$
בארץ

גולן פלסטיק משלמת בדנמרק 25% מס; ובישראל? רק 10%

יצרנית הצינורות מקיבוץ שער הגולן נהנית משיעורי המס הנמוכים שהמדינה מאפשרת לה לשלם, אך אינה נרתעת מלפעול גם במדינות שבהן שיעורי המס החלים עליה גבוהים משמעותית. מנכ"ל החברה: "המדינה צריכה לעודד את התעשייה הישראלית"

הדר קנה 06:5715.04.13

גולן פלסטיק, יצרנית מערכות הצנרת מקיבוץ שער הגולן, משלמת בישראל מס בשיעור של כ־10%, בעוד שבדנמרק שיעורי המס החלים עליה הם כ־25% - כך עולה מהדו"חות הכספיים של החברה.

הבדיקה נערכה במסגרת פרויקט שעורך "כלכליסט" לבחינת שיעורי המס שמשלמות חברות ישראליות בחו"ל לעומת שיעורי המס שהן משלמות בישראל. היא נועדה לבחון אם יש בסיס לטענה שלפיה ללא הטבות המס המוענקות לחברות ישראליות במסגרת החוק לעידוד השקעות הון, הן יעזבו את הארץ. לפחות במקרה של גולן פלסטיק, נראה שהסיכוי לכך נמוך.

 

גולן פלסטיק גולן פלסטיק צילום: אביהו שפירא

 

החברה, שנחשבת לאחת היצרניות הגדולות בעולם של מוצרי פלסטיק לבנייה, מחזיקה במפעל בעמק הירדן ובחברה־בת בדנמרק (קיימת פעילות נוספת בהיקף זניח ברוסיה ובארה"ב). החברה שבשליטת קיבוץ שער הגולן הונפקה בבורסה בינואר 2005 והפכה לציבורית.

 

מבדיקת דו"ח החברה עולה כי עיקר פעילותה של החברה מתקיים בישראל, שבה היא משלמת את עיקר מסיה. בשל ההבדלים בין היקפי הפעילות בארץ ובעולם שיעור המס האפקטיבי הממוצע שמשלמת החברה הוא 12.8%.

 

 

אף שמס החברות בישראל עומד על 25%, חוק עידוד השקעות הון מאפשר תשלום מס מופחת. מתווה החוק ההדרגתי קבע שב־2012 שיעורי המס יעמדו על 10% לחברות יצואניות מהפריפריה ו־15% לחברות יצואניות ממרכז הארץ כשהשיעורים יירדו בהדרגה עד לשיעור של 12% ליצואניות מהמרכז ו־6% בפריפריה ב־2015.

 

עודד שביט, מנכ"ל גולן פלסטיק, הסביר ל"כלכליסט" מדוע לדעתו הטבות המס בישראל אינן מוגזמות: "בשביל לשלם מס הכנסה צריך להרוויח. אנחנו כיצואנים צריכים להתחרות ביצואנים ברחבי העולם, והיכולת שלנו הולכת ונשחקת בגלל שהתשומות שלנו בשקלים עולות וההכנסות שלנו ביורו ודולר יורדות. זה מביא למצב ששולי הרווח שלנו יורדים בצורה משמעותית. מעבר לכך יש גם משבר עולמי שמעמיד קשיים נוספים. לדעתי, המדינה צריכה לעודד את התעשייה הישראלית. אם יעשו זאת דרך המס או דברים אחרים זה לא ממש משנה, אבל צריך לזכור שתעשיות כמו גולן פלסטיק עושות הרבה לטובת המשק הישראלי, אם זה ביכולת להעסיק עובדים, בקניין הרוחני שאנחנו מייצרים וגם במסים".

 

עד כה הנימוק המרכזי של האוצר להענקת הטבות המס במסגרת החוק היה להשאיר את ישראל תחרותית מול העולם, אלא שבסוף השבוע האחרון הציג האוצר עמדה שונה, התומכת בהגדלת שיעורי מס החברות שמשלמות יצואניות ממרכז הארץ שנהנות משיעורי מס מופחתים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x