$
בארץ

חשיפת כלכליסט

"אנחנו באוצר חיסלנו את מדינת הרווחה"

הדיונים בנושא השירותים שהמדינה צריכה לספק התקיימו תחת ההסכמה הכמעט גורפת על כך שהציבור לא מקבל מהמדינה את מה שמגיע לו

מיקי פלד 07:1024.02.13

אחד הנושאים שבהם לא היו כמעט חילוקי דעות בין חברי ועדת טרכטנברג הוא מצב השירותים החברתיים. גם אלו שנחשבים ימניים יותר כלכלית, כמו ראש המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' יוג'ין קנדל, וגם אלו שנמצאים על תקן האגף השמאלי, כמו הממונה לשעבר על הכנסות המדינה באוצר יורם גבאי - כולם הסכימו שבשנים האחרונות חלה שחיקה בלתי פוסקת בכמות ובאיכות השירותים שהמדינה מספקת לאזרחיה, בטח ביחס למדינות המערב שישראל משווה את עצמה אליהן.

 

קראו עוד בנושא:

 

 

 

מעניינים במיוחד דבריו של קנדל, שכבר בישיבה השנייה של הוועדה אמר כי המדידה של ההוצאות האזרחיות של הממשלה על שירותים כמו חינוך, רווחה ואיכות הסביבה נשחקה משום שהיא נשענה עד כה על משחקי מספרים שהראו כאילו הממשלה הגדילה כל הזמן את ההשקעה שלה, אך בפועל, ב"שקלים" כמו שהוא אומר, המציאות אחרת לגמרי.

 

קנדל: "אנחנו צריכים להסתכל על מדד מאוד חשוב, ולשים לממשלות עתידיות יעד של באמת להעלות את התוואי של ההוצאה האזרחית, שזה בריאות, ביטחון פנים וחינוך וכו' - אבל לא כאחוז מהתוצר, אלא כהגדלה משמעותית של ההוצאות האלה לנפש. זה מה שהציבור מקבל. הציבור לא מקבל את השירותים כאחוז מהתוצר. הציבור מקבל שירותים בשקלים. ולכן כשאתה מודד אותם כאחוז מתוצר, אתה שם לעצמך יעד של גידול בשירותים לציבור שהתוצר יכול לעלות מעליו, ואז המצב שלך כל הזמן רע. זאת אומרת, אתה אומר לציבור שלך - 'תדעו לכם, אתם כל הזמן דפוקים'".

 

  יוג'ין קנדל: "הציבור מקבל שירותים בשקלים, וכשאתה מודד אותם כאחוז מהתוצר אתה אומר לציבור שלך - 'תדעו לכם, אתם כל הזמן דפוקים'"  יוג'ין קנדל: "הציבור מקבל שירותים בשקלים, וכשאתה מודד אותם כאחוז מהתוצר אתה אומר לציבור שלך - 'תדעו לכם, אתם כל הזמן דפוקים'" צילום: אוראל כהן

 

נראה כי האמירה החריפה ביותר בנושא הגיעה מכיוונו של גבאי, שאמר בישיבה הראשונה: "הפנתרים השחורים בנו את מדינת הרווחה בתחום הקצבאות. אחרי זה באוצר הצלחנו לחסל אותה".

 

בישיבה השנייה פנה גבאי למנכ"ל ביטוח לאומי דאז, אסתר דומיניסיני, ושאל אותה אם בכוונתה לטפל בנושא הקצבאות שירדו. דומיניסיני השיבה: "תראו, בעיקרון, בקצבת זקנה כרגע - אל תצטט אותי - אין בעיה גדולה, כי בהסכמים הקואליציוניים היו תוספות וזה הוריד את שיעורי העוני לקשישים, אין כרגע בעיה אקוטית בנושא של קצבאות הזקנה". כשגבאי שאל ספציפית לגבי הבטחת הכנסה, היא הוסיפה: "יש ירידה במספר המשפחות בהבטחת הכנסה. אז לא שלא צריך לטפל, אבל בוא נגיד, זה לא 148 אלף, אנחנו נמצאים ב־110 או בפחות מ־110 אלף משפחות בנושא הזה. לגבי קצבאות אנחנו מדברים כל הזמן על שוק העבודה, אז אמנם אני מנכ"לית ביטוח לאומי ואסור להגיד, אבל אנחנו לא רוצים להתמקד בנושא הזה בהקשר של הקצבאות כרגע. אולי באבטלה משהו, אבל אין היום אבטלה, אז זה גם לא יעלה כסף".

 

מנכ"לית ביטוח לאומי דאז אסתר דומיניסיני: "אל תצטט אותי - אין כרגע בעיה אקוטית בנושא של קצבאות הזקנה" מנכ"לית ביטוח לאומי דאז אסתר דומיניסיני: "אל תצטט אותי - אין כרגע בעיה אקוטית בנושא של קצבאות הזקנה" צילום: יובל חן

 

בניגוד לרוח הדיון, דו"ח הוועדה הסופי לא הכיל המלצה חד־משמעית בעניין השירותים החברתיים. בעמוד 36 בפרק הראשון של הדו"ח הסופי נכתב כי "על הממשלה לפעול להעלאת משקלה של ההוצאה האזרחית בתקציב ולחתור להגדלת חלקה (של הממשלה - מ"פ) בתוצר".

 

לטקסט המלא של הכתבה לחץ כאן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x