$
בארץ

האוצר מציע לצמצם את הטבות המס בקרנות ההשתלמות

ל"כלכליסט" נודע שבאוצר ירדו מהכוונה לבטל את הפטור ממס בקרנות ההשתלמות וגיבשו הצעה שתפגע פחות בחוסכים. לפיה, המשכורת המירבית לקבלת הטבות המס תהיה נמוכה מהתקרה של 16 אלף שקל הנהוגה כיום. נשקל גם צמצום הפטור ממס בהגרלות

אמנון אטד 07:0107.04.13

על רקע החשש מעימות גלוי עם ההסתדרות בשל הכוונה לבטל לחלוטין את הפטור ממס הכנסה בקרנות ההשתלמות גיבש משרד האוצר הצעה חלופית, שתפגע פחות בחוסכים באפיק זה. על פי הצעה זו תרד תקרת ההטבה שבגינה זכאים עמיתי הקרנות לפטור ממס. תקרת ההטבה מתייחסת להפרשת המעביד לקרן ההשתלמות עבור העובד, וכיום היא ניתנת עד למשכורת מירבית של 15,712 שקל בחודש - פעמיים "תקרת השכר לצורכי תשלום תוספת יוקר". 

מטרת ההצעה החדשה, שגם לה צפויה ההסתדרות להתנגד, היא לצמצם את היקף הפטור הקיים ולהגדיל כך את ההכנסות ממסים וגם להפוך את הטבת המס הקיימת לפרוגרסיבית יותר. על פי נתוני האוצר, רק 37% מכלל השכירים במשק נהנים כיום מהטבת המס בקרנות ההשתלמות.

 

הצעה נוספת שהאוצר שוקל להגיש לאישור הממשלה והכנסת במטרה להגדיל את הכנסות המדינה ממסים היא הקטנה של תקרת הפטור ממס בגין זכיות בהימורים, בהגרלות ובפרסים. המס על הכנסות אלה, בשיעור קבוע של 25%, הוטל לראשונה במסגרת תוכניתו של שר האוצר לשעבר בנימין נתניהו בשנת 2003. המס חל על זכיות של תושבי ישראל בארץ ובחו"ל ועל זכיות של תושבי חוץ בארץ. תקרת הפטור, שסכום זכייה מתחתיה לא מחויב בתשלום מס, עודכנה מאז כמה פעמים, וכיום היא מסתכמת ב־60,720 שקל. על פי ההצעה המתגבשת באוצר, תקרת הפטור ממס תרד ל־30–40 אלף שקל.

 

שר האוצר יאיר לפיד שר האוצר יאיר לפיד צילום: רויטרס

 

למלחמת החורמה שמנהל משרד האוצר בהטבות המס הגלומות בהשקעה בקרנות ההשתלמות יש היסטוריה ארוכה. לפני יותר מחמש שנים ניסה שר האוצר בממשלת אולמרט רוני בר־און לבטל את ההטבה. התנגדות ההסתדרות למהלך המתוכנן עוררה אז סערה תקשורתית, ובר־און נאלץ לחזור בו מיוזמתו. יורשו בתפקיד יובל שטייניץ העלה לפני ארבע שנים הצעה משלו, מרוככת יותר, וגם היא נפלה ברגע שההסתדרות אמרה את דברה.

 

לפי הצעת הפשרה של שטייניץ אמור היה הפטור ממס הכנסה בקרנות ההשתלמות להתבטל רק עבור בעלי השכר הגבוה, אלה ששכרם החודשי ברוטו עולה על 24 אלף שקל (פי שלושה מהשכר הממוצע במשק). לדברי האוצר, קרן ההשתלמות נותרה אפיק החיסכון היחיד שמעניק הטבות מס, אף שהוא אינו חיסכון לגיל הפרישה. הטבת המס הגלומה באפיק חיסכון זה גורעת בכל שנה מקופת המדינה הכנסות בהיקף עצום של כ־2.4 מיליארד שקל. לטענת אנשי האוצר, ביטול פטור זה ימנע את הצורך בהעלאת מסים אחרים, למשל העלאת שיעור המע"מ ביותר מ־0.5%. על פי חישובי האוצר, הנהנים העיקריים מהטבת מס זו הם שלושת העשירונים העליונים בקרב השכירים, בעיקר עובדי המגזר הציבורי. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x