פמס משלמת 39% מס בארה"ב ו־15% בארץ
יצרנית חומרי הגלם לציוד מיגון פועלת גם בארה"ב ובבריטניה ומשלמת שם מס הגבוה עד פי 2 משהיא משלמת בישראל
חברת המיגון פמס משלמת בישראל מס בשיעור 15% בעיקר בשל הטבות מתוקף חוק עידוד השקעות הון, לעומת שיעורי מס של כ־39% בארה"ב ו־24.5% באנגליה, כך עולה מבדיקת הדו"חות הכספיים של החברה.
הבדיקה נערכה במסגרת פרויקט "כלכליסט" לבחינת שיעורי המס שמשלמות חברות ישראליות בחו"ל מול שיעורי המס שהן משלמות בישראל. מטרת הפרויקט היא לבדוק אם יש בסיס לטענה שללא הטבות מס לחברות ישראליות, הניתנות במסגרת החוק לעידוד השקעות הון, ישראל לא תהיה תחרותית בהשוואה למדינות העולם והחברות עלולות לעזוב את הארץ.
"כלכליסט" בחן עד כה דו"חות של חברות שונות ומצא כי שיעורי המס שהן משלמות בישראל נמוכים משמעותית משיעורי המס במדינות האחרות בעולם, בהן כיל, מכתשים אגן, פרוטרום ופלסאון.
ההפרשים המשמעותיים בשיעורי המס שמשלמת פמס - 15% בישראל לעומת ממוצע של כ־32% מס בעולם (ממוצע של ארה"ב ואנגליה) — מלמדים על מדיניות המיסוי המקלה על חברות בישראל, הן באמצעות שיעורי מס סטטוטוריים נמוכים ביחס לעולם (מס החברות בישראל הוא 25%) והן באמצעות הטבות מס גדולות עוד יותר לחברות שפעילותן (או חלק ממנה) נהנית מהחוק לעידוד השקעות הון, המאפשר לשלם מס חברות מופחת.
פמס שבשליטת דניאל בלום, עוסקת בפיתוח וייצור אריגים המשמשים כחומר גלם בתעשיית המיגון האישי ומיגון כלי רכב ותחבורה. היא החלה לפעול בשנת 1986 כחברה פרטית והפכה ציבורית ב־1992. החברה והחברות הבנות שלה שפועלות בארה"ב ובבריטניה, עוסקות בענף המיגון והבליסטיקה ובמסגרת זו עוסקות בפיתוח, ייצור, שיווק ומכירה של חומר גלם בתעשיית המיגון כנגד איומים בליסטיים, המיוצר מסיבים סינתטיים שונים.
מדו"חות החברה עולה כי היא אכן מנצלת את הטבות המס הניתנות לה מתוקף חוק עידוד השקעות הון. לפי מתווה החוק ההדרגתי נקבע שב־2012 שיעורי המס יהיו 10% לחברות יצואניות מהפריפריה ו־15% לחברות יצואניות ממרכז הארץ, והשיעורים יירדו בהדרגה עד ל־6% ליצואניות מהפריפריה ול־12% ליצואניות מהמרכז ב־2015.
עד כה הנימוק המרכזי של האוצר להענקת הטבות המס במסגרת החוק היה להשאיר את ישראל תחרותית מול העולם, אלא שלאחרונה הציג האוצר עמדה שונה, התומכת בהגדלת שיעורי מס החברות שמשלמות יצואניות ממרכז הארץ, הנהנות היום