$
בארץ

סילבן שלום: "צפוי גידול עצום במאגרי האנרגיה של ישראל בחודשים הקרובים"

שר האנרגיה והמים החדש שיושבע הערב, מעריך כי למהלך זה וכן לייצוא הגז תהיה השפעה אדירה על חיי כלל אזרחי ישראל

ליאור גוטמן 17:5018.03.13

בעוד חודשים אחדים אנו צפויים לגידול עצום במאגרי האנרגיה של ישראל ואולי אפילו יצוא גז אם ניתן לכך יד. למהלכים אלו יהיו השפעה אדירה על חיי כלל אזרחי ישראל - כך התבטא היום לראשון שר האנרגיה והמים הנכנס סילבן שלום.  

 

שר האנרגיה החדש, שהתראיין בנושא לגלי צה"ל, התייחס בדבריו גם למצוקה של חברת החשמל ואמר שהוא מכיר את משק החשמל בישראל עוד מתקופה אחרת. "אנשים שוכחים, אבל אני הייתי בסוף שנות ה-80 מנכ"ל משרד התשתיות (שמו הקודם של משרד האנרגיה - ל"ג) תחת השר מודעי, ובתחילת שנות ה-90 כיהנתי כיו"ר דירקטוריון חברת החשמל", אמר.

 

שלום סירב לומר אם בכוונתו לצמצם את מספר תאגידי המים וביקש להיכנס למשרד בצורה חלקה וללמוד את החומר בטרם הוא יוצא בהצהרות.

 

המשימות של השר החדש

 

אחת המשימות הראשונות ששלום יצטרך לטפל בהן היא נושא יצוא הגז, פעולה שהוסדרה חלקית במסגרת מסקנות ועדת צמח. מדוע למדינה חשוב לייצא את הגז? גביית המסים הגבוהים מיצחק תשובה ועמיתיו תלויה במשימה אחת - שבעלי מאגרי הגז בכלל ימכרו את הגז וזה לא משנה אם לשוק המקומי או לשוק זר. מאחר והשוק המקומי "רווי" וכלל עסקאות הגז הגדולות נחתמו ואושרו לתקופה של 15 שנה, השארת הגז באדמה מבלי לייצא אותו לא תכניס כסף לקופת המדינה.

 

קידוח תמר (ארכיון) קידוח תמר (ארכיון) צילום: אלבטרוס

 

לפיכך, רק מכירה של גז לגורם זר תניב למדינה הכנסות כל שהן. החשבת הכללית באוצר העריכה ביולי האחרון את סך התקבולים ממכירת גז בכ-550 מיליארד שקל לאורך כל חיי המאגר (מעל ל-30 שנה). מדובר בהון עתק שיכול לשמש את המדינה למגוון תחומים, כגון חינוך או רווחה, ובתנאי אחד - שמישהו ימכור אותו למישהו אחר. לפיכך, שלום יצטרך לאזן בין הקביעה שמשאבי הטבע שייכים לכלל האזרחים לבין הצורך לפנות אפיק השקעה לתעשיית הגז, שרק מחכה להחלטות הייצוא.

 

נושא שני ששר האנרגיה יצטרך להידרש אליו הוא הרפורמה בחברתה חשמל. ח"כ יצחק כהן, סגנו של שר האוצר היוצא יובל שטייניץ, כבר הגיע למתווה הפרטה מוסכם, אולם רשות החשמל מתנגדת למהלך בשל חשש לפגיעה בתחרות.

 

ממידע שהגיע ל"כלכליסט" עולה שהנהלת חברת החשמל כמעט והתחננה בפני משרדי הממשלה לכלול את הרפורמה בחברת החשמל כסעיף בהסכמים הקואלציונים, אולם הבקשה נפלה על אוזניים ערלות. כך או כך, חברת החשמל משוועת לשינוי ארגוני, ועם כניסת יצרני החשמל הפרטיים היקף ההתחייבויות שלה ישאר מעל ל-70 מיליארד שקל, אולם היקף ההכנסות שלה בסוף 2013 יצנח ב-12%. התוצאה: לאורך זמן תתקשה החברה לספק חשמל אמין, ומחיר הרפורמה שם יגדל פי כמה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x