האם סלאם פיאד בדרך החוצה?
המתיחות בין היו"ר אבו מאזן לראש הממשלה סלאם פיאד הגיעה לשיא עקב התפטרותו של שר האוצר
אבו מאזן שהה אז בירדן ורתח מזעם. הוא פרסם מיד הודעה שהוא לא מקבל את ההתפטרות, והורה לקסיס להמשיך להשתתף בישיבות הממשלה. היחסים בין אבו מאזן לפיאד כבר ידעו עליות ומורדות, אולם המחלוקת הנוכחית נראתה כה חריפה, עד שכמה עיתונאים רמזו כי פיאד עומד להתפטר או להיות מפוטר, ושאבו מאזן יחליף אותו. אבו מאזן חזר רק אתמול מפגישה עם פוטין ברוסיה, וקרוב לוודאי שידחה את הטיפול בנושא עד סיום ביקורו בארץ של הנשיא אובמה.
הרקע האמיתי לסכסוך הוא מצב הרשות
על פי החוקה הפלסטינית ראש הממשלה מוסמך לקבל התפטרות של שר רק לאחר התייעצות עם היו"ר, ובמשרדו של אבו מאזן טוענים כי פיאד לא עשה זאת. עם זאת, מעבר למחלוקת על הסמכויות, ברור שהרקע האמיתי לפרשה הוא התפוררות הממשל הפלסטיני השקוע בחובות גדולים, בלי שמסתמן פתרון כלשהו.
הבנק העולמי פרסם בשבוע שעבר דו"ח קודר על מצבה של הכלכלה הפלסטינית, המראה כי הגירעון האדיר בתקציב הרשות עמד על כ־6.5 מיליארד דולר ב־2012 - חריגה של 55% מהתכנון המקורי. בנוסף לכך שיעור האבטלה רשם עלייה מדאיגה של 5%, ועמד על כ־23%. את האחריות למצב מטיל הבנק לא רק על הפלסטינים, אלא גם על מדינת ישראל. הבנק קבע כי חלק מהבעיות נגרמו מהמגבלות שמטילה ישראל על הפעילות בשטחים, ובהן המשך השליטה הישראלית בשטח C, המהווה 60% משטח הגדה המערבית, והמצור החלקי הממושך על עזה.
פיאד אהוד על האמריקאים
המשבר הכלכלי ברשות הפלסטינית איננו תופעה חדשה - גם בשבוע שעבר נמשכו השביתות במשק, ושוב חל עיכוב בשכר עובדי המגזר הציבורי. אולם כעת, ייתכן שהסכסוך בצמרת השלטון הרשות יוביל לשינויים בהרכב הממשלה, שיבוצעו לאחר עזיבתו של אובמה.
הסכסוך עם אבו מאזן החליש את מעמדו של פיאד, האהוד על האמריקאים - לפיאד רקע מקצועי ארוך השנים בבנק העולמי בוושינגטון. גם שרי הממשלה האחרים מונו על רקע מקצועי, ולפיכך תפקודה של ממשלת פיאד כ"ממשלת מומחים" מקוממת את הפוליטיקאים של תנועת הפתח, שהורחקו מהמשרות השלטוניות. פעילי הפתח דורשים מאבו-מאזן לפטר את ממשלת המומחים ולחדש את ממשלת הפתח. אולם, במקרה כזה קיים חשש להמשך התמיכה האמריקאית בממשלה ברמאללה.
לפי החוקה הפלסטינית, רה"מ מוסמך לקבל התפטרות של שר רק לאחר התייעצות עם היו"ר, ובמשרדו של אבו מאזן טוענים כי פיאד לא עשה זאת