איחוד מערכות הגבייה עם מס הכנסה עלול לסכן את עצמאותו של ביטוח לאומי
האיחוד מוצע במסגרת טיוטת חוק ההסדרים. מטרתיו הרשמיות הן להפחית את הנטל הבירוקרטי ולצמצם הונאות במערכת הגבייה
מטרותיה הרשמיות של ההצעה, שנחשפה לראשונה ב"כלכליסט", הן להפחית את הנטל הבירוקרטי ולצמצם הונאות במערכת הגבייה.
- באוצר רוצים לאחד את גביית מס הכנסה וביטוח לאומי
- הביטוח הלאומי מחזיר לציבור 53 מיליון שקל
- העשירים מתחמקים ממסי בריאות וביטוח לאומי מנציח את אי־השוויון
על פי טיוטת הדו"ח, הכנסות רשות המסים ב־2011 הסתכמו ב־206 מיליארד שקל והכנסות ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות הסתכמו ב־50 מיליארד שקל. כיום הדיווחים (של האזרח או של מעסיקו) לצורכי מסים ולצורכי ביטוח לאומי הם נפרדים, כך ששתי מערכות ממשלתיות שונות אחראיות על גביית מסים בהתאם לדיווחים לא אחידים עם בסיס נתונים נפרד.
מערך הנתונים של ביטוח לאומי כבר נשען כיום על זה של מס הכנסה. כמו כן מערך הגבייה של מס הכנסה נחשב ליעיל, בעוד שלגבי ביטוח לאומי קיימות תלונות רבות על מערכת שאינה פועלת ביעילות.
איחוד המערכות יכול לחסוך עלויות כפולות כמו כוח אדם, ויפחית את הנטל הבירוקרטי והכספי על נישומים. כמו כן הוא ימנע את הפתח להונאות הנובעות מאי־הצלבת מידע ומדיווחים סותרים.
קיים סיכוי גבוה כי ביטוח לאומי יתנגד לאיחוד המערכות. בניגוד לרשות המסים הכפופה למשרד האוצר, ביטוח לאומי פועל כגוף עצמאי, כך שהמנכ"ל שלו יכול לצאת נגד מדיניות ממשלתית.
רק בשנה שעברה המליצה ועדה מיוחדת שדנה בהבטחת האיתנות הפיננסית של ביטוח לאומי להפריד ככל שניתן בין תקציב המוסד לתקציב המדינה. השאלה שעולה כעת היא אם האיחוד לא יסכן את הפרדת התקציבים, שמבטיחה את עצמאותו הכלכלית.
בהקשר זה יש לציין כי עוד ב־2004–2005, בעת איחוד אגפי מס הכנסה והמכס לרשות המסים, עלה הרעיון לאחד בתוכם גם את הגבייה של ביטוח לאומי, אך הוא בוטל. זאת בשל התנגדויות שככל הנראה שוב יעלו בסבב הנוכחי.
הדר קנה
השורה התחתונה
איחוד הגבייה בין מס הכנסה לביטוח לאומי אמנם יצמצם את ההונאות בגבייה, אך הוא לא יגרום לאדם העובד לשלם פחות מסים. המהלך אף עלול להזיק בכך שהוא מסכן את עצמאותו של המוסד לביטוח לאומי