ארבע תשובות לדרוש מחבס
הדיבידנד באפריל, אי הכרה במציאות הקשה והאם הרצל חבס יכניס את היד לכיס
- ב-2011 הכל נראה ורוד: הרצל חבס: "הסדר חוב? לא בבית ספרנו"
- חבס הולכת להסדר חוב: "ספק אם נוכל לעמוד בהתחייבויות למחזיקי האג"ח"
- מה ידעו נושאי המשרה בקבוצת חבס שברחו?
שאלה ראשונה: מה השתנה מאז יום חמישי שעבר?
להתרסקות של 45% של מניית חברת NSI, שבה מחזיקה חבס, חלק מכריע במצב הבעייתי שאליו נקלעה החברה. ירידת שווי השוק של המנייה לעומת שוויה בספרי חבס אילצה את החברה להגדיל את היקף הביטחונות הנזילים בגין האשראי שנטלה מהבנקים שמימנו את רכישתה, דבר שחסם בפני החברה את הדרך לגיוס הון חדש. זו גם הסיבה שהפגישות שקיים חבס בשבוע שעבר בהולנד העלו חרס והוא מצא את עצמו מול שוקת שבורה בניסיון לגייס אשראי חדש לחברה. אלא שהנהלת חבס ידעה היטב על מצבה הבעייתי של מניית NSI ועל הקושי לגייס אשראי חדש מהגורמים המממנים עקב קריסתה. מדוע אם כן הוציאה חבס ביום חמישי דיווח לבורסה שלפיו אין לה הסבר לקריסת ניירות הערך של החברה ומה קרה מאז יום חמישי ועד יום שלישי אז דיווחה החברה כי תתקשה לעמוד בהתחייבויותיה במועדן. אם בודקים מה קרה למניית NSI מאז מתברר כי היא איבדה קצת יותר מ־1%, בהחלט לא שינוי משמעותי שהפך את היוצרות.
שאלה שנייה: מה תענו למי שרכש את האג"ח ביום ראשון ושני?
ביום חמישי הוציאה חברת חבס דיווח לבורסה לפיו היא מבהירה שלא ידוע לה על שום סיבה שבגינה ניירות הערך של החברה קורסים. הודעה זו היוותה איתות הרגעה לכאורה למשקיעים תמימים שלא מחזיקים בטבלאות אקסל המנתחות את השפעת הצניחה במניית NSI בשנה החולפת על החברה.
חלק מאותם משקיעים שרכשו את האג"ח של חבס ביום ראשון ושני שלאחר הדיווח וודאי סברו שהם קונים את הנייר במחיר מציאה לאחר שמחיר האג"ח ירד בעשרות אחוזים בימים שקדמו לדיווח ולאור צפירת ההרגעה לכאורה ששיגרה החברה. והנה שלושה ימים לאחר הדיווח האמור מכריזה חבס על כך שתאלץ להגיע להסדר חוב עם מחזיקי האג"ח. כיצד יענה חבס למשקיעים הללו שהסתמכו על הדיווח האמור ויסביר להם לקראת חג הפסח המתקרב - מה השתנה בין יום חמישי ליום שלישי?
שאלה שלישית: מדוע חילקתם דיבידנד באפריל אשתקד?
אפריל 2012 היה המועד האחרון בו חילקה חברת חבס דיבידנד לבעלי מניותיה ובהם לבעלת השליטה, משפחת חבס בסך כולל של 12 מיליון שקל. לפי חישוב פשוט מניית NSI נסחרה באותה עת סביב מחיר של 7 יורו. עם מנטרלים את תשואת הדיבידנד של המנייה העומדת על כ־16%, המחיר המתואם של המניה נכון להיום עמד, אז על כ־6 יורו. משמעות הדבר שאפקטיבית מחיר מניית NSI ירד מאז מועד ההחלטה על חלוקת דיבידנד בשיעור של 10%-15% בלבד.
כיצד קרה שחברי דירקטוריון חבס סברו באפריל שהירידות החדות שהתרחשו במניית NSI קודם ההחלטה על חלוקת הדיבידנד לא צריכות למנוע את החלוקה. זאת, בעוד שירידה של 15% נוספים בלבד בשווייה גרמה להם להוציא דיווח לפיו החברה צופה כי תתקשה לעמוד בהתחייבויותיה? האם חלוקת הדיבידנד בוצעה מתוך הנחה (או אולי תקווה?) של חברי הדירקטוריון כי המנייה צפויה לעלות חזרה?
שאלה רביעית: האם הרצל חבס יכניס יד לכיס?
דיו רב נשפך בימים האחרונים בדברי ביקורת על התנהלותו של נוחי דנקנר, בעל השליטה בקבוצת אי.די.בי מול בעלי החוב שלו. אלא שדבר אחד היה ברור — נכסיו של דנקנר משועבדים ברובם לבנקים בגין הלוואות שלקח. לדנקנר אין הון אישי להזרים לטובת הסדר החוב. לעומת זאת, להרצל חבס יש הון אישי רב. אחת השאלות המעניינות ביותר שתעלה במשא ומתן מול מחזיקי האג"ח היא האם חבס יסכים להכניס יד לכיס ואם כן עד כמה עמוק. בהתחשב בהצהרות שחבס זרק לאויר רק לפני שנה וחצי ובהן "הסדר חוב? לא בבית ספרנו" או "אפשר לצפות שבעלי השליטה ייקחו אחריות" ו"ה־DNA שלי שונה. אני לא יכול להרשות לעצמי שחוב שלנו לא יכובד. אני כן הייתי מכניס ליד עמוק לכיס, אני לא אוכל ליות עם עצמי אחרת".