אסון הכרמל: המדינה תישא בחלק מהוצאות המשפט של שטייניץ, אהרונוביץ וישי
המדינה תממן 50 אלף שקל לשלושה שכיהנו כשרים בזמן אסון הכרמל ב-2010. משרד המשפטים: "הוועדה לא מצאה לנכון לאשר את מלוא הסכום המבוקש"
המדינה תממן 50 אלף שקל לשרים יובל שטייניץ ויצחק אהרונוביץ, ולשר לשעבר אלי ישי, עבור הוצאות משפטיות במסגרת התגוננתם מפני מסקנות מבקר המדינה בבדיקת אסון הכרמל, כך הודיע היום (ג') משרד המשפטים. "לנוכח אחריותם של השרים כפי שנמצאה על ידי המבקר בדו"ח, לא מצאה הוועדה לנכון לאשר את מלוא הסכום המבוקש", ציינו חברי הוועדה שדנה בבקשות השרים.
- השרים יובל שטייניץ ואלי ישי אחראים באופן אישי לאסון הכרמל
- נתניהו מתגונן מהדו"ח על אסון הכרמל: "עשרות שנות הזנחה"
- המבקר: עיכוב בדו"ח הכרמל בגלל החמרה במסקנות
לאחרונה דנה הוועדה לעניין הגנה משפטית והשתתפות בהוצאות משפטיות במשרד המשפטים, בראשות האפוטרופוס הכללי, פרופ' דוד האן, בשלוש בקשות שהגישו מי שכיהנו כבעלי תפקיד בזמן האסון בכרמל, שהתרחש בדצמבר 2010. השלושה, אלי ישי, שכיהן כשר הפנים, יובל שטייניץ שכיהן כשר האוצר ויצחק אהרונוביץ שכיהן כשר לביטחון פנים.
בפנייתם לוועדה, ביקשו השלושה כי המדינה תשתתף בהוצאות משפטיות שמימנו במסגרת טיוטת דו"ח המבקר ותגובה לדו"ח המתוקן. בבקשתו של ישי צוין כי על המדינה להשתתף בהוצאותיו, שהוערכו ב-326 אלף שקל. אלה מורכבות משכר טרחה בסכום של 98 אלף שקל למשרד עוה"ד אשבול בורבסקי ומשכר טרחה בגובה 228 אלף שקל למשרד גדעון פישר. שר האוצר לשעבר טען בנפרד, כי הוצאותיו נאמדו ב-60 אלף שקל - מתוכם שכר טרחה של 30 אלף שקל לפרופ' בנדור וסכום זהה, שכר טרחה, למשרד עו"ד צבי אגמון. שר אהרונוביץ, שיוצג על ידי עו"ד דורי קלגסבלד, ציין כי יסתפק בכל סכום שיקבע על ידי הוועדה.
עמדת היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, לבקשות אלו התייחסה בין השאר לתוצאות הדו"ח. בעמדה צוין, כי טיוטת הדו"ח המקורית ייחסה לשלושה אחריות מיוחדת לנושאים הנתונים לתחום משרדיהם. לא דובר בחשש לביצוע עבירה פלילית או משמעתית, וכן לא נכללו המלצות אישיות. יחד עם זאת, כך לפי עמדת היועמ"ש, הדו"ח מייחס לשלושה אחריות מיוחדת (ולשר לביטחון פנים אחריות כוללת) ולא ניתן היה לצפות מראש את עוצמת ההשלכות הפוליטיות והציבוריות שיהיו בפרסום הדו"ח.
עוד צוין בעמדת היועמ"ש, כי ניתן להכיר בצורך של השרים במקרה זה בייצוג משפטי נפרד מזה שניתן למשרד הממשלתי על ידי היועמ"ש של המשרד, נוכח הצורך של השרים להתגונן באופן אישי מפני הליך שתוצאותיו עלולות להביא לפגיעה בהם.
הוועדה אימצה את עמדת היועמ"ש וקבעה כי הבקשות עונות על תנאי הזכאות הקבועים בהחלטת הממשלה. לפי הודעת משרד המשפטים, לאחר שהוועדה שקלה את החלופות השונות, היא החליטה לאשר לכל אחד מן השרים שפנו השתתפות בסכום של 50 אלף שקל בתוספת מע"מ.
לפי שיקולי הוועדה, אכן, בהתאם גם לעמדת היועמ"ש, היקף הדו"ח והיקף המעורבות של השלושה חייב אותם ייצוג משפטי משמעותי ומקיף. "עם זאת", צוין בהחלטת הוועדה, "לנוכח אחריותם של השרים כפי שנמצאה על ידי המבקר בדו"ח, לא מצאה הוועדה לנכון לאשר את מלוא הסכום המבוקש על ידי שר האוצר וכל שכן זה שהתבקש על ידי שר הפנים".