שמואל דנקנר: "דני אמר שידאג למימון, הוא לא פירט וזה לא עניין אותי"
כך העיד במשטרה דודו של יו"ר בנק הפועלים לשעבר דני דנקנר, על הלוואה של 11 מיליון שקל שלקח מאחיינו בריבית גבוהה של9.75% לשנה
"דני אמר שידאג למימון, הוא לא פירט וזה לא עניין אותי", כך העיד במשטרה, שמואל דנקנר, על הלוואה בגובה של 11 מיליון שקל שלקח מאחיינו, יו"ר בנק הפועלים לשעבר, דני דנקנר, בריבית גבוהה של 9.75% לשנה.
- "התנהלות דני דנקנר פגעה בשם הטוב של בנק הפועלים"
- "ילדיו של דני דנקנר אינם חסרי קורת גג"
- ביהמ"ש דחה את בקשת הפרקליטות: דני דנקנר לא יואשם בסעיף נוסף
דנקנר הדוד מסר עדות במשטרה במסגרת החקירה שנוהלה נגד יו"ר בנק הפועלים לשעבר במשרדי יאח"ה (היחידה הארצית לחקירות הונאה). עיקר עדותו של שמואל דנקנר נסובה סביב הלוואה שנטל מדני בדצמבר 2008 על סכום של כ-11 מיליון שקל. את הכסף להלוואה, כך חשדה המשטרה, מימן דני דנקנר מההלוואה שנטל מהבנק ההולנדי DHB, שבבעלות השותף הטורקי של בנק הפועלים, הליט צ'ינגלולו.
כזכור, כתב האישום שהוגש נגד דני דנקנר באוקטובר האחרון מתייחס, בין השאר לעסקה שבה רכש בנק הפועלים את השליטה בבנק הטורקי פוזיטיף. לפי האישום, דנקנר לא דיווח לדירקטוריון הבנק כי קבוצת אלרן שבשליטת משפחתו נמצאת בקשרים עסקיים עם קרן RP שהייתה תחילה חלק מהעסקה, ולמרות ניגוד העניינים הוא ניהל מול הקרן את הסכם הפיצויים.
אחד מסעיפי האישום עוסק בהלוואה בסכום של 5 מיליון יורו שביקש דנקנר בנובמבר 2008 מבנק DHB, השייך לצ'ינגלולו. דנקנר קיבל את ההלוואה במרץ 2009, כשבמקביל מאשר הבנק הלוואה לצ'ינגלולו עצמו. לפי האישום, דנקנר לא דיווח על קבלת ההלוואה לדירקטוריון הבנק, למרות שצ'ינגלולו היה השותף של בנק הפועלים בבנק פוזיטיף כבעל מניות מיעוט.
כעת, לקראת סוף פרשת התביעה במשפטו של יו"ר בנק הפועלים לשעבר, הודיעה הפרקליטות כי היא מוותרת על עדותו בבית המשפט של הדוד, שמואל דנקנר, ובמקביל מגישה לבית המשפט את חקירתו במשטרה. שמואל דנקנר עמד בראש דנקנר השקעות עד למכירת חלק מעסקי המשפחה והעברת יתר העסקים לממשיכי דרכו ועסק רבות בתחומים של תעשייה כימית. ביחד עם שני ילדיו, אורנה ודורי הוא מחזיק במניות באלרן השקעות.
בחקירה, שהתקיימה במשרדי יאח"ה באפריל 2010, נשאל דנקנר על ידי החוקרת, רפ"ק לילך קמפר-וינרב על אותה הלוואה שלקח מאחיינו. הסכם ההלוואה נחתם בין הצדדים בדצמבר 2008, ולפיה יעמיד דני דנקנר לדודו הלוואה על סכום כ-11 מיליון שקל, הואיל והיה מעוניין לרכוש אגרות חוב סדרה ב' שהנפיקה אלרן השקעות.
"אני לא הייתי מעורב בניהול של אלרן", התייחס הדוד להלוואה. "משנת 2004 אני גימלאי ללא פעילות עסקית. עד שנת 2004 הייתי פעיל בתחומים שונים. היה מצב שחברת אלרן השקעות נכנסה לקשיים, כידוע, והיא הנפיקה בשעתו אגרות חוב. שווי אגרות החוב ירד. אני חושבת שבתקופת ההסכם, השווי היה בין 20 ל-30 אגורות. המחשבה הייתה לרכוש אגרות חוב ככל האפשר כחלק מניסיון להגיע להסדר בעלי חוב. לשאלתכם, לא תחקרתי את האנשים מי הביא את הרעיון, אבל אני לא הבאתי את הרעיון. זה דבר מקובל בחברות שמזלן לא הצליח ונכנסות לקשיים כספיים. אני רכשתי את האג"ח הנ"ל כפי שכתוב בהסכם".
דנקנר נשאל מדוע היה צריך את מימון אחיינו למטרת רכישת האג"ח, והשיב: "כי לי לא היו אמצעים". כשנשאל האם ידע כי דני דנקנר מימן את כספי ההלוואה שהלווה לו על ידי קבלת הלוואה מהבנק ההולנדי DHB , הוא השיב כי אינו זוכר. "דני אמר שהוא ידאג למימון", אמר דנקנר לחוקרים, "לשאלתכם, דני לא פירט, וזה גם לא עניין אותי".
עוד סיפר דנקנר לחוקרת כי למיטב זכרונו דני דנקנר לא ביקש לקבל את החזר ההלוואה במועד מוקדם יותר. "כיצד אתה מתכוון לממן את החזר ההלואה?", נשאל דנקנר והשיב: "אני מעדיף לא להיכנס לזה... אני אשקול את כל האפשרויות, ואני מניח שזה לא יהיה ממוסד בנקאי".
דנקנר נשאל עוד על הריבית שנקבעה ביניהם לצורך החזר ההלוואה, שהועמדה על 9.75%. "האם ערכת בירור כלשהו לפשר הריבית הגבוהה?", שאלה החוקרת ודנקנר השיב: "אני לא זוכר מה הייתה הריבית. כשאתם אומרים לי עכשיו שמדובר על 9.75% לשנה, זה נראה גבוה". עוד לדברי דנקנר, רכישת האג"ח לא הניבה לו רווח. "הכוונה", אמר, "הייתה שזה יעזור לחברה להגיע להסדר, ועד היום, כמה שאני יודע, ההסדר לא נערך. היו ואולי יש עוד שיחות עם בעלי חוב של החברה, אני לא מעודכן ולא יודע מה המצב לגבי ההסדר". בחקירתו מציין דנקנר כי למרות שההסכם בינו לבין אחיינו קובע כי דני דנקנר יקבל 25% מהרווחים "לא צמח רווח, ולכן הוא (דני, זש"ל) גם לא קיבל".
כתב האישום נגד דנקנר הוגש בחודש אוקטובר האחרון על ידי המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה לבית המשפט המחוזי בתל אביב. כתב האישום, בן ארבעה סעיפים,מתמקד בתקופה שבה כיהן כיו"ר הדירקטוריון של הבנק ומייחס לדנקנר עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים בתאגיד, הלבנת הון ופגיעה בניהול תקין של עסקי תאגיד בנקאי. דנקנר מיוצג על ידי עוה"ד נבות תל-צור, יוסי בנקל ורות ליטבק.