טיוטת חוק ההסדרים: מכבי וכללית יוגבלו בהפניות חולים לבתי החולים הפרטיים
הטיוטה חושפת תוכניות מצומצמות בלבד להגבלת הפעילות של הרפואה הפרטית אך כאלו שעדיין ישפיעו אל השירותים שמקבל הציבור
קופות החולים כללית ומכבי יוגבלו ביכולתן להפנות חולים אל בתי החולים הפרטיים שבבעלותן. כך עולה מטיוטת חוק ההסדרים שעתיד להגיש בחודש הבא משרד האוצר לאישור הממשלה והכנסת.
- קופות החולים: להנחיות משרד הבריאות במיליארד שקל אין כיסוי תקציבי
- "לישראל אין כלים לקיים מערכת בריאות בלי רפואה פרטית"
צעד זה, יחד עם צעדים נוספים, מקווים באוצר, יעזור לצמצם את ההוצאה הלאומית על רפואה פרטית, שעומדת כיום על כ-38% מכלל ההוצאה הלאומית על בריאות.
יש מעט דברים בהם מוצאים אנשי משרד האוצר תמימות דעים אל מול משרד הבריאות, אך נדמה כי לפחות בכל הנוגע לרפואה הפרטית, שני הצדדים סבורים כי נזקיה גדולים מהתועלת שבה. אולם, לפחות מהטיוטה לא עולים שינויים דרמטיים בהגבלת האפשרות להשתמש בביטוחים הפרטיים, אך לא מן הנמנע כי תוספות אלו ייכנסו לטיוטה הסופית של ההצעה.
אחד הדברים המדאיגים את שני המשרדים הוא הגידול הניכר בהיקף הפעילות של בתי החולים הפרטיים, בעיקר הכוונה לרשת אסותא שבבעלות מכבי ולהרצליה מדיקל סנטר שבבעלות הכללית. הגידול בא לידי ביטוי בין השאר בייקור המחיר של הפרוצדורות הרפואיות השונות. מחקר של פרופ' דב צ'רניחובסקי מאוניברסיטת בן גוריון מצא כי בשנים 2009-1995 עלו מחירי הרפואה הפרטית ב-91%, לעומת 79% ברפואה הציבורית, שבה גם גדלו ההיקפים של השירותים. צ'רניחובסקי הגדיר זאת כ"אבדן שליטה על הוצאות המערכת ויעילותה".
לכך מנסה האוצר לתת כמה פתרונות, שאחד מהם הוא הפסקת השליטה של הקופות בבתי חולים פרטיים. הפתרון השני הוא להגביל את האפשרות של קופות החולים לרכוש שירותים מבתי החולים הפרטיים, כאשר הכוונה בעיקר לשירותים הכלולים בסל הבריאות, כלומר לא שירותים הנרכשים באמצעות הביטוחים המשלימים.
באסותא רמת החייל שירותים שכאלו מהווים כמחצית מהכנסות בית החולים. כך, קופת החולים רוכשת עבור חולה שלה שירותים רפואיים באסותא באמצעות מה שמוכר כטופס 17, כמו שהיא רוכשת לו שירותים באיכילוב או סורוקה. האוצר מציע להסמיך את שרי האוצר והבריאות לקבוע תקרת צריכת שירותי אשפוז של הקופות בבתי החולים הפרטיים, בדומה לזו שקיימת בבתי החולים הציבוריים. עם זאת, האוצר גם מגדיר ברירת מחדל, לפיה תחול מגבלת התפתחות הכנסה על בתי החולים הפרטיים שמוכרים שירותים לקופות. ההגבלה תהיה שאסור לקופה לרכוש יותר שירותים מאשר בסכום אותו רכשה בשנה שעברה, בהתחשב בהתייקרות הטבעית של השירותים וגידול של 1.2% באוכלוסייה.
הגבלת הפעילות הפרטית בבתי החולים הממשלתיים
באוצר חשבו על צעד נוסף, שלישי, והוא כי מעתה לא תותר התחשבנות של החולה אל מול הרופא הפרטי שמטפל בו בבית חולים פרטי, אלא רק באמצעות תיווך של בית החולים. צעד זה נועד גם הוא לצמצם את האפשרות של רופאים למכור לחולים שירותים רפואיים שהחולה לא בהכרח צריך.
כמו כן, מציעים אנשי האוצר לבצע הפרדה ניהולית וארגונית בין בתי החולים הממשלתיים לבין תאגידי הבריאות שלידם, הנמצאים בבעלותם אך מתנהלים כחברה פרטית המספקת שירותי רפואה אחר הצהריים באמצעות תשתיות בית החולים עצמו. הכוונה היא בעיקר לבתי החולים איכילוב ושיבא, בהם התאגידים הם גדולים יחסית ובהם מתבצעת גם לא מעט פעולות פרטיות באמצעות הביטוחים המשלימים או הביטוחים הפרטיים של חברות הביטוח.
בין השאר, מציע האוצר שמנכ"ל משרד הבריאות יקבע תקרה לשיעור ההכנסות של תאגיד הבריאות כחלק מהכנסות בית החולים עצמו, על מנת להגביל את הפעילות הפרטית בבית החולים.
ביטול המונופול של משרד הבריאות
המחלוקת הגדולה בין משרדי האוצר והבריאות היא בנוגע לרפואה הציבורית. זה זמן רב מצדדים באוצר בעמדות של קופות החולים אל מול בתי החולים, שכן הטיפול במרפאות הוא זול יותר ולעיתים גם טוב יותר ממה שניתן לקבל בבית החולים.
הצעת האוצר היא לאסור על משרד הבריאות לנהל את המשא ומתן על המחיר שבו הקופות ירכשו שירותים מבתי החולים בשם יותר מבית חולים אחד. המשרד הוא גם הבעלים של בתי החולים הממשלתיים, ולכן , כותבים אנשי האוצר, קיים חשש שהוא יעשה שימוש בכוחו המונופוליסטי כדי להעלות את הכנסות בתי החולים על חשבון הקופות.
זו לא הדרך היחידה בה מנסה משרד האוצר להחליש את השליטה של משרד הבריאות על בתי החולים הממשלתיים. סעיף אחר בחוק ההסדרים קובע כי מנהלי הכספים של בתי החולים יהיו החל מינואר 2014 עובדים של החשב הכללי ולא של בתי החולים, כלומר יהיו כפופים למשרד האוצר, כמו שקורה במשרדי הממשלה, ולא למנהלי בתי החולים.