הכלכלה הפלסטינית: בין שתי ערים
לפלסטינים יש תוכניות ענק בבקעה, אך כרגע הם מתקשים אפילו להקים שיכונים לבדואים ליד יריחו
ידיעה קטנה בעיתון הפלסטיני "אל־קודס" בישרה בסוף השבוע כי "שר הביטחון הישראלי הקפיא את התוכנית לבניית העיר הפלסטינית אל־נועימה בבקעה". צניעותה של הידיעה נראית מוזרה מעט בהתחשב בכך שכל ידיעה על פעולה של ממשלת ישראל או המתנחלים בגדה זוכה לפרסום רחב ולמבול של גינויים בכל כלי התקשורת הפלסטיניים. לא הפעם.
- הכלכלה הפלסטינית: הקסם של מר כלכלה התפוגג ב־2012
- הכסף הקטארי לא יטהר את המים בעזה
- ציר ההייטק רעננה־רמאללה
בידיעה, שהתבססה על מקורות ישראליים, דווח כי המינהל האזרחי בגדה אישר הפקעה של 2,000 דונם מהמועצה האזורית בקעת הירדן להקמת עיר פלסטינית חדשה ליד יריחו. אולם כאשר הדבר נודע לחברי כנסת ולגופים מהימין, הם דרשו משר הביטחון משה (בוגי) יעלון להפסיק את ההליכים. יעלון נענה והקפיא את המהלך.
עיר במיליארד דולר וחצי
מקורות פלסטיניים וישראליים שעמם ביררתי את הדיווח אישרו את הפרטים. המקרה של אל־נועימה מסמל טפח נוסף ממאבק כלכלי־פוליטי חריף וממושך שמתנהל בין המתנחלים (וממשלת ישראל) לבין הרשות הפלסטינית על השליטה במרחב הגדול ממזרח ירושלים עד בקעת הירדן וחופי ים המלח. רובו ככולו של המרחב הזה מוגדר בהסכם אוסלו כשטחי C, כלומר שטחים בשליטה ישראלית מלאה. שטחי C מקיפים כ־%60 משטחי הגדה המערבית, וכוללים את מדבר יהודה, חופי ים המלח ובקעת הירדן.
בקרן ההשקעות של הרשות הפלסטינית מסרו פרטים מתוכנית־אב שהכינה הרשות לבנות עיר חדשה, לא באל־נויעמה שמצפון־מערב ליריחו, אלא בבקעה לחוף ים המלח בשם "מדינת אל־קמר" (עיר הירח). ההשקעה באל־קמר נאמדת ביותר ממיליארד דולר וחצי, והעיר החדשה תתבסס על מתקני תיירות, אתרי נופש ומתחם כינוסים, דוגמת אלו שהקימו הירדנים בחוף המזרחי של ים המלח. לעומת זאת, באל־נועימה מתכננת הרשות להקים פרויקט שיכון לבדואים, שחלקם מתגוררים לצדי הכביש הראשי לירושלים.
מי יבנה סביב מעלה אדומים?
המרחב הגדול שבין יריחו לירושלים הוא בעל חשיבות עליונה להתיישבות הישראלית שממזרח לירושלים. השטח, הריק ברובו, הוא גם היחיד שבו ניתן לפתח את ההתנחלויות באזור. בתוך שטח זה נכלל גם אזור E1, שבו מבקשת ישראל להמשיך להרחיב את העיר מעלה אדומים, מהלך שהממשל האמריקאי מונע בינתיים.
מההיבט הפלסטיני פיתוח מרחב זה על ידי המתנחלים חוסם כליל את האפשרות לקשר בין צפון הגדה לדרומה. במרחב זה נמצאות גם עתודות הקרקע לבניין מגורים ופיתוח כלכלי. במרחב הזה אין יישובים פלסטיניים, למעט כמה מאות משפחות של בדואים משבט הג'הילין, שהממשל הישראלי מנסה זה שנים להרחיקם, ולא מצליח. עכשיו מנסים להעבירם לפרויקט השיכון הפלסטיני שליד יריחו. מהידיעה ב"אל־קודס" מתברר שהמתנחלים מתנגדים, משום שחלקו נמצא בשטח C.