מפרקי בטר פלייס יבדקו את גביית המקדמות ערב הפירוק
לטענת עשרות לקוחות של בטר פלייס, החברה ביקשה מהם לשלם לה פיקדונות של עשרות אלפי שקלים עבור כלי רכב לאחר שכבר ידעה שהיא על סף סגירה ולא תוכל לעמוד בהתחייבויותיה. עורכי הדין: "החברה לקחה את הכסף כדי לממן את הפירוק"
51 לקוחות טריים של בטר פלייס טוענים כי ערב הגשת בקשת הפירוק לקבוצה הם התבקשו לשלם מקדמות עבור רכבים בהעברה בנקאית בסכום המגיע ליותר מ־1.3 מיליון שקל בסך הכל, אף שהנהלת הקבוצה ידעה שהיא על סף סגירה ולא תוכל לעמוד בהתחייבות. בסוף השבוע הודיעו מפרקי בטר פלייס הזמניים עו"ד סיגל רוזן־רכב ושאול קוטלר על כוונתם לזמן כמה לקוחות מתוסכלים לפגישה כדי לגבש עמדה בנושא ולבדוק כיצד לפעול בעניינם.
- המפרקת נעתרה: מתווה סגירת תחנות ההחלפה ישתנה
- לקוחות בטר פלייס: "נפעיל מערך השירות, ייהפך לפרויקט לאומי"
- אושר פירוקן של שתי חברות זרות מקבוצת בטר פלייס
עשרות אלפי שקלים מקדמה
לעו"ד אורן הראל, המייצג את הלקוחות הטריים, הגיעו בשבועיים האחרונים כ־15 לקוחות נוסף ל־20 לקוחות מתוסכלים שאותם כבר ייצג בדיון בנושא בבית המשפט לפני שבועיים.
לטענת הלקוחות הללו, בימים שקדמו לבקשת הפירוק של בטר פלייס, בעוד מנהליה ידעו כי הם עומדים בפני סגירה, הם התבקשו לשלם מקדמות שנעו בין 20 ל־30 אלף שקל עבור הרכבים שהזמינו כל אחד בהתאם לתוכנית שאליה נרשמו. בסך הכל שילמו הלקוחות מקדמה של כמיליון שקל לחברה.
כ־20 מתוך 35 הלקוחות המיוצגים על ידי עו"ד הראל שילמו מקדמה לבטר פלייס בשבועיים שקדמו לפירוק, וחלקם אף שילמו בערב הפירוק עצמו. סכום המקדמה לא שולם באשראי אלא בהעברה בנקאית שבוצעה באופן מיידי, לפי דרישת הנהלת בטר פלייס.
ל־35 הלקוחות של עו"ד הראל מצטרפת קבוצה של 16 לקוחות נוספים המיוצגים על ידי עו"ד תומר אשרוב. לפי אשרוב, גם הם שילמו מקדמות בשבועות האחרונים לפני הפירוק בסכומים הנעים בין14 ל־20 אלף שקל כל אחד, כאשר סך הכל מדובר בכ־300 אלף שקל.
לטענת עורכי הדין ולקוחותיהם, ההתנהלות של בטר פלייס לא תקינה ונעשתה בחוסר תום לב, שכן אם החברה ידעה שהיא אינה מסוגלת לעמוד בהתחייבות ושהיא עומדת בפני פירוק, היא לא היתה צריכה להמשיך לגבות כספים על חשבון הזמנות עתידיות, ועוד להתעקש על העברה בנקאית במקום תשלום באשראי שאותו יכלו לבטל עם הגשת בקשת הפירוק.
"שוקלים לבקש הרמת מסך"
"אנחנו רואים באופן ישיר את המנהלים ואת בעלי המניות כאחראים לשערורייה הזו", אומר עו"ד הראל. "זו שערורייה לקחת כספים מאנשים פרטיים שעה שיודעים שאין סיכוי לספק מכוניות או לעמוד באחריות ארוכת הטווח. אלה לא סתם לקוחות, מדובר פה בלקוחות המחויבים לפעילות החברה לשנים ארוכות. גם לו החברה היתה מוסרת את הרכבים בידיעה שהיא עומדת להיסגר זה לא היה תקין".
עו"ד הראל הוסיף עוד כי ביום הפירוק היו בקופת בטר פלייס 8.9 מיליון דולר. "הסכומים שנלקחו מאותם לקוחות לא היו הכרחיים לפעילותיה היומיות. זה פשוט בצע כסף הכי בסיסי שקיים, להכניס עוד כסף לקופה ערב הפירוק כדי לממן את הפירוק. באותה מידה יכלו להגיד 'תנו צ'ק דחוי כשתקבלו את המכונית או תשלמו באשראי', אבל ההנהלה עמדה על כך שתבוצע העברה בנקאית באופן מיידי כתנאי לעסקה. אין ספק שבדיני פירוק זו עבירה חמורה, לקחת כספים מלקוחות כשיודעים שלא ניתן לספק את הסחורה".
"השאלה החשובה כאן היא מתי הנהלת בטר פלייס ידעה שהיא סוגרת את העסק", אומר עו"ד אשרוב. "אנחנו חושבים שהם ידעו במשך זמן רב, אולי חודשיים. צריך לחקור את בעלי התפקיד, ואם יתברר שהחברה ידעה שהיא בחדלות פירעון ועדיין המשיכה לסגור עסקאות עם לקוחות, נבקש הרמת מסך לבעלי המניות ונפנה אליהם בטענות באופן אישי".
הבוקר צפויים המפרקים של בטר פלייס להגיש לבית המשפט דו"ח על פעילותם עד כה. במקביל הם ביקשו לקיים מכירה של כל הציוד המשרדי, הפריטים והריהוט שנמצאים במשרדי בטר פלייס בראש העין. הציוד, לפי המפרקים, יימכר בהליך התמחרות ועל פי שמאות שנערכה.
מפרקי בטר פלייס הזמניים מסרו כי הם אינם יכולים להתייחס לדברים.