מה ידעו נושאי המשרה בקבוצת חבס שברחו?
שלושה דירקטורים עזבו את חבס מינואר. יום אחרי עזיבת השלישי, בשבוע שעבר, דיווחה החברה כי לא ידוע לה על אירוע שיכול להשפיע עליה באופן מהותי. האומנם?
מתחילת השנה נטשו את חבס שלושה נושאי משרה בכירים. נויה חבס, אחותו של בעל השליטה הרצל חבס, התפטרה מתפקידה כדירקטורית בחברה, אייל רגב סיים את כהונתו כמנכ"ל החברה־הבת, חבס USA, ואחרון אחרון חביב, יוסי רוזן, שכיהן כדירקטור מטעם משפחת עופר, התפטר אף הוא מתפקידו לפני שבוע.
- חבס הולכת להסדר חוב: "ספק אם נוכל לעמוד בהתחייבויות למחזיקי האג"ח"
- הסינדרום ההולנדי של הרצל חבס
- הרצל חבס על ההשקעה ב-NSI: "מחיר המניה לא משקף את ערך החברה"
עובדה מעניינת היא שיום אחרי התפטרותו של רוזן מהדירקטוריון של חבס החברה דיווחה כי לא ידוע לה על אירוע שיכול להשפיע עליה באופן מהותי. מעניין. האם יכול להיות שהדירקטורים ידעו משהו שהחברה לא ידעה? חבס דומה לספינה שעלתה על שרטון ונושאי המשרה בה ממהרים לברוח. להציל את נפשם.
אחריות הדירקטורים
אין כל ספק בכך שגריעתם של שלושת הברחנים ממצבת נושאי המשרה של החברה שמנוהלת על ידי רונן עקביה, תחסוך מהם את ייסורי העיסוק בהסדר החוב של חבס, אך אין בכך כדי להוריד ולו במעט מאחריותם למצבה של החברה. אחריות שבאה לידי ביטוי בנוגע להחלטות העסקיות של חבס, ולא פחות חמור מכך, ביחס לאופן שבו הוצגו הדו"חות הכספיים של החברה. בתרחיש שבו מחזיקי איגרות החוב של חבס יחליטו לתבוע את נושאי המשרה בחברה, שלושת הנוטשים לא יוכלו לחמוק מתביעה.
בהודעה של חבס מאתמול צוין שירידה משמעותית נוספת בשערי מניות NSI, שמוחזקות על ידיה, מטילה ספקות כבדים באשר ליכולתה של חבס לעמוד בהתחייבויותיה. אלא שהצניחה במניית NSI איננה בבחינת חדשה מרעישה. למעשה, חבס ציינה זאת בעצמה בדו"ח הרבעון השלישי של 2012. כבר לפני חצי שנה שווי האחזקה של NSI בספרים של חבס עמד על 166.7 מיליון יורו לעומת שווי שוק של 87.5 מיליון יורו בלבד. פער של 380 מיליון שקל, שמהווה כמעט 50% מהערך בספרים. אלא שההנהלה של חבס בחרה להישען על הערכת שווי שסייעה לה לחמוק מהפחתת ערך.
חלון ההזדמנויות שנסגר
את האשם המרכזי במצבה תולה חבס בירידות החדות בשערי ניירות הערך של החברה. מפתיע. במצגת של החברה מלפני פחות מארבעה חודשים נכתב בגאון: "אי־תלות בגיוס מקורות חדשים משוק ההון בשנתיים הקרובות". שנתיים? נסו חצי שנה. כפי הנראה בחבס הסתמכו על גיוס חוב חדש לצורך מיחזור החוב הישן. במילים אחרות, בועת האחזקה ב־NSI יכולה היתה להמשיך ולהתנפח, כל עוד חבס מצליחה לגייס חוב בשוק ההון.
בפברואר 2012 חבס הצליחה לגייס כ־55 מיליון שקל באמצעות הרחבה של אג"ח (סדרה 4), אולם הפעם הרכבת כבר יצאה לדרכה, וחבס נתקעה בתחנה. הזינוק שנרשם בתשואות האג"ח של חבס קלקל להרצל את התוכניות. דווקא כשהשוק התחיל להתעורר והמוסדיים חזרו להשתתף בהנפקות, חלון ההזדמנויות של חבס נסגר.
היעדר נגישות לגיוסים בשוק ההון היא בשורת איוב עבור הרצל חבס וחבורתו. אולם העובדה שחבס לא הצליחה לגייס כספים נוספים מנעה מציבור המשקיעים מפח נפש גדול יותר בעתיד.