$
אלכס זבז

דרושים נגידים עצמאיים

העומדים בראש הבנקים המרכזיים בעולם חייבים לעמוד על שלהם כדי שסיכון האינפלציה לא יתממש

לא רק אצלנו צפוי להתחלף נגיד הבנק המרכזי בחודשים הקרובים. גם באנגליה, יפן, סין, הודו, רוסיה ואוסטרליה יבחרו נגידים חדשים לבנקים המרכזיים. בנוסף גם הנגיד האמריקאי יסיים את כהונתו השנייה בינואר הקרוב וההערכות מדברות על כך שלא ימשיך.

על פי ההתפתחויות בתקופה האחרונה, אפשר לשער שבראיונות שעורכים ראשי המדינות למועמדים לתפקיד הנגיד, נבחנים נגידים חדשים, בין היתר, על פי מידת נכונותם לשתף פעולה עם הממשלות ולוותר במידה מסוימת על העצמאות של הבנקים המרכזיים, ממנה נהנו בעשורים האחרונים. כלפי חוץ, כישורים אלה של הנגידים נקראים "היכולת לבצע צעדים אמיצים".

 

לאחרונה ניתן לראות סימנים מתרבים של ויתור - גלוי או סמוי, של הבנקים המרכזיים מעצמאותם לטובת מטרות שנמצאות בטיפול הגורמים הפוליטיים. כך, הממשלה בהונגריה החליטה לפני כשנה להתערב במדיניותו של הבנק המרכזי, הממשלה החדשה ביפן לחצה על הבנק המרכזי להעלות את יעד האינפלציה ולפעול בצורה אגרסיבית כדי לתמרץ את הכלכלה ובאנגליה כתב הבנק המרכזי בהודעת הריבית האחרונה שהוא יהיה מוכן לסבול חריגה מיעד האינפלציה לתקופה ממושכת כדי לא להפריע להתאוששות הכלכלה.

 

למעשה הבנק המרכזי באנגליה היה הראשון בעולם שוויתר באופן רשמי על השגת היעד המרכזי שמוטל עליו, כדי לסייע ליעדים שהשגתם בנסיבות הרגילות מוטלת בעיקר על הממשלה. כתוצאה מהמדיניות של הבנק המרכזי באנגליה האינפלציה אמורה להיות מעל ליעד הרשמי במהלך כ-4 שנים. עובדה זו מעמידה בספק את אמינות היעד ומשדרת מסר שלילי למשקיעי האג"ח.

 

גם הבנק המרכזי באירופה, שנחשב לשמרני ביותר לעומת עמיתיו, סטה מתחום אחריותו הישירה. למרות המיתון במשק האירופאי, הבנק לא ממשיך להוריד את הריבית וגם לא מזרים כסף, כמו הבנק האמריקאי או האנגלי. לעומת זאת, הבטחתו לרכוש אג"ח ממשלתיות בכמות בלתי מוגבלת בתנאי שהממשלות יעמדו בתנאים מסוימים, כורכת את צעדיו בצעדים שינקטו הפוליטיקאים.

 

 

היתרון הגדול של הבנקים המרכזיים בכלל, היא היכולת לבצע צעדים מהירים כדי למלא את המנדט הצר שניתן להם. חבירת הצעדים של הבנק המרכזי לצעדיהם של הפוליטיקאים פוגעת ביכולת להגיב במהירות להתפתחויות ולהשיג את המטרות העיקריות. הבנק האירופאי, כמו גם האנגלי, עלולים לגלות זאת בבוא עת.

 

המשבר הכלכלי גרם לכך שלבנקים המרכזיים יש יותר מדי מטרות. במקום לפעול במסגרת המנדט הצר שלהם ולדאוג לשמירה על האינפלציה, הם עסוקים בשמירה על היציבות הפיננסית, מנסים לזרז את הפעילות הכלכלית, להוזיל את עלויות המימון של הממשלה ואפילו לדאוג ליכולתה של הממשלה לעמוד בתשלומי החוב. ניסיון להשיג הרבה מטרות עם מעט כלים עלול לגרום לפספוס, בפרט של המטרה העיקרית של שמירה על יציבות המחירים. הבנקים המרכזיים מאמינים שהם יידעו להגיב בזמן לעלייה בסיכון האינפלציה, אך ריבוי תחומי האחריות, פגיעה בעצמאותם וחבירה לאינטרסים של גופים פוליטיים עלולים לסכן את יכולת התגובה שלהם.

 

ההתאוששות הכלכלית, שמוזנת מכמות עצומה של כספים שנשפכים אל השווקים, תחל לצבור תאוצה כאשר בראש הבנקים המרכזיים העיקריים בעולם יעמדו נגידים "אמיצים".

 

הבנקים המרכזיים עלולים להמשיך ולסגת בהדרגה מהעקרונות השמרניים ששירתו אותם שנים רבות, דווקא בעיתוי שבו נדרשת חזרה לדרכי פעולה מסורתיים. כתוצאה מכך, סכנת האינפלציה שממנה מזהירים בשנים האחרונות עלולה סוף סוף להתממש.

 

המשקיעים ערים לסיכון זה, ולכן אנו רואים לאחרונה שציפיות האינפלציה בשווקים בעולם החלו לעלות. אם סיכון האינפלציה יתממש, הוא עלול להזכיר לכולנו מדוע בשנות ה-70 וה-80 דאגו להעניק לבנקים המרכזיים עצמאות ולתת להם לפעול במסגרת מנדט צר של שמירה על יציבות המחירים.

 

הכותב הוא הכלכלן הראשי של דש בית השקעות.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x