מה צובע את האש?
למה ללהבת הנר יש כמה צבעים? גיא ויינר
גיא היקר,
הגורם העיקרי לצבען של להבות הוא המבנה הפנימי של חומרי הבעירה והדרך שבה הם מתפרקים ומתרכבים מחדש כששורפים אותם. לכן חומרים שונים מעניקים ללהבה צבעים שונים. נחושת, לדוגמה, מעניקה ללהבה צבע ירוק, בעוד אשלגן צובע אותה בסגול ענוג. מדענים משתמשים בעובדה הזאת כדי לקבוע ממה מורכבים דברים, מדגימות במעבדה ועד לכוכבים רחוקים.
כשאתה מדליק נר, החום גורם ל"שעווה" של הנר, שלמעשה נקראת "פראפין" ומיוצרת מנפט, להתאדות ולהפוך לגז דומה מאד לגז בישול (מדענים וחברות אנרגיה קוראים לזה "גז פחמימני"). וכמו גז בישול, כשהגז הזה בוער הוא מפיק צבע כחול. וזה הצבע שבבסיס הלהבה.
אלא שגז בישול נקי ואחיד בוער כמעט עד תום, ואילו בפראפין חלק מחומרי הבעירה בורחים לפני שהם מסיימים לבעור. ואז הם משתחררים בתור חלקיקי פחמן קטנים שמתפזרים בחלל לפני שהם מספיקים להישרף. אנחנו קוראים לחלקיקים האלה "פיח". הם אלה שמשחירים את שולי הקדירה (או את האצבע שמעבירים בלהבה), ואפשר לראות אותם בוקעים בזרזיף דק מקצה הלהבה. אבל האמת היא שאפשר לראות אותם גם בלהבה עצמה. הלהבה הצהובה של הנר אינה תוצר ישיר של האש עצמה, אלא אינספור חלקיקי פיח מלובנים. או מצוֹהבים, ליתר דיוק.
כשדברים מתחממים הם פולטים את החום שלהם בצורת קרינה, וטיב הקרינה תלוי במידת החום. אפילו הגוף האנושי, בטמפרטורה הצנועה שלו, פולט קרינת תת־אדום (ולכן מצלמות תת־אדום רואות אנשים בחושך). כשהחום עולה לסביבות אלף מעלות צלזיוס האור הנפלט נהיה אדום, וכשמחממים עוד הוא נהיה כתום, צהוב ואז לבן. ולכן כשמחממים משהו מאד מאד אומרים ש"מלבנים" אותו. ואם לאנשים שהמציאו את המילה הזו היתה טכנולוגיה לחמם דברים אפילו יותר, הם היו רואים שהלבן הולך ומכחיל, ואז ממשיך אל הסגול והעל־סגול. ואז במקום נורות ליבון היו לנו נורות "סיגול".
וזו ההפתעה הגדולה של הנר. רוב האור והצבע שהוא מפיק לא מגיעים ישירות מהבעירה, אלא דווקא מהחומרים שלא נשרפים. ולכן להבת הכיריים, שבוערת בשלמות, גם כמעט לא מאירה וגם לא מטנפת לנו את הסירים. ונרות כן. אך גם ללהבת הנר יש תקווה. בתנאי כבידה רגילים, החום העז מציף את חלקיקי הפיח שהנר מייצר כלפי מעלה, ובכך הוא גם מעניק ללהבת הנר את צורתה האופיינית וגם "מבריח" את הפיח הרחק מהלהבה. אבל בחלל, הרחק מכבידתו של כדור הארץ, דברים חמים לא עולים למעלה (בלי כבידה אין בכלל "למעלה"), וכשמדליקים נר בחללית חלקיקי הפיח לא בורחים. הם נשארים סביב הלהבה ובוערים עד הסוף, מה שמשאיר אותנו עם להבה כחולה, עגולה ונקייה, והרבה יותר יעילה.
שאלות לבלדד - askbildad@calcalist.co.il