$
דעות

על שקיפות ונהנתנות

במשרד ראש הממשלה עשו הכל כדי להסתיר את ההוצאות הבזבזניות של מעון נתניהו, שנחשפו השבוע בכלכליסט בעקבות עתירה של התנועה לחופש המידע. בבית הנשיא, לעומת זאת, מסרו נתונים בקלות, מה שמוכיח שכאשר התנהלות סבירה - אין מה להסתיר

תומר אביטל 08:1216.05.13

אי שם בתחילת 2011 רכבתי על אופניים למספרה שלי בירושלים. כשהגעתי, הבחנתי שהיא סגורה, ולכן ניסיתי מספרה אחרת שממוקמת ליד כיכר ציון במרכז העיר. תוך כדי שהתלתלים שלי צונחים על הרצפה, התחלתי לגלגל שיחה עם הספרית. היא סיפרה שידידה שלה העובדת במעון ראש הממשלה "עדה למסעות רכש הזויים".

"19 אלף שקל עלו רק הסדינים במעון", הלינה הספרית וגוללה רשימת פריטים שנקנו, כביכול, ונראו מתאימים יותר לארמון מלוכה. התקשיתי להאמין שאלה ההוצאות של מעון ראש הממשלה והחלטתי לבדוק בעצמי את המספרים האמיתיים של המעון. כמה ימים לאחר מכן פניתי למשרד ראש הממשלה על מנת לברר אם מחיר הסדינים מדויק, אולם במשרד סירבו להגיב.

 

בנימין ושרה נתניהו בנימין ושרה נתניהו צילם: אבי אוחיון לע"מ

 

 

בעקבות זאת, החלטנו להשתמש בחוק חופש המידע על מנת לדרוש את סכום ההוצאה. בפנייה הרחבנו את היריעה ודרשנו את פירוט כלל הוצאות המעון. אחרי חודשים ארוכים, הגיעו המספרים מנקרי העיניים של הוצאות מעון ראש הממשלה ב־2010. בשנה שלאחר מכן, סירבו אנשי משרד ראש הממשלה- שלא הגליד מהחשיפה הקודמת- לשתף פעולה. גם רוב עובדי המעון מיאנו לנדב על כך פרטים וקשר השתיקה נמשך כשפניתי לשפים שמוזמנים לבשל לראש הממשלה. נראה שמה שקורה במעון, נשאר במעון.

 

מבדלי מידע שאספנו, דוגמת תקציב הגלידה של מעון ראש הממשלה, נחשפנו להיקף הבזבוזים במעון ראש הממשלה. אבל רק בעקבות עתירה שהגישה בתחילת השבוע התנועה לחופש המידע לבית המשפט, הסכים המשרד לחשוף את סעיפי התקציב המלאים של המעון. את הסעיפים, שהעידו על פזרנות מוגזמת, פירסמנו בערב החג.

 


 

איך עובדת הפרוצדורה במעון? מתברר למשל כי כל מסעדה שמוצאת חן בעיני בני הזוג נתניהו נרשמת ביומן. אנשי המעון מעבירים למשרד ראש הממשלה בקשה להתקשרות עם אותה מסעדה, ולעתים מציינים כי המקום הוא "לפי הטעם האישי של ראש הממשלה". לאחר מכן מאשרות הפקידות התקשרות ראשונית עם המסעדה בפטור ממכרז, הודות לסעיף שמאשר זאת לסכומים הנמוכים מ־50 אלף שקל. ברגע שהתקציב נגמר, מורחבת המסגרת.

 

 

אולם המשרד חסם כל בקשה למידע. ראש הממשלה ואנשיו העדיפו שהתנועה לחופש המידע תוציא מכיסה 5,000 שקל על פנייה לבית המשפט רק כדי לחשוף את הנתונים, שאמורים להיות שקופים מלכתחילה. הוכחה לכך ניתן לראות מהתאריך שמתנוסס על טבלת ההוצאות שהכין המשרד לבקשת התנועה - 18 באפריל. התאריך מוכיח מעל לכל ספק על כך שהוחלט להסתיר את ההוצאות: הן הועברו לבסוף יממה לאחר הפנייה לבית המשפט, ב-13 למאי. אחת הסיבות לכך אולי היא שדובר המשרד, לירן דן, הוא מינוי של העומד בראשו, ולא נבחר במכרז כדוברים בשאר המשרדים. כלומר הוא מחויב לנתניהו בלבד, ולא לציבור הרחב.

 

במהלך החג הביעה ראש התנועה לחופש המידע, עו"ד אלונה וינגורד, אכזבה רבה מחוסר השקיפות שבו נהג משרד ראש הממשלה טרם ההליך המשפטי. מנגד, שיבחה וינוגרד את התנהלותו השקופה של בית הנשיא, שלא היסס למסור מידע על הוצאותיו.

 

תקציב בית הנשיא התנפח ביותר מ־20 מיליון שקל

 

במקביל לניסיון לחשוף את ההוצאות של בית ראש הממשלה, פנו לאחרונה "כלכליסט" והתנועה לחופש המידע גם למעונו של הנשיא פרס בבקשה לחשוף את הוצאות בית הנשיא שאינן מפורטות בספר התקציב. בניגוד לראש הממשלה, אנשיו של פרס הגיבו לפנייה ביעילות, אף שעד כה נמסרו נתונים חלקיים.

 

לבית הנשיא נקנה אשתקד מזון ששימש את פרס ואורחיו ב־220 אלף שקל (בעיקר ממגה ורמי לוי). במקביל הטיסות של פרס לחו"ל עלו למשלם המסים ב־2012 8.4 מיליון שקל.

 

על פי הנתונים, תקציבו הכולל של נשיא המדינה עמד בתחילת 2012 על 43.5 מיליון שקל, אך בסוף אותה שנה התברר כי הוצאו 62 מיליון שקל. מניתוח סעיפי התקציב עולה כי ההוצאות הכבדות מקורן בשיפוץ המשכן (3.3 מיליון שקל שיועדו לסוגיה נסקו ל־7.8 מיליון שקל), וטיסותיו של הנשיא לחו"ל (8.4 מיליון שקל).

 

ב־2012 חלק מתשתיות המשכן קרסו עקב הזנחה מתמשכת ויצאה לדרך תוכנית שיפוץ נרחבת. המהלך הוביל להוצאות נלוות: הנשיא נאלץ להתגורר במרבית השנה בדירת פאר חלופית בכפר דויד שעלותה החודשית, לרבות חשבונות, עמדה על כ־53 אלף שקל. לשכרו השנתי של שמעון פרס- הקבוע בדין - הקצו 692 אלף שקל. פרס אגב החזיר לקופת המדינה 8,000 שקל בשנה שעברה מכיסו האישי. הסיבה? מדובר בהחזר הוצאות חלקי בו הוא מחויב עבור רכישות שהמדינה ערכה עבורו לאורך השנה ,דוגמת ארוחות אישיות במשכן, ומנוי לעיתונים.

 

בנוסף פרס קיבל החזרים מהמדינה על רכישת ביגוד ושימור הופעה ייצוגית בשנה שעברה בסך 45 אלף שקל.

 

מיליון שקל למימון הוצאות של נשות נשיאים לשעבר

 

מתקציב בית הנשיא מתברר כי בנות זוג של נשיאים לשעבר זכאיות למימון, גם לאחר שבעליהן נפטרו, ובשנה שעברה הקצה בית הנשיא לסעיף זה מיליון שקל. עוד עולה מהבדיקה כי בית הנשיא הוציא אשתקד 6,000 שקל על אחזקת הפלאפון של אשת הנשיא לשעבר אורה הרצוג ו־5,000 שקל על הוצאות הפלאפון של ראומה ויצמן. במסגרת התקציב הוקצבו גם 223 אלף שקל להעסקת עוזרים שסייעו להרצוג ו־210 אלף שקל להעסקת עוזרים שסייעו לוויצמן. השתיים זכו גם להשתתפות בחשבונות חשמל, גינון ועוד, כשהמטרה המוצהרת היא "קיום לשכה לשמירה על קשר עם הציבור". לשתי הרעיות אין לשכה, אז להרצוג הוקצו 162 אלף שקל להשתתפות בהוצאות הבית ולוויצמן 122 אלף שקל.

 

הנתונים שמביא כאן "כלכליסט" אינם סתם צהובים, אלא פרטים המובאים כצעד ראשון במלחמה להגברת השקיפות. כך נחשף למשל שהגלידה של מעון ראש הממשלה נרכשה מהספר לשעבר של שרה נתניהו (שהוא, אגב, לא מאותה מספרה שהוזכרה בתחילת הכתבה).

 

ניצחון במלחמת השקיפות משמעותי יותר מחשיפת מסעות בזבוזים של נבחר ציבור זה או אחר. הוא יסייע לטוהר המידות ולהתייחסות זהירה יותר לכספינו. "גוף שיידע שהוא חייב דין וחשבון על כל שקל שהוא מוציא - ינהל את התקציב אחרת", מסכמת וינוגרד. "גם חשיפת מידע בדיעבד חשובה, היא עוזרת לחשוף ניגודי עניינים בהוצאות שהוצאו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x