנה האחרונות, בהתאמה לשינוי במדד המחירים. היחיד שהתקרב לסכומים אלו הוא נתניהו בקדנציה הראשונה שלו, כשתקציב המעון עמד על כ־2 מיליון שקל בממוצע לשנה. מחשיפת פירוט ההוצאות ניתן לראות כי מירוק וצחצוח המעון הם בעלי ערך עליון למשפחה. ב־2009 מימן הציבור את ניקיון המעון כ־553 אלף שקל וב-2010 לא פחות מ-710 אלף שקל.

 

הווילה של בני הזוג נתניהו בקיסריה (ארכיון) הווילה של בני הזוג נתניהו בקיסריה (ארכיון) צילום: אלעד גרשגורן

 

לא רק גלידה

 

התפריט האישי של משפחת נתניהו גם כן עולה לציבור מאות אלפי שקלים. במהלך חודשי קיץ 2010 למשל נרכש למעון מזון בסכום של כ־90 אלף שקל. בסך הכל שילם הציבור על רכישת מזון ב-2010 כ-263 אלף שקל. בממוצע חודשי הוציאה משפחת נתניהו כ־22 אלף שקל על מזון למעון הרשמי, שאיננו כולל אירוח בחוץ ומסעדות. לשם השוואה, משק בית ישראלי ממוצע מוציא על מזון כעשירית מסכום זה.

 

לא בכך תמו ההוצאות הקולינאריות של ראש הממשלה. לשכת נתניהו בכנסת היא שיאנית ההוצאות על כיבוד ושתייה באותה שנה עם כ־14 אלף שקל בשנה. ב-2011 הזמין נתניהו כמה פעמים שפים משתי המסעדות החביבות עליו בירושלים לבשל בביתו. המעון הקצה לטובת הארוחות כ־70 אלף שקל מהכיס הציבורי.

 

דוגמא נוספת, מתוך רבות, כוללת את הוצאות הביגוד לראש הממשלה ולרעייתו - סעיף אותו הם משתדלים למצות עד תום. בשנת 2010 יצאה הממשלה בדרישה להגדיל את קצבת הביגוד של השרים, העומדת על כמה אלפי שקלים. סעיף שקופל בתוך הבקשה העניק לתקציב הביגוד של ראש הממשלה תוספת של 5,000 שקל והעלה את תקציב הביגוד ל־50 אלף שקל.

 

בשבוע האחרון של דצמבר 2010 הסכימה ועדת הכספים לאשר את בקשת מזכיר הממשלה והגדילה את הסכום לו זכאי הזוג. כתוצאה בימים האחרונים של 2010 הוציאו הזוג נתניהו סכום של כ־17 אלף שקל על ביגוד. בשורה התחתונה החשבוניות על ביגוד והנעלה של שנת 2010 הסתכמו ב־49,734 שקל, סכום הנושק לגבול העליון של הקצבה המותרת - 50,000 שקל.

 

אף שחוק חופש המידע מחייב את משרד ראש הממשלה לחשוף את המידע בנושא השימוש בכספי ציבור, המשרד סירב לבקשות "כלכליסט" לחשוף את כלל ההוצאות בשנים האחרונות, ואף לא הגיב לשאלות בעניין.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x