מתחילת השנה: ירידה חדה של 13% בגביית המסים הישירים
אחרי העודף התקציבי של כ-2.6 מיליארד שקל בתחילת שנת 2013 התהפכה המגמה, והממשלה סיימה את חודש פברואר עם גירעון גדול של כ-4.3 מיליארד שקל
- "הממשלה הבאה תיאלץ להעלות מסים בהיקף של 5 מיליארד שקל"
- בנק ישראל: הממשלה חייבת להעלות השנה מסים ב-6 מיליארד שקל
- הצורך לגבות יותר מסים יימשך עד שנת 2019 לפחות
יחד עם זאת, גירעון זה אינו מהווה סימן לבאות. בחודש הראשון של השנה רושמת הממשלה בדרך כלל עודף בתקציבה, בעיקר בשל הוצאות עונתיות נמוכות של המשרדים השונים. לעומת זאת, הגירעון שנרשם בפברואר נובע בחלקו מהחזרי מס הכנסה חריגים בגודלם, בהיקף של כ- 2.3 מיליארד שקל. לכך יש להוסיף את העובדה שהממשלה פועלת השנה ללא תקציב מאושר, ולכן היא רשאית להוציא מדי חודש רק 1/12 מתקציב השנה שעברה, שאינו כולל את כל התוספות השונות שאושרו במהלך השנה.
מנתונים שמפרסם היום (ה') אגף החשב הכללי באוצר מתברר כי בשל העלייה החריגה בהחזרי מס הכנסה, נבלמה בחודש שעבר מגמת העלייה בהכנסות ממסים ישירים שנרשמה בחודשים האחרונים, ואילו בהכנסות ממסים העקיפים נמשכת היציבות. סך גביית המסים הסתכמה בפברואר בכ- 17 מיליארד שקל, ללא שינוי ריאלי בהשוואה לחודש המקביל בשנה שעברה.
גביית המסים הישירים (מס הכנסה, מסי מקרקעין ומס רווחי הון) ירדה בחודש שעבר בשיעור ריאלי של 5.8% בהשוואה לחודש המקביל בשנה שעברה והסתכמה בכ-8.5 מיליארד שקל. בחודשיים הראשונים של השנה ירדה גביית המסים הישירים בשיעור ריאלי חד-יחסית של 12.9%. גביית המסים משוק ההון עלתה בשיעור ריאלי 2.8% וההכנסות ממיסוי מקרקעין גדלו ריאלית ב- 11%.
מנתוני החשב הכללי מתברר עוד כי בגביית המסים העקיפים (מע"מ, מס קניה, מכס, מס על הדלק ועל הסיגריות ועוד) נרשמה בחודש שעבר עלייה ריאלית של 6.5%, והיא הסתכמה בכ-8.1 מיליארד שקל. בחודשיים הראשונים של השנה גדלה גביית המסים העקיפים בשיעור ריאלי של 4.4%. ההכנסות ממס ערך מוסף גדלו בפברואר בשיעור ריאלי גדול של 15.6%, בעיקר הודות להעלאת שיעור המע"מ ב- 1% בקיץ האחרון.