"פישר לא הוריד את הריבית בגלל מחירי הדיור והיעדר תקציב ממשלתי"
בנק ישראל הותיר את הריבית למרות ציפיות רוב הכלכלנים כי הבשילו התנאים להורדת ריבית. "קיימת בעיה מסוימת בשקיפות של בנק ישראל בתהליך החלטת הריבית"
החלטתו של פישר להשאיר את הריבית התקבלה על אף מדדי המחירים הנמוכים שפורסמו לאחרונה והמדדים הצפויים בחודשיים הבאים. "אי הורדת הריבית היום מעלה את ההסתברות להורדת ריבית בחודש הבא. אלא אם נראה שהממשלה החדשה איננה מצליחה להסכים על מסגרת קיצוץ התקציב", סיכמו בהראל.
"בעיה של שקיפות"
האסטרטג ראשי בקבוצת איילון, יניב פגוט, אמר כי "על אף הציפיות בשוק להפחתת ריבית והסיבות שלכאורה מצדיקות אחת שכזו, האיום המתגבר מפני התנפחות בועת הדיור מחייב זהירות יתרה של הבנק ולפיכך טוב עשה בנק ישראל שבחר להמתין חודש נוסף ואולי אף יותר, בטרם יחדש את תהליך הפחתת הריבית".
על אף סימני ההאטה הגוברים במשק והאינפלציה שהתפוגגה, באיילון מזכירים כי מחיר הטעות של ליבוי מחירי הדיור הוא כבד ולכן כדאי לנקוט במשנה זהירות. "קיימת בעיה מסוימת בשקיפות של בנק ישראל בתהליך החלטת הריבית. מצב זה הופך כל החלטת ריבית לטוטו פרוע. בנק ישראל צריך לשפר את ניהול הציפיות של הפעילים בשווקים כמקובל אצל הבנק המרכזי האמריקאי", אמר פגוט.
"הריבית לא תרד עוד"
לפי רונן מנחם ממזרחי טפחות, הותרת הריבית הינה הגיונית ואף צודקת. "לא היה מקום שהריבית תרד, בהיתן סימני השאלה בתחום הדיור והגירעון בתקציב. בנק ישראל הראה לאחרונה כי הוא חושש שהגירעון יהיה גבוה משמעותית מהמתוכנן ונראה כי אינו מתעלם מכך שמלאכת הקמת הקואליציה מורכבת ואורכת זמן".
לגבי הפעילות הכלכלית, מנחם ציין כי בנק ישראל כנראה מודאג פחות וכבר בהודעת הריבית הקודמת הסביר כי הסיכון להחרפת המשבר בחו"ל פחת. "בד בבד אומר בנק ישראל כי האינפלציה לשנה קדימה נמצאת מעט מתחת למרכז היעד כלומר – לשיטתו היא אינה נמוכה מדי. בנק ישראל הוכיח כי הצעדים בתחום המשכנתאות ננקטו כדי לטפל בשוק זה נקודתית ולא כתירוץ, או צעד מקדים, לירידת ריבית. הריבית לא תרד עוד וכי לקראת סוף השנה ואולי אף קודם תישקל עלייה שלה", סיכם מנחם.
"הקרב הוא בין הנדל"ן לדולר או בין בועת הנדל"ן למלחמת המטבעות העולמית, שני המרכיבים סותרים זה את זה בהחלטת בנק ישראל", אמר גולן ספיר משנה למנכ"ל סיגמא. "המשך ניפוחה של בועת הנדל"ן בכסף זול מעודדת השארת הריבית על כנה ואולי אפילו מסמנת את מועד תחילת העלאות הריבית. מאידך, שער החליפין (שקל) הקורס הולך ומקשה על היצואנים. גם כך היצוא הישראלי הוא המרכיב החזק בצמיחת התוצר הנדרש כל כך לשמירה על גרעון סביר. יצוא זה נפגע מהמיתון הכבד ביבשת היצוא מס' 1 - אירופה. ברור שדווקא ריבית נמוכה יותר, תמנע השקעות לצורך מרווח מטבעות בישראל ותתרום להיחלשות השקל מול הדולר שזהו אינטרס לאומי ישראלי כחלק ממאבק המטבעות הגלובלי ותקל על היצוא".