$
בארץ

בדיקת כלכליסט

הרווחים הכלואים של צ'ק פוינט: 3.7 מיליארד שקל

לענקית התוכנה הישראלית יש רווחים כלואים שעליהם היא היתה אמורה לשלם למדינה מס של 256 מיליון שקל. אלא שהיא זכאית להטבה שתאפשר לה לשחרר את אותם הכספים בהנחה של 144 מיליון שקל

הדר קנה 06:5219.02.13

החוק לעידוד השקעות הון הוא לא המסלול היחידי שמקנה הטבות ענק במס לחברות הגדולות. במקביל לתשלום שיעורי המס הנמוכים מתוקף החוק, החליטה המדינה בחודש יוני האחרון לאפשר לחברות הגדולות להינות משיעורי מס מופחתים גם על משיכת הרווחים הכלואים שלהם. במסגרת הזו חושף "כלכליסט" לראשונה כי לחברת צ'ק פוינט רווחים כלואים בהיקף של 3.7 מיליארד שקל שבגינם תזכה, אם תבחר בכך, לשלם שיעורי מס מופחתים. המשמעות היא הטבה לחברה בהיקף של 144 מיליון שקל. אלמלא מסלול ההטבות המיוחד היתה החברה צריכה לשלם מס בגובה של 256 מיליון שקל. כעת, אם תבחר למשוך את הרווחים הכלואים תשלם מס בגובה 112 מיליון שקל בלבד.

בדומה לצ'ק פוינט גם חברות ענק אחרות יוכלו ליהנות מהנחות מפליגות במס. טבע לדוגמה חשפה בדו"חות שפרסמה בשבוע שעבר כי היא שוקלת לשלם 2.5 מיליארד שקל מס ולמשוך רווחים בהיקף של 40 מיליארד שקל, מה שמגלם הנחת מס של 3.4 מיליארד שקל.

 

גיל שוויד, מייסד צ'ק פוינט גיל שוויד, מייסד צ'ק פוינט צילום: אביגיל עוזי

 

טבע נהנית ממסלולי מס חברות נמוכים במיוחד שמאפשרים לה לשלם קרוב ל־0% מס. בשנים האחרונות שילמה טבע כ־3%–4% מס אפקטיבי בישראל אולם ב־2012 שילמה מס אפקטיבי שלילי מה שהעמיד בפועל את מסיה בישראל על 5 מיליון דולר בלבד. צ'ק פוינט להבדיל מטבע משלמת מס חברות (שלא על הרווחים הכלואים) בשיעור אפקטיבי גבוה יותר שמגיע לפי דו"חותיה לכ־20%. חברה נוספת שמחזיקה ברווחים כלואים בהיקפים גדולים היא כיל, עם 1.25 מיליארד דולר. חוק הרווחים הכלואים, אם תבחר החברה להשתמש בו, מגלם לה הנחה במס של 176 מיליון שקל.

 

 

במקביל, דיווחה אתמול חברת ח. מר כי חברה נכדה שלה (המוחזקת על ידה ב־100%) תשלם מס חברות המוערך בכ־10 מיליון ששקל בגין מלוא ההכנסות הפטורות של חברת הבת בגין השנים 2005-2011, אשר הינן כ־103 מיליון שקל.

 

כזכור, רווחים כלואים הוא מונח המתייחס לרווחיהן של חברות גדולות שהגיעו להסדר עם רשות המסים במסגרת חוק עידוד השקעות הון הישן (לפני ששונה ב־2011). על פי החוק הישן, החברות יכלו לקבל פטור מלא ממס כל עוד שמרו על הכספים בתוך ישראל, למשל באמצעות השקעות במדינה. על פי נתוני רשות המסים, ישנם כ־120 מיליארד שקל רווחים כלואים בחברות העונות לחוק עידוד השקעות הון. בשל המצב שנוצר החליטה המדינה ליצור תמריץ לחברות לשחרור הרווחים הכלואים ולכן חוקקה ב־2012 הוראת שעה שמאפשרת לחברות לשחרר את הרווחים בשיעורי מס מופחתים. עד כה, לפי נתוני הרשות, שוחררו כ־600 מיליון שקל של רווחים כלואים בדרך זו.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x