$
בארץ

הריבית נותרה ללא שינוי; "חריגה בגירעון עשויה להביא להעלאתה"

לפי מחלקת המחקר בבנק ישראל, הריבית צפויה להישאר ברמה של 1.75% בשנה הקרובה; עוד העריכה כי התוצר ב-2013 יצמח ב-3.8%. בבנק אומרים כי על הממשלה לבצע השנה קיצוץ של 13 מיליארד שקל

תומר אביטל 17:3024.03.13

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל הותירה את ריבית אפריל ומאי ללא שינוי, על 1.75%. בתחזית מקרו-כלכלית של חטיבת המחקר שפורסמה במקביל נכתב כי "הריבית צפויה להישאר ברמה זו במשך השנה הקרובה". להערכת חטיבת המחקר, בשנה הקרובה צפוי שיעור האינפלציה להסתכם ב-1.7%. 

זו הפעם הראשונה שהריבית נקבעת לחודשיים. זאת עקב החלטת הוועדה המוניטרית שלפיה לא יתקבלו החלטות ריבית אחרי ראש השנה ואחרי פסח בגלל מיעוט הנתונים, ובתקופות אלו הריבית תישאר על כנה במשך חודשיים.

 

הריבית במרץ ובפברואר עמדה כאמור על 1.75%, זאת לאחר שלפני שלושה חודשים הפחית בנק ישראל את הריבית ב-0.25%. ב-18 החודשים האחרונים הפחית את הריבית במשק שש פעמים בשיעור מצטבר של 1.5%.

 

 

בהודעה שפרסם בנק ישראל הערב (א') נמסר כי "ההחלטה להותיר את הריבית לחודשים אפריל - מאי ללא שינוי עקבית עם מדיניות ריבית שנועדה לבסס את האינפלציה בתוך יעד יציבות המחירים של 1% עד 3% ב-12 החודשים הקרובים, ולתמוך בצמיחה תוך שמירה על היציבות הפיננסית. תוואי הריבית בהמשך תלוי בהתפתחויות בסביבת האינפלציה, בצמיחה בישראל ובכלכלה העולמית, במדיניות המוניטרית של הבנקים המרכזיים העיקריים ובהתפתחות שער החליפין". בבנק הדגישו כי "חריגה בגירעון הממשלתי עלולה לגרור עלייה בשיעורי הריבית".

  

בבנק הסבירו כי הגורמים העיקריים להחלטה הם סביבת האינפלציה המשתקפת מעליית המחירים בפועל (1.5%) ומהציפיות לשנה קדימה (1.8%) שנותרה יציבה, וכן "האינדיקטורים המעודכנים לפעילות המשק בחודש פברואר שמצביעים על המשך הסימנים לשיפור שהחלו בחודש ינואר, אך עדיין מוקדם לקבוע אם מדובר בתפנית חיובית". לפי הערכת חטיבת המחקר של הבנק, צמיחת התוצר ב-2013 וב-2014 צפויה לעמוד על 3.8% ו-4% בהתאמה, ,בהנחה שהפקת הגז מקידוח תמר תחל כמתוכנן.

 

נגיד בנק ישראל סטנלי פישר נגיד בנק ישראל סטנלי פישר צילום: עטא עוויסאת

 

בבנק הדגישו כי אחד ממקורות אי הוודאות ביחס להתפתחויות במשק הוא המדיניות הפיסקאלית של הממשלה: "בחינת ההתחייבויות התקציביות שכבר נקבעו מעלה שכדי לעמוד בכלל ההוצאה, על הממשלה לבצע השנה קיצוץ של כ-13

מיליארד שקל (שהם כ-1.3% מהתוצר) בהתחייבויות. גם לאחר קיצוץ זה מדובר בהרחבה ריאלית של כ-4.5% ביחס לתקציב 2012. חריגה בגירעון הממשלתי עלולה לגרור עלייה בשיעורי הריבית העומדים בפני המשק".

 

עוד תרמה להחלטה, לדברי הבנק, העובדה כי התמונה המקרו כלכלית בכלכלה העולמית מעורבת. "ישנם סימני ההתאוששות בכלכלת ארה"ב, ואילו באירופה נמשכת ההאטה. עם זאת נראה שפחתו הסיכויים להתממשות משבר שגרמו לרמת אי ודאות גבוהה בשנה שעברה". עוד נכתב כי "קצב עליית מחירי הדירות ממשיך לעלות, וב-12 החודשים שהסתיימו בינואר עלו מחירי הדירות ב-8.6% לעומת 6.7% ב-12 החודשים שהסתיימו בדצמבר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x