אין בועה בשוק המניות
הנטייה לחשוב שרמות השיא שבהם נסחרים המדדים בעולם מפתחות מצב בועתי - מוטעית
שוקי המניות, בעיקר בעולם, מטפסים בתקופה האחרונה בעקביות וחלק מהמדדים כבר רושמים רמות שיא היסטוריות. על רקע הסיכונים הלא מעטים, שכוללים סיכונים כלכליים ופוליטיים שחלקם גם התממשו לאחרונה, מתעורר הוויכוח האם השווקים אינם מתפתחים למצב בועתי בסיוע נדיב של הבנקים המרכזיים שמזרימים אליהם כמויות גדולות של כספים. בחינת הנתונים הכלכליים והטכניים מלמדת שלעליות שערים בשוקי המניות קיימות די הרבה סיבות אמיתיות.
התאוששות עולמית
הכלכלה העולמית נמצאת בתהליך התאוששות. ניכר שיפור די עקבי בארה"ב שמתפרס על פני תחומים רבים, החל מענף הנדל"ן דרך גידול באשראי ושיפור באיתנות הבנקים, הבראה הדרגתית במצבו של שוק העבודה האמריקאי, וגידול בצריכה הפרטית ובהשקעות החברות.
גם באסיה, ובפרט בסין, רואים שיפור בנתונים הכלכליים. שאר העולם נהנה מהצמיחה בארה"ב ובאסיה ודי תלוי בה. אפילו באירופה שמרכזת את הסיכונים העיקריים להתאוששות הכלכלית בעולם, מתחילים לזהות שיפור בתחזיות, הן של החזאים הפרטיים והן של הבנק המרכזי האירופאי שצופה התחלה של התאוששות במחצית השנייה של השנה.
ההתאוששות בפעילות הכלכלית ובשווקים נתמכת כמובן במדיניות סופר-מקלה של הבנקים המרכזיים, אך היא לא צפויה להשתנות כל עוד הכלכלה לא אוגרת מספיק כוחות כדי להמשיך ולהתקדם בלי ה"קביים" של הבנק המרכזי.
חוסן השוק האמריקאי
סך הרווחים המצטברים של החברות שמרכיבות את מדד S&P 500 כפול היום לעומת המצב בשנת 2000 וגבוה ב-20% לעומת הרווחים שהיו בשנת 2007, שנים בהן המדד כבר היה באותן רמות שיא אליהן הגיע היום. עובדה זו מלמדת שמבחינה כלכלית יש לשוק המניות האמריקאי תמיכה חזקה יותר מאשר בעבר.
בנוסף לאחרונה גדל מספר עסקאות המיזוגים והרכישות, בעיקר בארה"ב. לא רק שגדל מספר העסקאות, אלא שעלתה מאוד הפרמיה הממוצעת שמוכנות לשלם חברות כדי להשתלט על חברות אחרות. קופות המזומנים השמנות של החברות מסייעות לגידול בעסקאות. מוכנותן של החברות להוציא סכומים גבוהים משמעותית משווי השוק כדי להשתלט על חברות אחרות מעידה על כך שהן רואות פוטנציאל רווח ניכר בהשקעתן. בעבר, גידול בפרמיה הממוצעת בעסקאות מסוג זה היה סימן לעליות שערים בשוק המניות.
לא כל השחקנים נכנסו לשוק
השחקנים העיקריים של שוק המניות עדיין נמצאים מחוץ לשוק. משקל המניות בתיקים של המשקיעים המוסדיים בארה"ב עומד בממוצע על כ-40%, זאת לעומת המצב לפני המשבר של שנת 2008 כאשר משקל המניות עמד על כ-60%. גם הציבור האמריקאי, אם בהשקעה ישירה או דרך קרנות נאמנות, עדיין משתתף בשוק בצורה די הססנית לעומת התנהגותו בעבר.
כמו כן, השקעה במניות זאת גם שאלה של אלטרנטיבות. בגלל הריבית הנמוכה, פוטנציאל הרווח באפיקים אחרים כגון האג"ח הממשלתיות או הקונצרניות נמוך מאוד, והמשקיעים אף עלולים לרשום הפסדים ריאליים באפיקים אלו.
המשתנה המשפיע ביותר על שוק המניות הישראלי במגרש הגלובאלי של היום הינה התנהגות השווקים בחו"ל. ובכל זאת, אם בוחנים פרמטרים מקומיים בעלי השפעה על שוק המניות בארץ,כדאי לציין שבאופן די אחיד ויוצא דופן הממשלה המסתמנת הינה בעלת השקפה כלכלית ליברלית קפיטליסטית, לפחות על פי הצהרות המפלגות לפני ואחרי הבחירות. הכוחות שמרכיבים את הממשלה הם נגד העלאת מסים, נגד הגדלת גירעון, בעד הסרת חסמים ובעד מלחמה בריכוזיות. ניסיון העבר מלמד ששוק המניות היה בדרך כלל אוהד כלפי משנה כלכלית זו.